Medicina personalizată - interviu cu directorul medical Prof. Dr. Christian Kainz

Ce înseamnă medicina personalizată?

Medicina personalizată înseamnă a prescrie tratamentul potrivit, pacientului potrivit, în doza potrivită, la momentul potrivit. Aceasta este o condiție crucială pentru un tratament eficient, cu cât mai puține efecte secundare posibil.

Tratamentele medicale sunt adaptate pacientului în așa fel încât datele biologice individuale ale acestuia să fie colectate și luate în considerare în toate etapele terapiei. Acest lucru se aplică deja pentru prevenirea, diagnosticarea și tratamentul bolilor.

Abordarea „one fits all” se dovedește a fi din ce în ce mai des ineficientă. Se estimează că antidepresivele, de exemplu, sunt ineficiente în 38% din cazuri. În cazul terapiei ne-țintite pentru cancer, datele sunt de până la 75% pentru că în trecut nu era posibil să se prezică cine ar beneficia cu adevărat de pe urma terapiei.

Biomarkeri (markeri biologici)

Cu ajutorul biomarkerilor se pot face afirmații despre predispoziție, iar pe baza analizelor genetice este evaluată probabilitatea dezvoltării unei anumite boli. Un exemplu este BRCA pentru dezvoltarea cancerului de sân.

Există biomarkeri de diagnostic - substanțe din sânge sau urină - la care se poate reacționa foarte specific și individual.

Cu ajutorul biomarkerilor de prognostic, se poate evalua de exemplu prognosticul oncologic pentru fiecare pacient; cu testele biologice moleculare și genetice, este posibil să se diferențieze și să prezică probabilitatea ca un pacient să beneficieze de o terapie specifică. Astfel se poate determina probabilitatea unei recidive, de exemplu, în cancerul de sân, și astfel se poate deduce dacă chimioterapia are sens sau nu.

Biomarkerii predictivi oferă informații despre eficacitatea unui tratament. Dacă astfel de biomarkeri sunt prezenți, pacientul va beneficia enorm de o terapie nouă, țintită. Dacă nu sunt prezenți, pacienții nu vor beneficia de tratament. Diferite medicamente au efecte diferite, în funcție de mecanismul biologic. Aceasta înseamnă că acești biomarkeri predictivi ne permit să efectuăm terapii țintite.

Medicina personalizată în chirurgie

Datorită noilor metode de diagnostic, este posibil să se efectueze tratamente într-un mod și mai individualizat, de exemplu, operații de conservare a fertilității în ginecologie, terapii minim invazive și terapii ajustate la risc, pentru a avea cât mai puține proceduri radicale și pentru a realiza rezultate mai bune pe termen lung.

Endoprotezare personalizată

Implanturile standard sunt din ce în ce mai mult înlocuite cu articulații artificiale personalizate. Aceasta înseamnă că pe baza unei investigații imagistice, o protează personalizată - de exemplu o articulație a genunchiului - este fabricată și implantată personalizat, pe fiecare pacient în parte.

Farmacogenetică

Acesta examinează modul în care genele influențează răspunsul unei persoane la diferite medicamente.

Sunt măsurați markeri care pot fi utilizați pentru a prezice ce medicamente sunt necesare, în ce doză pentru pacientul individual, pentru a permite o terapie eficientă.

În trecut, pe baza studiilor, s-a prescris aceeași doză de medicament pentru toți pacienții, indiferent dacă erau bărbați sau femei, și indiferent de modul în care medicamentul a fost procesat în organism. Acest lucru nu este corect pentru multe medicamente, deoarece sunt procesate complet diferit de fiecare pacient în parte.

Analiza farmacogenică ajută la prezicerea medicamentului efectiv, precum și doza eficientă pentru a obține un succes bun al tratamentului și pentru a evita efectele secundare potențial grave.

Imprimarea 3D - tehnologia viitorului

Țesuturile biologice pot fi produse și prin imprimare 3D, pentru a imita cât mai autentic posibil țesutul natural.

Țesuturile proprii ale corpului se conectează foarte bine cu țesutul nou adăugat. Poate fi folosit și pentru a crea anumite forme naturale. Pot fi imprimate structuri foarte fine, în care pot crește și vase de sânge sau vase limfatice și astfel se pot înlocui zone mici ale corpului.

Avanatajele medicinei personalizate

Medicina personalizată oferă mai multe informații individuale, despre riscuri potențiale si prognosticul pentru diferite boli. În multe cazuri, acest lucru ușurează decizia cu privire la terapie. Cu toate acestea, este un subiect complex, astfel este foarte importantă o experiență vastă cu medicina personalizată. Informațiile complexe obținute trebuie utilizate în consecință.

Scopul nostru este de a obține un succes terapeutic mai bun, cu mai puține efecte secundare, prin medicamente și terapii adaptate individual, deoarece dozajul este precis și personalizat, totodată să planificăm și să efectuăm operațiile în mod personalizat, astfel încât acestea să ofere pacientului cel mai bun succes pe termen lung.


Contact

Contacteaza-ne acum!

Aveti intrebari? Doriti o a doua opinie medicala sau o programare?

Departamentul International PremiQaMed va sta la dispozitie pentru orice cerere medicala, organizatorica sau estimare financiara pentru investigatii si tratamente medicale.

 

Feedback:

What is the sum of 9 and 1?

Dorim sa atragem atentia asupra faptului ca din pacate comunicarea prin intermediul internetului presupune uneori lacune de  siguranta. Mesajele pot fi interceptate de alti useri si citite de catre acestia. In cazul in care primim de la dumneavoastra un mesaj prin posta electronica ne consideram indreptatiti sa va raspundem pe aceeasi cale si sa ne folosim de datele dumneavoastra pentru aceasta.

(Spatiile cu * trebuie completate.)

Go back

Biroul international: Heiligenstädter Straße 46-48, 1190 Viena, Austria Icon Standort