Terapia cu Lutetium Lu-177 PSMA- pentru cancerul de prostată metastatic

Ce înseamnă teranostica?

Teranostica în medicina nucleară înseamnă diagnosticarea unei boli cu un radiofarmaceutic de diagnostic (=medicament radioactiv) folosind metode imagistice și tratarea bolii cu un produs radiofarmaceutic terapeutic. Acest lucru permite un tratament foarte țintit al unor tumori specifice.

Tratamentele de medicină nucleară ale tumorilor, adică tratamentul cu un radiofarmaceutic, există de mult timp în domeniul bolilor tiroidă. Principiul teranosticului este acum utilizat și pentru diagnosticul și tratamentul carcinomului de prostată metastazat.

Prof. Dr. Marcus Hacker și Prof. Dr. Werner Langsteger sunt specialiști cu experiență recunoscută și aplică de 9 ani această metodă în Spitalul Universitar (AKH) din Viena.

Terapia Lutetium-177 PSMA pentru tratamentul stadiilor avansate de cancer de prostată

Carcinomul de prostată este, la nivel mondial, a doua cea mai frecventă tumoare malignă, reprezentând 25% din toate carcinoamele din Austria.

Terapia PSMA este utilizată în prezent în stadiile avansate ale cancerului de prostată, în care chimioterapia sau terapia hormonală nu au reușit să oprească progresia bolii. Condiția prealabilă pentru terapie este detectarea unei expresii suficiente a antigenului PSMA pe suprafața celulei canceroase, pe care medicamentul se poate „atașa”. Această examinare se efectuează printr-o scanare PET-CT utilizând medicamentul radiofarmaceutic de diagnostic Galiu-68 - o substanță radioactivă de foarte scurtă durată, care este administrat intravenos.

Pe baza unei liste de verificare, pe care pacienții o primesc de la specialiști, se stabilește dacă pacientul este potrivit pentru terapia Lu-177. O consultație video înainte de sosirea pacientului, pentru a clarifica detaliile, este posibilă și chiar recomandată. Diagnosticarea PET-CT folosind Ga-68 este efectuată la Spitalul Universitar (AKH) din Viena. Această investigație se poate face și în țara dumneavoastră de origine, dacă este disponibil într-o calitate bună.

Pe baza rezultatelor investigației PET-scan 68GA PSMA și a altor constatări medicale, consiliul interdisciplinar pentru tumori Tumorboard decide dacă pacientul este potrivit pentru această terapie.

Cum funcționează terapia PSMA

Radiofarmaceuticul terapeutic Lutetium-177, care este, de asemenea, administrat în venă, este utilizat pentru terapie. Permite radiații țintite foarte precis cu o doză mare de radiații, adică medicamentele pot pătrunde direct în celula tumorală. Celulele sănătoase din jurul celulei tumorale nu sunt deteriorate.

Studiile clinice au arătat că evoluția tumorilor poate fi încetinită sau redusă semnificativ. Prin reducerea durerii, se poate obține o îmbunătățire semnificativă a calității vieții, precum și extinderea vieții.

Datorită radioactivității, regulile de conduită trebuie respectate timp de câteva zile imediat după terapie (de exemplu, țineți distanța de copiii mici sau femeile însărcinate).

De obicei sunt necesare 4-6 cicluri de tratament, la intervale de aproximativ 4-6 săptămâni. După al 3-lea ciclu de terapie, se efectuează investigații de monitorizare și o evaluare.

Efecte secundare și complicații

În general, terapia este foarte bine tolerată. Nu sunt de așteptat complicații grave sau acute. Oboseala și starea de rău pot apărea imediat după terapie, alte reacții adverse sunt rare.

În orice caz, informațiile și sfaturile individuale complete sunt oferite de specialiștii centrului.

Terapie ambulatorie de teranostică la Spitalul Privat Döbling

Spitalul Privat Döbling deține un Institut de Medicină Nucleară și Diagnosticare Izotopică care îndeplinește cerințele de siguranță a radiațiilor, care sunt necesare pentru această metodă inovatoare de tratament.

Cu mulți ani de experiență, Prof. Hacker și Prof. Langsteger se numără printre cele mai importante centre naționale și internaționale în domeniul teranosticii. Filozofia lor este de a oferi o medicină personalizată care pune nevoile pacientului pe primul loc, cu îngrijire competentă, disciplinară.

Caracteristica distinctivă a centrului de la Spitalul Privat Döbling este posibilitatea de a putea oferi această terapie pacienților privați, de către echipa experimentată în domeniul teranosticii, în regim ambulatoriu - adică fără o spitalizare de câteva zile pentru fiecare ciclu de terapie - dar în cadrul sigur al celui mai mare spital privat din Austria.

Vă rugăm să ne contactați pentru mai multe informații sau programări!Contact

T: +43 1 35 35 530  

www.theranosticum.at

Campurile marcate cu * sunt obligatorii si trebuie completate.

Va rugam sa nu introduceti date medicale in spatiul pentru text, deoarece acest formular online nu este adecvat pentru transmiterea de date medicale.

Please calculate 1 plus 9.

Go back

Biroul international: Heiligenstädter Straße 46-48, 1190 Viena, Austria Icon Standort