Home Office – munca de la domiciliu fără dureri

Interviu cu Prim. Dr. Carlos Franz - Directorul Institutului de Medicină Fizică și Reabilitare din Spitalul Privat Döbling

Home office a devenit, de la pandemie încoace, parte din realitatea noastră. În timp ce reglementările privind ergonomia la locul de muncă se aplică în cazul infrastructurii birourilor oficiale, aceste condiții nu sunt deseori oferite sau îndeplinite atunci când se lucrează de acasă.

Din această cauză, tot mai mulți pacienți se plâng de tensiune musculară, dureri cervicale sau de spate.

Dr. Franz, la ce trebuie să fim atenți atunci când lucrăm de acasă?

Este important să se regleze corect înălțimea ecranului; munca numai pe laptop sau tabletă este nefavorabilă, deoarece postura este nefavorabilă pentru coloana cervicală.

Ecranul ar trebui să fie drept în față, la înălțimea potrivită și, în plus, trebuie să vă asigurați că vă schimbați poziția corpului în mod regulat, adică să vă ridicați și să vă mișcați între timp, mișcând întreaga coloană vertebrală și articulațiile mari.

Birourile cu înălțime reglabilă sunt foarte recomandate, astfel încât să puteți alterna între a sta jos și a sta, muncii în picioare.

Este o minge de șezut o alternativă bună pentru a sta ore întregi pe un scaun?

Da, o minge de șezut asigură că stați "activ", adică corpul trebuie să compenseze în mod constant ușoarele mișcări ale mingii, iar acest lucru antrenează mușchii spatelui.

Cu toate acestea, o minge de șezut ar trebui să fie folosită doar temporar, nu pentru întreaga zi, altfel va duce la suprasolicitare.

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni cauzate de șezutul neergonomic?

Tensiunea cronică la nivelul centurii scapulare a umărului și la mușchii gâtului sunt cele mai frecvente simptome, adesea însoțită de simptome precum dureri de cap sau amețeli.

În general, statul în șezut pentru perioade lungi de timp este dăunător pentru întregul sistem musculo-scheletic, în special pentru discurile intervertebrale ale coloanei vertebrale. Din ce în ce mai mult, modificările degenerative timpurii ale coloanei vertebrale pot fi observate chiar și la vârsta adultă tânără, pe care eu o numesc afecțiunea "Boala Morbus Smartphone". Poziția tipică de smartphone este, pe termen lung, deosebit de nefavorabilă pentru coloana cervicală.

În cazul căror simptome trebuie consultat un specialist?

Dacă durerea persistă mai mult de 2 săptămâni, dacă durerea iradiază la extremități sau dacă mișcarea coloanei vertebrale sau a unei articulații este sever restricționată, trebuie consultat neaaparat un specialist.

Mai ales dacă analgezicele convenționale nu aduc o ameliorare rapidă.

Ce măsuri de fizioterapie pot aduce o ameliorare?

În primul rând, este necesară o examinare și un diagnostic amănunțit din partea medicului pentru a prescrie măsurile adecvate. În discuție intră gimnastica terapeutică, masajul terapeutic, exercițiile de mobilizare, precum și diverse terapii fizice.

În Institutul de Medicină Fizică și Reabilitare din cadrul Spitalului Privat Döbling, specialiști cu experiență sunt disponibili pentru a diagnostica afecțiunile sistemului musculo-scheletic. Examinările necesare cu raze X sau RMN pot fi efectuate direct în spital.  

Toate terapiile sunt oferite și în regim ambulatoriu. Pacienții sunt supravegheați pe tot parcursul tratamentului de către terapeutul lor personal.


Contact

 

Contacteaza-ne acum!

Aveti intrebari? Doriti o a doua opinie medicala sau o programare?

Departamentul International PremiQaMed va sta la dispozitie pentru orice cerere medicala, organizatorica sau estimare financiara pentru investigatii si tratamente medicale.

Campurile marcate cu * sunt obligatorii si trebuie completate.

Va rugam sa nu introduceti date medicale in spatiul pentru text, deoarece acest formular online nu este adecvat pentru transmiterea de date medicale.

Please calculate 3 plus 5.

Go back

Biroul international: Heiligenstädter Straße 46-48, 1190 Viena, Austria Icon Standort