Diagnosticarea și terapia nodulilor tiroidieni
Interviu cu medicul specialist OA Dr. Thomas Winkler
Nodulii tiroidieni – când este necesar un tratament?
Fiecare nodul tiroidian este considerat patologic și trebuie supus unei examinări medicale amănunțite.
20-30% dintre adulții din latitudinile noastre au noduli tiroidieni mai mari de 1 cm. În zonele cu deficit de iod, procentul este de aproape 50%. Incidența cancerului tiroidan crește în toată Europa și afectează din ce în ce mai mult populația mai tânără. Comparativ cu statistica din Europa Centrală, în Europa de Est incidența cancerului tiroidian este de zece ori mai mare, unele zone prezentând o cifră chiar și mai ridicată.
În cazul nodulilor tiroidieni, se face distincția între „noduli calzi” cu producție independentă de hormoni și „noduli reci” fără producție de hormoni. Deoarece nodulii reci prezintă un risc mai mare de o degenerare malignă, acești noduli necesită o diagnosticare amănunțită, verificări periodice și, în multe cazuri, o intervenție chirurgicală.
Cum se diagnostichează nodulii tiroidieni?
Când trebuie operați nodulii tiroidieni?
Spre deosebire de adulți, nodulii calzi la copii prezintă o tendință crescută de degenerare și reprezintă aproape întotdeauna o indicație pentru o intervenție chirurgicală.
Suspiciunea sau confirmarea unui cancer tiroidian, boala Basedow-Graves, gușă/struma (glanda tiroidă mărită) cu compresia altor organe înconjurătoare, sunt alte indicații importante pentru necesitatea unei intervenții chirurgicale.
Cum decurge intervenția chirurgicală?
Cât durează spitalizarea? Există restricții după operație?
Monitorizarea de 12 ore oferă o siguranță maximă pentru pacient. În prima zi postoperatorie, se determină în sânge valorile de calciu și hormonul paratiroidian și se efectuează o examinare ORL, pentru a verifica funcția corzilor vocale.
Alimentele moi și băuturile răcoritoare, băute înghițitură cu înghițitură în prima și a doua zi după operație, s-au dovedit a fi foarte eficiente. Ulterior nu există restricții în ceea ce privește alimentația.
Externarea are loc în a 2/3-a zi postoperatorie. După externare, se recomandă menajarea fizică pentru 2-3 săptămâni. Schimbarea regulată a pansamentului este importantă. Dozarea hormonilor tiroidieni depinde de extinderea rezecției și este de obicei necesară doar temporar.
În cazul unei tiroidectomii totale, terapia de înlocuire a tiroidei, sub formă de substituție hormonală, trebuie administrată permanent. La 6 săptămâni după prescrierea hormonilor tiroidieni, o nouă determinare a valorilor tiroidiene este efectuată, pentru a adapta terapia medicamentoasă.
Vă rugăm să nu luați medicamente tiroidiene în ziua în care sunt prelevate analizele de sânge.
Sunt necesare investigații suplimentare la intervale regulate?
La 6 săptămâni de la începerea administrării medicamentelor tiroidiene, trebuie determinați parametrii TSH, fT3 și fT4 pentru o ajustare a terapiei medicamentoase. Următoarele analize de sânge se efectuează după un an. Tot atunci, trebuie efectuată și o ecografie tiroidiană.
Ce măsuri suplimentare trebuie luate în cazul unei tumori?
În perioada dintre operație și administrarea radioterapiei cu iod, trebuie respectată o restricție strictă de iod. Acesta este singurul mod în care radioterapia cu iod are efect.
Carcinomul tiroidian medular nu necesită niciun tratament postoperator și poate fi ținut în evidență prin intermediul investigațiilor regulate de ecografie și determinarea în sânge a parametrului de calcitonină.
Alte tipuri de carcinom necesită un concept de terapie multimodală, care este determinat individual, pentru fiecare pacient în parte, în cadrul consilierii medicilor specialiști în Tumorboard.
Da, doresc sa imi fie afisat continut de la YouTube.
Modificare setari
Permiteti incarcarea YouTube o singura data
Contacteaza-ne acum!
Aveti intrebari? Doriti o a doua opinie medicala sau o programare?
Departamentul International PremiQaMed va sta la dispozitie pentru orice cerere medicala, organizatorica sau estimare financiara pentru investigatii si tratamente medicale.