Facilităţile de diagnosticare din spitalele Döbling şi Confraternität din Viena
Analize de laborator
Laboratoarele spitalelor private Döbling şi Confraternität dispun de facilităţi pentru efectuarea analizelor pentru diverşi parametri. Pot fi analizate probe de sânge, urină şi fecale. Pe lângă analiza generală a sângelui, care indică numărul de eritrocite, cantitatea de hemoglobină, numărul de leucocite, trombocite etc. poate fi efectuată şi analiza biochimică care reflectă starea funcţională a diverselor sisteme şi organe.
În sânge se investighează trigliceridele şi colesterolul, funcţiile renale, hepatice, proteina totală, nivelul de zahăr din sânge și microelementele. De asemenea, pacienţii pot verifica prezenţa viruşilor din sânge (toate tipurile de hepatită, rotavirus, virusul Epstein – Barr ş.a.m.d.). La cerere, se poate stabili și statusul vaccinărilor.
Pentru efectuarea analizelor de laborator pacientul necesită trimitere de la medicul curant, emisă după consultaţia iniţială.
Diagnosticarea radiologică cu raze X
Spitalele private PremiQaMed din Viena includ secţii de diagnosticare radiologică cu raze X, care ajută la identificarea simptomelor aferente unor afecţiuni grave aflate în stadii precoce. În urma acestor investigații, specialiştii obţin informaţii complete referitoare la starea de sănătate a pacientului.
Radiologia cu raze X reprezintă metoda de diagnosticare radiologică care permite evaluarea stării şi a structurii scheletului precum şi a organelor interne.
Echipamentele moderne din spitalele private PremiQaMed, permit efectuarea unor filme de calitate superioară, reprezentând diversele secţiuni ale corpului: oasele şi articulaţiile, coloana vertebrală, craniul, organele cutiei toracice, cavitatea abdominală şi şoldul.
Investigaţia se realizează în orice poziţie – pacientul poate sta în picioare, culcat sau aşezat. De asemenea, în cadrul spitalelor noastre se efectuează și radiografia funcţională, precum și mamografia.
Sonografia
Sonografia, sau investigaţia cu ultrasunete, este considerată cea mai simplă, accesibilă şi informativă metodă de diagnosticare.
Cu ajutorul dispozitivelor moderne cu ultrasunete se soluţionează un spectru larg de probleme de diagnosticare – ultrasunetele permit identificarea focarelor tumorale, a chisturilor, prezenţa pietrelor la rinichi sau în vezica biliară. Totodată, cu ajutorul ultrasunetelor sunt diagnosticate cu succes afecţiunile cardiovasculare. Echipamentele moderne cu ultrasunete asigură posibilitatea realizării secţiunilor stratificate care permit, per total, reconstrucţia volumetrică tridimensională a organelor şi structurilor analizate (regim 3D).
Puncţia biopsică, efectuată sub investigația cu ultrasunete, se încadrează, în prezent, în categoria celor mai importante investigaţii în domeniul diagnosticării diferenţiale a leziunilor tumorale şi non-tumorale la nivelul organelor.
Tomografia cu rezonanţă magnetică (RMN) şi tomografia computerizată (CT)
Alte metode mai exacte de diagnosticare radiologică sunt reprezentate de tomografia cu rezonanţă magnetică (RMN) şi tomografia computerizată (CT). Aceste metode se utilizează pentru analiza ţesuturilor organelor interne şi a oaselor. Ambele metode de diagnosticare prezintă avantaje semnificative. Trebuie însă subliniat faptul că alegerea metodei de analiză depinde în primul rând de domeniul care necesită diagnosticare şi de secţiunea corpului care trebuie investigată.
Principiul de funcţionare a tomografului cu rezonanţă magnetică constă în faptul că imaginea se obţine fără a utiliza raze X. Pentru diagnosticare se utilizează câmpul magnetic şi semnalele electromagnetice care trec perpendicular prin câmpul magnetic.
Obţinerea imaginilor cu ajutorul computerului tomograf este posibilă cu ajutorul razelor X. Dispozitivul de diagnosticare în sine reprezintă un dispozitiv cu raze X, care poate face fotografii la unghiuri foarte diferite, datorită posibilităţii de a se roti în jurul întregului corp al pacientului. Imaginile obţinute cu ajutorul tomografelor se prelucrează cu ajutorul computerului.
Spitalele private Döbling şi Confraternität sunt dotate cu echipamente de ultimă generaţie – tomografe cu rezonanţă magnetică, computer-tomografe, care permit efectuarea celor mai precise analize. Computerul-tomograf cu tehnologie Dual Source, instalat în spitalul privat Confraternität, permite efectuarea investigaţiilor CT cu viteză maximă şi cu dozaj minim de iradiere pentru pacient. De asemenea, această tehnologie oferă posibilitatea de a efectua analize ale inimii în scopul identificării zonelor afectate la pacienţii care au suferit un infarct.
Diagnosticarea cardiologică
În Spitalul Privat Confraternität se pune un accent deosebit pe diagnosticarea cardiologică. Pe lângă electrocardiogramă, ergometrie şi spirometrie (funcţiile pulmonare), pacienţii pot efectua procedura de diagnosticare a cateterizării cardiace.
Această procedură se recomandă pacienţilor în cazul suspicionării diverselor tulburări ale activităţii cardiace sau a afecţiunilor cardiovasculare. Cateterizarea se încadrează în categoria metodelor de diagnosticare minim-invazive, oferind informaţii detaliate referitoare la starea de sănătate a camerelor, calvelor şi vaselor inimii, permiţând astfel, dacă este necesar, efectuarea unei intervenţii eficiente şi soluţionarea optimă a problemei identificate.
Diagnosticarea nucleară
În Spitalul Privat Döbling puteți beneficia de secţia de diagnosticare nucleară. Pacienţii pot efectua, în regim ambulant, scintigrafia tiroidiană, cardiacă, renală, pulmonară şi osoasă.
Principiul scintigrafiei constă în introducerea în organismul pacientului a unei substanţe de contrast, care conţine izotopi radioactivi, în timp ce o cameră Gamma, montată într-un dispozitiv special, fixează acumulările acestor izotopi în zonele problematice. Cu ajutorul scintigrafiei se pot diagnostica diverse focare tumorale, procese inflamatorii și noduli.
În cardiologie această analiză se utilizează pentru identificarea ischemiei miocardice silenţioase şi pentru stabilirea mai exactă a indicaţiilor de coronarografie, precum şi a infarctului în cazurile controversate.
Scintigrafia reprezintă o analiză sigură pentru că toţi izotopii au o perioadă scurtă de înjumătăţire, fiind eliminaţi rapid din organism, iar beneficiile depăşesc riscurile posibile.