Leziunile de menisc - Interviu cu medicul specialist Prof. Dr. Andreas Janousek

Prof. Janousek, ruptura de menisc este cea mai frecventă leziune a articulației genunchiului. Care este funcția meniscului?

Meniscul este o structură fibrocartilagică în formă de semilună, aflată între suprafețele articulare ale femurului și tibiei, prin care ligamentele sunt fixate pe capsula articulară și articulația genunchiului.

Acesta are rolul unui amortizor de șoc și contribuie semnificativ la stabilizarea articulațiilor.

Cum se tratează o ruptură de menisc în ziua de astăzi?

În general, obiectivul trebuie să fie păstrarea meniscului sau, dacă este necesară o rezecție, efectuarea unei rezecții parțiale, adică îndepărtarea a cât mai puțin posibil și obținerea a cât mai mult posibil.

Ce consecințe are îndepărtarea meniscului?

Când meniscul este îndepărtat, cartilajul este uzat mai des, ceea ce poate cauza artroză prematură. Refacerea meniscului reprezintă o alternativă importantă la îndepărtarea (parțială) a meniscului. Cu toate acestea, criteriile pentru a putea efectua o refixare trebuie să fie prezente.

Așadar meniscul nu poate fi păstrat în fiecare caz?

Nu. Rupturile puternic modificate degenerativ nu sunt potrivite pentru intervenția chirurgicală de păstrare a meniscului. Decisive sunt tipul rupturii și vârsta pacientului/pacientei. În general, există o limită de vârstă cuprinsă între 40 și 50 de ani,tendința este totuși refacerea rupturii, indiferent de vechimea acesteia. În special dacă este vorba despre o leziune simultană a ligamentului atunci nu este stabilită, în mod deliberat, nicio limită de vârstă.

Factorul decisiv este un diagnostic precis, adică un examen clinic aprofundat și o investigație de rezonanță magnetică - în mod ideal cu un dispozitiv 3-Tesla, cum este  cel disponibil în Spitalul Privat Döbling.

Este posibilă tratarea unei leziuni a ligamentelor și a unei rupturi de mensic în cadrul aceleași operații?

Da, în cazurile de ligament încrucișat și ruptură de menisc, ligamentul încrucișat poate fi reconstruit și meniscul fixat în cadrul unei singure operații, mai ales dacă este o ruptură proaspătă.

Face o diferență promptitudinea cu care se efectuează operația după o fractură de menisc?

Da, rupturile proaspete pot fi, de regulă, cusute direct. În cazul în care a trecut mai mult timp de la leziune, înainte de a fi cusute, suprafețele rupturii trebuie netezate cu un Shaver sau cu un instrument special.

Cât durează spitalizarea pentru o fixare a meniscului? Cât timp durează reabilitarea? Când se poate practica din nou sport?

Durata spitalizării este de obicei de două zile pentru rezecția parțială a meniscului, precum și pentru cusutul meniscului. Reabilitarea începe deja în spital după operație și trebuie efectuată timp de 4-6 săptămâni.

Antrenamentul la ergometru poate fi început la trei zile după operație, în cazul în care mensicul este cusut abia la 4 săptămâni după operație. Reluarea activității sportive poate avea loc la 4-6 săptămâni după rezecția parțială a meniscului și la 3 luni după sutura de menisc.


Contacteaza-ne acum!

Aveti intrebari? Doriti o a doua opinie medicala sau o programare?

Departamentul International PremiQaMed va sta la dispozitie pentru orice cerere medicala, organizatorica sau estimare financiara pentru investigatii si tratamente medicale.

Campurile marcate cu * sunt obligatorii si trebuie completate.

Va rugam sa nu introduceti date medicale in spatiul pentru text, deoarece acest formular online nu este adecvat pentru transmiterea de date medicale.

What is the sum of 6 and 8?

Go back

Biroul international: Heiligenstädter Straße 46-48, 1190 Viena, Austria Icon Standort