Când transpirația excesivă devine un chin - Operația minim invazivă pentru tratarea hiperhidrozei

Mulți oameni încep să transpire pe mâini în condiții de stres, tensiune sau în situații jenante. Cei care depun o muncă fizică grea sau sunt expuși la căldură mare  transpiră, de asemenea, mai abundent. Acest proces servește răcirii fiziologice și nu este patologic.

Versiunea patologică se numește hiperhidroză. Hiperhidroza nu înseamnă pur și simplu transpirație abundentă. În acest caz, cauza izbucnirii transpirației este o funcționare defectuoasă a sistemului nervos vegetativ (involuntar), ca urmare a faptului că glandele sudoripare sunt din ce în ce mai stimulate.

Palmele transpirate patologic, cunoscute și sub numele de "hiperhidroză palmară", reprezintă cea mai frecventă formă de transpirație excesivă (hiperhidroză), împreună cu transpirația crescută a axilelor (hiperhidroză axilară). Hiperhidroza primară apare cu o frecvență de aproape 3 % în rândul populației și poate influența viața de zi cu zi într-o măsură considerabilă, atât din punct de vedere funcțional, cât și social.

Impedmentele sociale, pe care hiperhidroza le poate cauza, sunt o problemă enormă pentru unii dintre cei afectați. Adesea, ei suferă de această problemă de la o vârstă fragedă, iar în timpul pubertății și în adolescență, suferința crește adesea în intensitate.

La aproximativ 50% dintre cei afectați, apariția bolii este determinată genetic. Alți factori declanșatori ai transpirației extreme a mâinilor sunt adesea de origine emoțională. Persoanele care devin rapid nervoase, care de înfuriază rapid sau care au o înclinație mai anxioasă suferă, de asemenea, des de palme transpirate.

Transpirația excesivă poate fi tratată cu unguente, medicamente și injecții cu Botox. Când este recomandată intervenția chirurgicală?

Societatea Germană de Dermatologie recomandă o abordare graduală, în funcție de amploarea bolii. În cazurile ușoare, se poate încerca un tratament cu măsuri conservatoare, cum ar fi antiperspirantele, iontoforeza (tratament cu curent electric slab continuu) și injecțiile cu Botox, uneori însoțite de medicamente.

În cazurile de transpirație severă sau de nereușită a tratamentului conservator, blocarea minim invazivă a trunchiului simpatic de la nivelul pieptului este o procedură foarte eficientă, cu efect imediat și cu succes permanent.

Cum se desfășoară operația de hiperhidroză? Care sunt riscurile?

Procedura utilizată de specialiști în prezent - blocajul simpatic endoscopic (ESB4) - utilizează o cameră cu un diametru de 5 mm, astfel încât nu există practic nicio cicatrice. Durerea este, de asemenea, neglijabilă.

Spre deosebire de tehnicile utilizate anterior, în care trunchiul simpatic era tăiat, în această metodă trunchiul simpatic este blocat cu ajutorul unei mici cleme de titan. De obicei, nervul este expus ușor deasupra și sub capul celei de-a patra coaste și în fiecare caz se plasează o clemă.

Pacientul este așezat în poziție de semi șezut, cu brațele întinse, în timp și se face o incizie de 5 mm la nivelul coastelor 3 și 5. Procedura poate fi finalizată în 30 de minute pe ambele părți, fără repoziționarea pacientului.

Avantajul acestei proceduri este incidența extrem de scăzută a complicațiilor și chiar și în cazul rar al apariției transpirației compensatorii, clipul poate fi îndepărtat din nou.

Care sunt șansele de succes ale operației de hiperhidroză?

Efectul operației începe imediat cu operația și pacientul se trezește cu mâinile uscate și calde. De regulă, succesul este excelent pentru transpirația mâinilor, precum și a axilelor. Datorită procedurii blânde, nervul nu este distrus, iar transpirația compensatorie în alte părți ale corpului, care era frecventă în trecut, nu mai reprezintă în ziua de astăzi o problemă.

Cât durează spitalizarea și ce trebuie luat în considerare după operație?

Nu folosim drenaje în timpul operației, astfel încât procedura ar putea, în principiu, să fie efectuată în regim ambulant. Pentru a minimiza riscul, după operație trebuie efectuată o radiografie a plămânilor, după o perioadă de observație de câteva ore. Prin urmare, este de obicei recomandat să petreceți noaptea de după operație în spital.


Contact

Contacteaza-ne acum!

Aveti intrebari? Doriti o a doua opinie medicala sau o programare?

Departamentul International PremiQaMed va sta la dispozitie pentru orice cerere medicala, organizatorica sau estimare financiara pentru investigatii si tratamente medicale.

Campurile marcate cu * sunt obligatorii si trebuie completate.

Va rugam sa nu introduceti date medicale in spatiul pentru text, deoarece acest formular online nu este adecvat pentru transmiterea de date medicale.

Please add 8 and 8.

Go back

Biroul international: Heiligenstädter Straße 46-48, 1190 Viena, Austria Icon Standort