Cancerul de piele - melanomul: simptome, prevenție și terapie

Interviu cu medicul specialist Assoc. Prof. Priv.-Doz. Dr. Julia Valencak

Medic specialist în dermatologie și venerologie

Prevenția și terapia cancerului de piele, limfoame cutanate

Controlul alunițelor (stocarea digitală a alunițelor pentru monitorizare)

Dermatoze inflamatorii (neurodermita, eczeme, rozacee)

Dermatologie pediatrică

Examinarea și tratamentul infecțiilor cutanate și a bolilor cu transmitere sexuală

Tratarea cicatricelor (needling, peeling chimic) și tratamente cu laser (cuperoză, pete pigmentare)

Chirurgie dermatologică (excizia tumorilor, a alunițelor)

Care sunt cauzele apariției melanomului?

În 80% din cazuri melanomul apare „de novo“, adică pe pielea sănătoasă. Doar aproximativ 10 - 20% din melanoame se dezvoltă din/ într-o aluniță existentă.

Componenta genetică joacă de asemenea un rol în apariția cancerului de piele. Persoanele cu foarte multe alunițe prezintă un risc crescut de dezvoltare a cancerului de piele în comparație cu persoanele care au mai puțin de 25 de alunițe. Lumina razelor ultraviolete, respectiv expunerea pe termen îndelungat la soare prezintă un risc crescut.

Care sunt simptomele melanomului?

În primul rând, pacientul recunoaște o aluniță nouă, care prezintă semne atipice și nu pare să fie similară cu celălalte alunițe.

Cum se emite diagnosticul de melanom?

Suspiciunea asupra diagnosticului de melanom poate fi emisă de către medicul specialist după investigarea cu o lampă-lupă. Diagnosticul final poate fi emis numai pe baza raportului histopatologic aferent exciziei.

Cum se poate preveni apariția melanomului?

Pentru prevenția melanomului se pot controla în mod regulat alunițele și, la nevoie pot fi fotografiate și stocate digital pentru o monitorizare regulată o dată pe an.

De regulă este recomandat un consult dermatologic pe an, în cazul în care aveți multe alunite, vă expuneți în mod regulat și abundent la soare și/sau există antecedente familiale de melanom.

Când și cum se administrează o terapie medicamentoasă pentru melanom?

O terapie medicamentoasă este,de regulă, necesară în cazul în care adâncimea de penetrare a celulelor maligne  depășește 0,8 - 1,5 mm indice Breslow și / sau ganglionii limfatici sunt afectați.

Ce terapii noi sunt disponibile?

Pentru stadiile avansate există terapia adjuvantă cu Interferon – alpha, imunoterapia cu Ipilimumab sau anticopri Anti - PD1(Nivolumab, Pembrolizumab). Pacienții care pot prezenta o mutație BRAF pot fi tratați și cu inhibitori BRAF precum Vemurafenib.

Aceste terapii noi permit o prelungire relevantă a vieții pe termen lung, cu o calitate a vieții acceptabilă.

Decizia asupra terapiei adecvate poate fi luată numai în concordanță cu mulți alți factori precum implicarea ganglionilor limfatici, a organelor, rata mitotică, adâncimea melanomului, vârsta pacienților precum și comorbiditățile.


Contact

PremiQaMed Cancer Center Vienna

E: cancer-center@premiqamed.at
M: +43 1 360 66 7500

Go back

Heiligenstädter Straße 46-48, 1190 Viena, Austria Icon Standort