Zboruri lungi fără regrete – cum să evitați tromboza în zborurile pe distanțe lungi

În fluxul nostru sanguin, sângele este transportat înapoi la inimă prin vene. Acesta este susținut de pomparea musculară, care este stimulată în timpul mișcării - adică prin alternarea tensiunii și relaxării mușchilor.

Însă, dacă stăm ore în șir într-un avion fără să ne mișcăm, efectul pompării musculare este sever limitat și fluxul de sânge către inimă este încetinit, ceea ce crește riscul de tromboză. Se pot forma cheaguri de sânge în vene - de obicei la nivelul picioarelor - care pot îngusta sau bloca vasele de sânge.

Riscul este relativ scăzut pentru persoanele sănătoase, dar crește semnificativ în călătoriile foarte lungi. Tromboza venoasă este o problemă dureroasă și gravă, mai ales dacă cheagul de sânge se desprinde și duce la blocarea unui vas.

Ce puteți face pentru a reduce riscul de tromboză:

  • Purtați îmbrăcăminte confortabilă și largă în timpul călătoriilor
  • Descălțați-vă pantofii în timpul zborului
  • Din când în când, încordați și relaxați-vă mușchii picioarelor pentru a stimula pomparea musculară și fluxul de sânge către inimă
  • Ridicați-vă din când în când și faceți câțiva pași
  • Beți multa apă, dar evitați cafeaua si alcoolul

Cum se manifestă tromboza în timpul călătoriei?

Primele semne de tromboză pot fi:

  • Umflarea picioarelor
  • Culoare albăstruie a pielii de pe picior
  • Dureri
  • O senzație de tensiune la mers
  • Piele strălucitoare

Prevenirea riscului crescut de tromboză

Dacă sunteți foarte supraponderal, fumați, luați anticoncepționale, sunteți însărcinată, suferiți de boli cardiovasculare sau tulburări de coagulare a sângelui sau ați avut vreodată o tromboză, este recomandat să discutați cu medicul dvs. despre măsuri preventive, precum ciorapi antitromboză sau injecții antitromboză.

Simptomele de tromboză pot să apară și la multe zile după călătorie. Dacă bănuiți ceva, este important să mergeți la medic cât mai repede posibil.

Rămâneți sănătoși și bucurați-vă de călătorie!

 

Contacteaza-ne acum!

Aveti intrebari? Doriti o a doua opinie medicala sau o programare?

Departamentul International PremiQaMed va sta la dispozitie pentru orice cerere medicala, organizatorica sau estimare financiara pentru investigatii si tratamente medicale.

Please add 5 and 9.

(Spatiile cu * trebuie completate.)

Dorim sa atragem atentia asupra faptului ca din pacate comunicarea prin intermediul internetului presupune uneori lacune de siguranta. Mesajele pot fi interceptate de alti utilizatori si citite de catre acestia. In cazul in care primim de la dumneavoastra un mesaj prin posta electronica ne consideram indreptatiti sa va raspundem pe aceeasi cale si sa ne folosim de datele dumneavoastra pentru aceasta.

Go back

Biroul international: Heiligenstädter Straße 46-48, 1190 Viena, Austria Icon Standort