Hallux valgus - simptome, diagnosticare și tratament
‘’Din 1993 ne concentram pe cercetarea stiintifica privind corectarea de Hallux Valgus. Ultimul nostru studiu a dezvaluit ca peste 95% din pacienti sunt multumiti dupa aceasta interventie chirurgicala ‘’.
Ce anume cauzează hallux valgus?
În urma studiilor efectuate pe populația indigenă, care nu poartă încălțăminte, s-a ajuns la concluzia că doar cca. 6-10% din deformările monturilor sunt ereditare. Toate celelalte sunt cauzate de de cele mai multe ori de încălțămintea modernă și prea îngustă.
Ce se întâmplă mai exact cu piciorul?
Primul os metatarsian este deformat în interior de către al doilea os metatarsian. Astfel, capul primului os metatarsian devine palpabil subcutanat și cauzează o roșeață la nivelu/l pielii. Acest lucru poate cauza bursita.
Prin ce simptome se remarcă un hallux valgus?
Monturile se manifestă în primul rând prin presiune și durerea cauzată de presiunea încălțămintei. Încălțămintea se deformează mult mai rapid devenind insestetică.
Cum se diagnostichează hallux valgus?
Hallux valgus este un diagnostic emis vizual de către medicul specialist. Adiacent este întotdeauna necesară o investigație radiologică. În cadrul acestei investigații este măsurat unghiul specific, acesta determinând alegerea terapiei adecvate.
Ce terapie este indicată?
Formele ușoare de hallux valgus pot fi tratate prin exerciții speciale de gimnastică a piciorului. În plus, prin alegerea unor încălțări mai largi și confortabile, este posibilă reducerea iritației piciorului și astfel o ameliorare a durerii. În cazul unei deformări îndelungate a monturilor, hallux valgus poate fi corectat numai prin intervenții chirurgicale.
Poate fi tratat și fără operație?
În cazul unei deformări de lungă durată, singurul tratament de succes este corecția chirurgicală a monturilor.
Ce metode chirurgicale există?
Până în prezent, în literatura de specialitate, au fost descrise aproape 200 de operații diferite pentru corecția chirurgicală a monturilor. Majoritatea tehnicilor chirurgicale au prezentat numai un succes pe termen scurt astfel încât s-a renunțat la ele. Toate celelalte tehnici de corecție chirugicală de succes au în comun incizia primului metatarsian și fixarea ulterioară a acestuia într-o poziție corectă.
Din anul 1993 ne ocupăm și din punct de vedere științific de corecția monturilor. Am consultat pacienții noștri în mod regulat iar rezultatele au fost evaluate științific. Aceste rezultate au fost prezentate în numeroase publicații. Schema noastră de tratament se bazează pe rezultatele investigațiilor de follow-up. După măsurarea unghiului relevant este determinată severitatea deformării, ulterior fiind aleasă tehnica chirurgicală adecvată. Printr-o singură tehnică chirurgicală nu pot fi corectate cu succes toate tipurile de hallux valgus.
Cum se desfășoară recuperarea post-operatorie?
Este foarte important ca tehnica chirurgicală să fie aleasă în funcție de gradul de severitate al deformării. De asemenea tratamentul post-operator este esential pentru succesul final.
Ce pronostic oferă operația si ce complicatii pot să apară?
Ultimul nostru follow-up a prezentat o satisfacție post-operatorie a pacienților de peste 95%. În afară de complicațiile generale ce le poate cauza orice intervenție chirurgicală precum infecția, tromboza sau tulburări de vindecare a rănilor, o corecție chirurgicală a monturilor poate cauza hiper-corecția sau hipo-corecția, fractura osului metatarsian sau leziuni ale nervilor. În total investigațiile noastre de follow-up au prezentat o rata de complicații de 0% și 2%.