Spitalul Privat Döbling: „Țesutul luminos” face operațiile și mai sigure

Prin injectarea colorantului indocianină verde (ICG), chirurgii din Spitalul Privat Döbling pot vedea, în timpul operațiilor, în timp real, fluxul sanguin din structurile tisulare individuale - fără nici un echipament radiologic suplimentar. Prin utilizarea acestei angiografii cu fluorescență, operațiile pot fi efectuate cu deosebită precizie și blândețe, sporind astfel siguranța pacientului.

În chirurgia minim invazivă, operațiile se efectuează în prezent cu ajutorul camerelor 3D și 4K de înaltă rezoluție, pentru a asigura cea mai precisă și mai contrastată reprezentare posibilă a structurilor tisulare, pentru a permite astfel o intervenție chirurgicală precisă și blândă pentru țesuturi. În angiografia cu fluorescență pe bază de ICG, este utilizat și un colorant special, verdele de indocianină (ICG).

Această substanță este inofensivă pentru sănătate și este administrată intravenos. Colorantul este apoi activat cu un laser cu infraroșu (NIR), care provoacă fluorescență, astfel încât țesutul afectat strălucește. În acest fel, este posibilă o reprezentare vizuală a circulației sângelui în țesuturi.

Reducerea complicațiilor, un grad sporit de siguranță a pacientului

Pentru medicul specialist în chirurgie generală și chirurgie viscerală OA Dr. Thomas Winkler, avantajele sunt clare:

„Tehnica angiografiei intraoperatorii prin fluorescență poate oferi informații despre circulația sanguină și face vizibile structuri care în mod normal sub lumina albă obișnuită a camerelor convenționale nu pot fi văzute, sau doar foarte slab. Acest lucru poate reduce considerabil ratele de complicații, crescând astfel semnificativ siguranța pacienților. Pacienții noștri beneficiază astfel de cea mai recentă tehnologie.”

Multe modalități de utilizare

Un domeniu principal de aplicare în chirurgia generală sau viscerală este reprezentarea vizuală a fluxului sanguin în capetele intestinului, care urmează să fie reunite după ce a fost îndepărtată o bucată de intestin, pentru a asigura vindecarea optimă a fuziunii segmentelor intestinale și pentru a evita complicațiile grave.

Tehnica este folosită însă și în multe alte operații. În Spitalul Privat Döbling, tehnica este utilizată mai ales pentru operații la vezica biliară și intervenții la glanda tiroidă. Pentru glanda tioridă, tehnica este folosită pentru a evita complicațiile temute precum disfuncția paratiroidiană. Acestea se întâmplă atunci când aportul de sânge aproape microscopic, al glandelor paratiroide, este deteriorat în timpul procedurii.

„Cu ICG și NIR, putem determina imediat dacă fluxul sanguin încă funcționează și, dacă este necesar, putem reacționa adecvat și rapid. Ca rezultat, complicațiile pot fi reduse la minimum”, spune Dr. Winkler.

Timp scurt de înjumătățire

Din cauza timpului scurt de înjumătățire al ICG, echipa chirurgicală trebuie să adune cât mai multe informații posibile în câteva minute, în care țesutul strălucește. Colorantul este în cele din urmă transportat din organism la ficat, unde este descompus după 24 până la 48 de ore și excretat prin vezica biliară.

„Putem profita de acest lucru în operațiile biliare prin administrarea ICG în mod specific cu una sau două zile înainte de operație. Acest lucru este deosebit de util în prevenirea leziunilor căilor biliare la pacienții cu antecedente de aderențe și inflamații”, explică expertul.

Domenii mai noi de aplicare sunt chirurgia tumorilor, în special vizualizarea căilor de drenaj limfatic ale tumorilor. Angiografia fluorescentă bazată pe ICG permite o abordare deosebit de blândă, selectivă, îndepărtarea completă a țesutului tumoral și păstrarea maximă a țesutului sănătos.

„În viitor va fi posibilă cuplarea de anticorpi la ICG sau alți coloranți fluorescenți pentru a detecta chiar și cele mai mici cuiburi tumorale”, este convins Dr. Winkler.


Contacteaza-ne acum!

Aveti intrebari? Doriti o a doua opinie medicala sau o programare?

Departamentul International PremiQaMed va sta la dispozitie pentru orice cerere medicala, organizatorica sau estimare financiara pentru investigatii si tratamente medicale.

What is the sum of 7 and 4?

(Spatiile cu * trebuie completate.)

Dorim sa atragem atentia asupra faptului ca din pacate comunicarea prin intermediul internetului presupune uneori lacune de siguranta. Mesajele pot fi interceptate de alti utilizatori si citite de catre acestia. In cazul in care primim de la dumneavoastra un mesaj prin posta electronica ne consideram indreptatiti sa va raspundem pe aceeasi cale si sa ne folosim de datele dumneavoastra pentru aceasta.

Go back

Biroul international: Heiligenstädter Straße 46-48, 1190 Viena, Austria Icon Standort