Hidronefroza – congestia renală datorată tulburării fluxului urinar
Interviu cu medicul specialist Univ. Lekt. Dr. Ursula Tonnhofer
Hidronefroza diagnosticată prenatal, sau imediat după naștere, are două cauze:
1. fie fluxul de urină întâmpină un obstacol din cauza unei stenoze,
2. fie este vorba de un reflux (reflux de urină din vezică în ureter, sau în pelvisul renal).
Cum se recunoaște cauza sau diferența dintre aceste boli?
Examinarea se efectuează cu ajutorul ecografiei.
Dacă ureterele nu sunt congestionate, însă rinichiul este masiv congestionat, atunci este - de obicei - un caz de stenoză a joncțiunii uretero – pelviene.
Dacă ureterele sunt dilatate, cauza poate fi refluxul sau constricția la confluența ureterului în vezică (PROM - megaureterul primar obstructiv).
Cum se efectuează diagnosticarea suplimentară?
În cazul congestiei masive, în special bilaterale, a rinichilor și a ureterului, este indicată o cistouretrografie micțională. În cadrul acestei investigații radiologice, care se efectuează fără anestezie, este introdus un cateter în vezică, prin care se administrează substanța de contrast.
Dacă substanța de contrast umple ureterul (gradul I) respectiv și sistemul pielocaliceal (II-V), atunci este vorba despre un reflux vezico-ureteral (RVU). Dacă la copii se observă infecții ale tractului urinar, după a doua infecție urinară febrilă, este indicată efectuarea unei cistouretorgrafii micționale, chiar și fără prezența unei congestii renale.
Un reflux vezico-ureteral la băieți poate fi cauzat de valvele uretrale posterioare (VUP), care pot fi tratate printr-o rezecție endoscopică, cu un cuțit mic, în cadrul unei proceduri chirurgicale sub anestezie (anestezie regională cu sedare).
Cum se tratează refluxul?
În primul an de viață, se încearcă evitarea infecțiilor tractului urinar, prin profilaxie antibiotică. Apoi, vezica urinară este suficient de mare pentru o intervenție chirurgicală.
Ce metode chirurgicale există?
În cadrul unei cistoscopii sub anestezie, se poate efectua injectarea ureterală submucoasă endoscopică. Această procedură este foarte elegantă, nedureroasă și duce la vindecarea refluxului de grad scâzut până la moderat. Intervenția se efectuează cu o internare de o zi sau cu o singură noapte de spitalizare.
Refluxul de grad înalt poate fi tratat cu succes prin reimplantarea ureterului. Printr-o incizie inghinală se deschide vezica urinară, fără a deschide cavitatea abdominală, iar ureterele sunt îndepărtate din peretele vezicii urinare, preparate și reatașate corespunzător. Pentru siguranță ureterele sunt susținute de o atelă. La copii mici, atelele sunt deviate în scutec și sunt îndepărtate după aproximativ o săptămână. Pentru copiii mai mari, poate fi plasată o atelă interioară, care este îndepărtată după 4-6 săptămâni, într-o intervenție sub anestezie scurtă – intervenție efectuată cu o spitalizare de o zi.
Drenajul vezicii urinare se efectuează timp de 48 de ore; după ce cateterul a fost îndepărtat, pacientul poate fi externat pentru îngrijire la domiciliu.
Mai există un alt diagnostic posibil, legat de congestia rinichilor?
Da, stenoza joncțiunii ureterului cu vezica urinară. În acest caz rinichii și ureterele sunt congestionate, de regulă unilateral, iar investigația de cistouretrografie micțională nu indică niciun reflux. În acest caz, pentru diagnosticarea suplimentară, este indicată o scintigrafie renală (MAG III, până la vârsta de aproximativ 5 ani, sub sedare).
Dacă se evidențiază o obstrucție uretrală sau dacă pacientul are infecții, prin intermediul cistoscopiei și a unei injecții retrograde de substanță de contrast se poate detecta și diagnostica obstrucția.
Ce terapie se aplică în acest caz?
Se poate introduce o atelă interioară (stent JJ), se poate începe cu cea mai mica și după 4-6 săptămâni se schimbă cu una mai mare. Dacă este posibil, din punct de vedere tehnic, se poate efectua o dilatare cu balon, adică o expansiune endoscopică a constricției.
Dacă constricția este prea îngustă pentru un cateter, în cazul în care funcția renală se deteriorează, este indicată o reimplantare a ureterului – după cum a fost deja explicat în cazul RVU.
Cum decurg controalele ulterioare de follow-up?
De regulă sunt suficiente controalele ecografice.
Dacă nu este posibil pentru pacienții internaționali să călătorească spre Austria în acest scop, interpretarea investigațiilor ecografice, efectuate în țară, și consultația aferentă poate avea loc la distanță, prin intermediul consultațiilor video.
Contacteaza-ne acum!
Aveti intrebari? Doriti o a doua opinie medicala sau o programare?
Departamentul International PremiQaMed va sta la dispozitie pentru orice cerere medicala, organizatorica sau estimare financiara pentru investigatii si tratamente medicale.