Ambulatoriul de Reflux Gastroesofagian - Spitalul Privat Döbling

Refluxul gastroesofagian este cea mai frecventă boală a sistemului digestiv superior afectând, o dată pe lună, până la 40% din populație. O diagnosticare exactă este esențială pentru inițierea unei terapii personalizate, iar un centru specializat poate garanta cele mai eficiente și noi standarde de diagnosticare și tratament.

Cauza principală a refluxului gastrpesofagian este, de regulă, o hernie hiatală, care poate fi congenitală (înnăscută) sau dobândită. Indiferent de mărimea herniei, apar diverse simptome - uneori severe - precum arsurile la stomac.
Arsurile la stomac reprezintă o durere puternică, arzătoare, prezentă în spatele sternului.14% dintre cei afectați suferă de arsuri la stomac cel puțin o dată pe săptămână, 7% prezintă simptome neplăcute în fiecare zi.

Ce este boala de reflux gastroesofagian?

Reflux înseamnă o refluare a unei unde de lichid.
 
Principalele cauze sunt fie o funcție redusă a sistemului ocluziv - la nivelul jonctiunii între esofag si stomac (hernie diafrgamatică sau hernia hiatală) - sau golirea insuficientă a esofagului.
Deoarece esofagul nu poate tolera decât pentru puțin timp substanțele agresive, precum sucul gastric și sărurile biliare, expunerea prelungită și/sau frecventă a esofagului cu aceste substanțe produce o inflamație, în 35% din cazuri provoacă modificări celulare (sindromul Barrett) și – în cazul în care nu se administrează la timp o terapie adecvată – se poate dezvolta cancerul de esofag.
 
Boala de reflux și sindromul Barrett sunt cei mai mari factori de risc pentru cancerul de esofag (carcinom esofagian), iar numărul de cazuri noi crește mai repede decât la orice alt tip de tumori.

Simptome

În cazul unei afecțiuni necomplicate, simptomele tipice sunt arsurile la stomac, eructații (acre, amare sau doar gazoase), balonare, regurgitare (refluarea mâncării, înainte de a ajunge în stomac).

Bolile complicate se manifestă prin răgușeală, dureri în gât, tuse cronică, bronșită, pneumonie și astm.

Diagnosticare

Cel mai important pas este evaluarea foarte exactă a anamnezei și a simptomelor pacientului în cauză.

Prin intermediul gastroscopiei (endoscopia digestivă superioară) se evaluează duodenul, stomacul și esofagul. În cadrul acestei examinări poate fi diagnosticată hernia diafragmatică (hiatală) și inflamația esofagului și se prelevă probe de țesut (biopsii) din toate zonele prevăzute.
Coloranți de contrast speciali (cromoendoscopie, carmin indigo, oțet) îmbunătățesc semnificativ contrastul, pentru obținerea unui rezultat precis. Posibilitatea de prelevare a probelor de țesut este un avantaj decisiv față de toate celălalte investigații, ca de exemplu radiografia gastrică.
 
Măsurarea impedanței este o dezvoltare a ph-metriei și oferă o serie de avantaje, precum evaluarea cantitativă a bolii de reflux. Astfel se măsoară cât de des pe zi apare fiecare substanță (acidă sau biliară) cu reflux, cât de agresive sunt substanțele și cât durează până când esofagul scapă de aceste substanțe pentru a crea din nou un mediu „inofensiv”.
Măsurarea este foarte precisă și nu există măsurători incorecte. Un alt avantaj, față de ph-metrie, este că pentru această investigație nu trebuie întrerupte medicamentele gastrice.
 
Cinematografia esofagiană este o investigație imagistică radiologică, efectuată prin intermediul unei camere video, care ne oferă ultimele informații necesare pentru inițierea unei terapii personalizate.
În această examinare video este reprezentată - prin intermediul unei substanțe de contrast - mișcarea esofagului în procesul de înghițire. Astfel pot fi diagnosticate tulburări motorii și tulburări de golire ale esofagului, precum și acalazia esofagiană (perturbarea motilității esofagiene acompaniată de afectarea sfincterului esofagian inferior, care nu se mai poate relaxa pentru a permite hranei să ajungă în stomac). În plus, prin această investigație poate fi evaluată o hernie diafragmatică, din diferite poziții.
 

În principiu, o clarificare exactă trebuie întotdeauna inițiată atunci când simptomele nu dispar într-un timp foarte scurt, în ciuda administrării unei terapii adecvate, respectiv atunci când simptomele revin. Este important să nu se administreze medicamente pe termen lung, fără o clarificare concludentă, în prealabil!

Rezultatele acestor investigații sunt esențiale pentru decizia terapeutică, mai ales dacă intră în discuție necesitatea unei terapii chirurgicale. În plus, aceste metode de diagnosticare sunt foarte adecvate pentru excluderea altor cauze ale simptomelor prezente.

Terapia

În unele cazuri, o schimbare a stilului de viață duce la succes.

Mulți pacienți scapă de simptome, în urma administrării unei terapii medicamentoase. În multe cazuri însă este necesară administrarea medicamentelor pe termen lung, timp de câțiva ani. Însă utilizarea pe termen lung a terapiei medicamentoase trebuie reconsiderată cu atenție, deoarece aceasta este asociată și cu efecte secundare. De aceea, pentru decizia unei terapii medicamentoase - de lungă durată - este esențială o evaluare adecvată și concludentă.

Pentru unele cazuri, terapia medicamentoasă este insuficientă. Aceste cazuri pot fi tratate prin intermediul unei intervenții chirurgicale.

Fundoplicarea este o procedură chirurgicală prin care părți ale peretelui stomacal sunt cusute, sub forma unei manșete, în partea inferioară a esofagului. Cu cât stomacul se umple mai mult, în timpul alimentației, cu atât mai mult chim intră în această manșetă, ale cărui mușchi se contractă mai departe. Acest lucru previne refluxul conținutului gastric în esofag – cauza arsurilor la stomac.
 
Totodată, intervenția de fundoplicare permite unui pacient, ulterior, o dietă normală. Deoerece este vorba despre o procedură chirurgicală solicitantă, este esențial ca aceasta să fie efectuată de un medic specialist cu o vastă experiență în această tehnică chirurgicală.

Contacteaza-ne acum!

Aveti intrebari? Doriti o a doua opinie medicala sau o programare?

Departamentul International PremiQaMed va sta la dispozitie pentru orice cerere medicala, organizatorica sau estimare financiara pentru investigatii si tratamente medicale.

Campurile marcate cu * sunt obligatorii si trebuie completate.

Va rugam sa nu introduceti date medicale in spatiul pentru text, deoarece acest formular online nu este adecvat pentru transmiterea de date medicale.

Please add 3 and 5.

Go back

Biroul international: Heiligenstädter Straße 46-48, 1190 Viena, Austria Icon Standort