Cateterismul cardiac
"Standardul de aur" în investigarea aparatului cardiovascular
Conform Ghidului European pentru Preventia Bolilor Cardiovasculare principala cauză de deces prematur, la nivel european, o reprezintă bolile cardiovasculare.
Potrivit instituției de statistică europeană EUROSTAT, în anul 2013 principala cauză de deces în Romania a fost reprezentată de bolile cardiologice.
În cadrul spitalului privat Confraternität una dintre specializările medicale principale este cardiologia. Domnul Univ.-Prof. Dr. Ronald Karnik, medicul specialist în domeniu, ne exemplifică o procedură foarte importantă de diagnosticare a problemelor cardiologice: cateterismul cardiac. Cateterismul este „standardul de aur“ în perfectarea diagnosticului si a tratamentului bolilor cardiovasculare.
Ce este cateterismul cardiac si când este necesar să se efectueze?
În cadrul unei investigatii de cateterism cardiac se introduce un tub subțire printr-o arteră spre inimă, iar prin intermediul substanței de contrast sunt reprezentate arterele coronare. Arterele coronare sunt principalele artere care vascularizează inima. Pacienții cu dureri în piept prezintă foarte des o îngustare a arterelor coronare. Aceste deformări sunt detectate prin cateterismul cardiac și pot fi tratate prin intermediul unui cateter cu balon sau a stenturilor.
Care este procedura de investigație în cazul unui cateterism cardiac?
Cateterul se introduce în artere sau în artera radială a încheieturii mâinii.
Investigații preliminare
Probe de sânge, inclusiv determinarea grupei sanguine, capacitatea de coagulare a sângelui, valorile hormonilor tiroidieni si funcția renală. De regulă, înaintea unui cateterism cardiac, se efectuează o investigație non-invazivă de diagnosticare a fluxului sangvin la nivelul inimii, prin intermediul unui EKG de efort (ergometrie) sau prin intermediul unei investigații de medicină nucleară.
Cum decurge procedura?
Investigația se efectuează sub anestezie locală.
În cazul unei puncții la plica inghinală, ulterior investigației, se aplică un material compresiv iar pacientul trebuie să stea în repaus la pat timp de 4-5 ore. În cazul puncției la antebraț se aplică un pansament compresiv pentru 4 ore. Repausul la pat este, de obicei, de 1 ora. În cazul aplicarii unui cateter cu balon si stent, pacientul trebuie ulterior sa petreacă între 3-6 ore in camera de terapie intensivă.
Complicații
Complicațiile sunt rare, aparând la mai puțin de 1% din cazuri. Cauza intalnită cel mai des este o intoleranță la substanța de contrast – mâncărime de piele, eczeme - precum si complicații în locul puncției – sângerări ulterioare, formarea unui hematom. Foarte rar pot apărea complicații precum aritmii cardiace, infarct miocardic sau apoplexie.
Cât de repede se poate reveni la un stil de viată obișnuit?
După câteva zile se poate reveni la un ritm de viată obișnuit. În cazul în care procedura se efectuează la nivelul brațului, este necesar repausul mâinii respective timp de câteva zile, în cazul puncției în zona inghinală este necesar un repaus complet – fără a ridica greutăți - timp de aproximativ 5 zile.
Durata investigațiilor preliminare: 1 zi
Intervenția: aprox. 30 de minute, în cazul procedurii prin cateter cu balon și stent 30-60 de minute
Spitalizare: 1-2 zile
Narcoză: NU