Fertilitatea masculină este în scădere – un declin semnificativ al spermatozoizilor

Studiile actuale arată că numărul de spermatozoizi la bărbați s-a înjumătățit în ultimele decenii. Dr. Petrovits, este situația chiar atât de precară?

Da, este, și este bine că acest subiect este discutat în public.

Un studiu internațional de amploare, care s-a desfășurat între 1973 și 2018 și a implicat aproximativ 57.000 de bărbați, a arătat o scădere semnificativă a numărului de spermatozoizi din ejaculat, de peste 50%, scăderea după anul 2000 fiind chiar mai mare decât înainte.

Există diferențe între țările dezvoltate și cele mai puțin dezvoltate?

Inițial, subiectul a fost analizat în principal în țările industrializate, dar apoi a fost examinată și situația din țările mai puțin dezvoltate; America de Sud, Africa și Asia au fost de asemenea incluse în studiu.

Și acolo s-a constatat un declin clar al spermatozoizilor - nu la fel de drastic ca în țările industrializate, dar totuși semnificativ.

Ce facem greșit?

Există multe speculații, dar unele cauze au fost deja găsite.

Există factori de mediu - aerul pe care îl respirăm, alimentația, substanțele active din punct de vedere hormonal sau substanțele care imită hormonii, cum ar fi bisfenolul A (o substanță utilizată la fabricarea materialelor plastice, de exemplu), care imită estrogenul. Acest lucru cauzează probleme grave la bărbați.

Alimentația proastă joacă un rol major, obezitatea, consumul de multe băuturi energizante, băuturi răcoritoare și, bineînțeles, fumatul. La bărbații care renunță la fumat, se observă o îmbunătățire a spermiogramei după trei luni.

Asta înseamnă o viață mai sănătoasă, mai conștientă de mediu - și atunci și reproducerea va funcționa mai bine?

Ceea ce poate face toată lumea este să fie atentă la ceea ce mănâncă și să facă mai mult sport.

În ceea ce privește factorii de mediu și a crizei climatice multe lucruri au decurs neoportun, care fac în prezent subiectul unor dezbateri aprinse. Aici este nevoie de mai multe eforturi.


Contact pentru consiliere în limba română

Centrul de Fertilitate din Spitalul Privat Goldenes Kreuz

M: +43 1 40 111 5400

Campurile marcate cu * sunt obligatorii si trebuie completate.

Va rugam sa nu introduceti date medicale in spatiul pentru text, deoarece acest formular online nu este adecvat pentru transmiterea de date medicale.

Please add 9 and 3.

Go back

Biroul international: Heiligenstädter Straße 46-48, 1190 Viena, Austria Icon Standort