Coronavirus: masurile noastre de protectie

Sinuzita cronică - interviu cu medicul specialist OA Dr. Franz Windisch

OA Dr. Franz Windisch

 
Chirurgia otologică pentru îmbunătațirea auzului și asanarea infecțiilor
Chirurgia sinusală endoscopică functională inclusiv procedura asistată de sistemul de navigație computerizată
Chirurgia estetică și funcțională a nasului
ORL pediatrie
Diagnosticul și tratamentul sforăitului și apneei de somn
Chirurgia endoscopică a aparatului lacrimal
Chirurgia gâtului inclusiv chirurgia tumorilor
Microchirurgia laringiană

Din ce moment se poate vorbi despre o sinuzită cronică?

În primul rând, în momentul în care simptomele tipice sinuzitei - precum presiune pe frunte, orbite, sinusul maxilar, zona occipitală și eliminarea unei secreții galben-verzuie din nas - persistă pe o perioadă de 2-3 săptămâni în ciuda administrării unui tratament adecvat.

În al doilea rând, în momentul în care apar episoade inflamatorii de mai multe ori pe an, fără perioade asimptomatice persistente.

O formă specială a inflamației este așa-numita Polyposis nasi, în cazul căreia cavitatea nazală poate fi atât de deplasată, datorită excrescențelor mucoase, încât provoacă suferințe mari ca urmare a obstrucției nazale.

Ce tratamente sunt disponibile?

Infecția bacteriană trebuie să fie tratată cu antibioticele adecvate. Picăturile de nas decongestionante trebuie administrate numai în faza acută și timp de max. o săptămână deoarece pot provoca foarte rapid o dependență.

Spray-urile nazale cu cortizon, care au numai un efect local și nu se răspândesc în restul corpului, prezintă o reacție bună în cazul în care sunt administrate pe o perioadă de câteva săptămâni.
În unele cazuri - de obicei când este vorba de o polipoză nazală - poate fi necesară administrarea orală a tabletelor cu cortizon.
 
O alergie concomitentă ar trebui să fie, de asemenea, tratată.
În cele din urmă se poate dovedi a fi necesară și terapia chirurgicală.

Când este recomandată terapia chirurgicală a sinusurilor paranazale?

În cazul în care măsurile terapeutice anterior menționate nu prezintă o îmbunătățire, iar simptomele persistă în continuare este recomandată o intervenție chirurgicală.

Intervenția este efectuată, în cele mai multe cazuri, printr-o tehnică microchirurgicală cu endoscop direct în cavitățile nazale, iar numai în cazuri rare este necesară o incizie.
În cazul acestei intervenții chirurgicale este vorba despre un principiu chirurgical individualizat pe pacientul în cauză, la care accentul este pus pe protecția maximă a mucoasei.

Care este avantajul sistemului de navigație chirurgicală computerizată?

La această procedură, din set-ul de imagini a sinusurilor paranazale - produse anterior de tomografia computerizată (CT) -se generează un model tridimensional care se afișează pe un ecran suplimentar în timpul operației.
Un instrument de înregistrare tastează suprafața feței, iar prin ajustarea cu reperele de pe față modelul este calibrat pe pacient.

Astfel poate fi reprezentată poziția instrumentelor chirurgicale în timpul operației. Aceasta oferă o garanție suplimentară cunoștințelor anatomice obligatorii ale mediculului chirurg.

Prin această metodă pot fi evitate complicațiile într-o mai mare măsură, intervenția chirurgicală putând fi realizată cu o mult mai mare precizie. Din toate motivele enumerate anterior, astfel de sisteme sunt utilizate din ce în ce mai des.

Care este durata spitalizării și a recuperării post-operatorii?

Spitalizarea durează 1-2 nopți. Respirația pe nas poate fi puțin afectată imediat după operație, datorită unei cruste ce se formează pe rana aferentă. Dacă este necesar aceste cruste sunt îndepărtate delicat de către medicul chirurg prin administrarea unei anestezii cu aplicare locală de suprafață.

Aptitudinea de muncă revine după aprox. 2 săptămâni. Trebuie evitate zborurile pentru 10-14 zile după intervenția chirurgicală.

În ce alte cazuri sunt folosite asemenea proceduri în domeniul chirurgiei ORL?

Operații pe partea frontală a bazei craniului, intervenții neurochirurgicale combinate, precum și intervenții la partea laterală a bazei craniului sunt domeniile suplimentare în care se folosește sistemul de navigație chirurgicală computerizată.