Reconstrucția mamară după mastectomie

Interviu cu medicul specialist Assoc. Prof. PD Dr. Werner Haslik, MBA

În ultimii ani, terapiile moderne pentru cancerul mamar au îmbunătățit semnificativ rata de supraviețuire. În multe cazuri, de cancer mamar, se pot efectua operații de conservare a sânului.
Cu toate acestea, la anumite forme de cancer de sân, cum ar fi în cazul răspândirii intense la nivelul ductelor mamare (carcinom ductal in situ), sau în cazul prezenței mai multor focare în diferite locații ale sânului (carcinom multicentric), este necesară îndepărtarea întregului sân (mastectomie). În acest caz, metodele moderne de reconstrucție mamară oferă femeilor oportunități foarte bune pentru refacerea unui sân de aspect natural.

Assoc. Prof. PD Dr. Werner Haslik, MBA, directorul secției pentru reconstrucție mamară din spitalul AKH, efectuează operații de reconstrucție a sânului în Spitalul Privat Goldenes Kreuz.

Prof.Dr.Haslik, ce este decisiv pentru momentul în care se efectuează o reconstrucție a sânului - când este recomandată operația de reconstrucție simultan cu eliminarea tumorii?

În principiu, reconstrucția mamară imediată este aproape întotdeauna posibilă, dar depinde și de stadiul tumorii. Chirurgul care îndepărtează tumora determină dacă reconstrucția simultană este rezonabilă. Desigur, dorința pacientei este întotdeauna inclusă în decizie. În unele cazuri însă- cum ar fi cancerul de sân inflamator – o reconstrucție simultană este contraindicată.

Care sunt factorii decisivi pentru aplicarea implanturilor sau pentru utilizarea propriului țesut?

Implanturile sunt aplicate întotdeauna atunci când pacienta este slabă și nu este posibil să se obțină suficient de mult țesut din abdomen, din interiorul coapsei sau a spatelui, pentru a reconstrui sânul, precum și în cazul în care reconstrucția se aplică la ambii sâni. Tendința generală este către implanturi, deoarece reconstrucția cu propriului țesut este mult mai complicată și necesită o experiență foarte vastă a medicului chirurg.

Decisiv este și aspectul necesității unei radioterapii după mastectomie. Această decizie depinde de mărimea tumorii și afectarea ganglionilor limfatici, respectiv este necesară în cazurile în care sânul nu a fost îndepărtat complet.

Dacă o radioterapie a fost deja administrată, ca parte a terapiei anterioare a cancerului de sân, rata complicațiilor pentru implanturi este mai mare, astfel încât, în acest caz, este preferată reconstrucția cu propriul țesut. În plus, implanturile au o durată de viață limitată. Chiar dacă nu putem defini exact limita, ar trebui să presupunem că trebuie înlocuite la fiecare 10 ani.
 
Reconstrucția cu propriul țesut presupune, inițial, un efort semnificativ mai mare (durata operației este mai lungă, necesitatea îndepărtării țesutului din abdomen, coapse sau spate), oferă însă o soluție pentru toată durata vieții, cu un rezultat natural și durabil.
 
Ce procedură este cea mai potrivită pentru fiecare caz individual depinde nu numai de criteriile medicale ci și de nevoile și dorințele pacientei, care sunt evaluate în prealabil; în cadrul unor consultații detaliate.

Ce riscuri implică implanturile și reconstrucția cu țesut propriu?

În cazul implanturilor durata operației este mai scurtă, cu toate acestea, implanturile trebuie înlocuite din când în când și sunt mai predispuse la infecții. În cazul unei infecții, acestea trebuie îndepărtate. Fibroza capsulară (întărirea dureroasă) este o complicație pe termen lung, care poate apărea mai ales după radioterapie.

Reconstrucția sânilor cu propriul țesut este mult mai complexă, riscul constă, în principal, în faptul că țesutul nu este acceptat de organism și necrozează.

Dacă, în cazul implanturilor, apare febră sau roșeață, se pleacă de la premisa unei infecții și trebuie consultat imediat medicul.
În cazul reconstrucției cu propriul țesut dacă vindecarea rănilor este afectată, trebuie contactat imediat medicul specialist.

Sunt efectuate intervenții chirurgicale plastice pentru îmbunătățirea rezultatului cosmetic și în cazul operațiilor de conservarea a sânilor?

Chirurgia plastică, pentru corectarea formei, poate fi utilă și după operația de conservare a sânului.

Lipofilling (grăsimea este extrasă din abdomen și injectată în reconstrucția sânul) poate îmbunătăți atât forma sânului, cât și aspectul cicatricei.

Cât durează procesul de vindecare după o reconstrucție mamară?

Spitalizarea durează aproximativ 7-10 zile, după 6 săptămâni puteți să vă reluați stilul de viață obișnuit. Un sutien de sport trebuie purtat în primele șase săptămâni.

După un cancer de sân, controalele oncologice trebuie efectuate în mod regulat, iar controalele periodice ale sânului reconstruit sunt, de asemenea, importante.

Procesul de decizie nu este ușor și trebuie să țină cont atât de aspecte medicale cât și personale. În cele din urmă, este important să se definească, împreună cu pacienta, cea mai potrivită soluție pentru cazul ei individual.  În funcție de cerințe, un rezultat estetic foarte bun poate fi obținut în cazul ambelor soluții.

Acest video vă prezintă mai multe informații despre serviciile medicale pentru sănătatea femeii, oferite în Spitalul Privat Goldenes Kreuz.


Da, doresc sa imi fie afisat continut de la YouTube.
Modificare setari
Permiteti incarcarea YouTube o singura data

Da, doresc sa imi fie afisat continut de la YouTube.
Modificare setari
Permiteti incarcarea YouTube o singura data


Contacteaza-ne acum!

Aveti intrebari? Doriti o a doua opinie medicala sau o programare?

Departamentul International PremiQaMed va sta la dispozitie pentru orice cerere medicala, organizatorica sau estimare financiara pentru investigatii si tratamente medicale.

Campurile marcate cu * sunt obligatorii si trebuie completate.

Va rugam sa nu introduceti date medicale in spatiul pentru text, deoarece acest formular online nu este adecvat pentru transmiterea de date medicale.

Please add 3 and 7.

Go back

Biroul international: Heiligenstädter Straße 46-48, 1190 Viena, Austria Icon Standort