Scorul de calciu coronarian – evaluarea riscului de infarct miocardic

Metodă de detectare timpurie

 

Scorul de calciu coronarian este o metodă de determinare a gradului de calcifiere a arterelor coronare. Rezultatul acestei investigații indică gradul de calcifiere a vaselor. Astfel, acest scor este un indicator pentru un posibil risc crescut de infarct miocardic.

Această investigație este recomandată mai ales persoanelor care nu prezintă simptomele tipice unei boli coronariene, dar totuși prezintă factori de risc precum hipertensiune arterială, tulburări metabolice, niveluri crescute ale lipidelor sangvine sau predispoziții genetice.

Evaluarea riscului

  • Vârsta și sexul (se recomandă să se înceapă scanarea la bărbați de la 40 de ani, iar la femei de la 50 de ani)
  • Niveluri crescute ale lipidelor sangvine (colesterolul, trigliceridele)
  • Diabet
  • Hipertensiune arterială
  • Supraponderalitate, lipsa de mișcare
  • Fumatul
  • Istoric familial de boli cardiovasculare

Scorul de calciu coronarian este recomandat bărbaților de la vârsta de 40 de ani și femeilor de la vârsta de 50 de ani pentru determinarea riscului de infarct miocardic. Factorii de risc enumerați mai sus pot provoca o vasconstricție (strâmtorare a vaselor sanguine). Pentru clarificarea riscului individual de infarct miocardic se recomandă efectuarea investigației non-invazive de determinare a scorului de calciu coronarian.

Procedura de examinare

Scorul de calciu determină gradul de calcifiere a arterelor coronare prin intermediul computerului tomograf (CT). Examinarea este simplă, non-invazivă, fără administrarea unei substanțe de contrast, ghidată de EKG, de scurtă durată și cu o iradiere minima. În timpul scanării pacientul stă culcat pe spate, iar scorul de calciu se măsoară în timpul unei singure faze de reținere a respirației pentru câteva secunde.

Așa-numita „Plaqueload“ (gradul de calcificări) reprezintă baza de evaluare a riscului.

Dacă nu sunt plăci ateroscrelotice identificabile în prezent, atunci riscul de apariție a unei boli coronariene este scăzut. În cazul unui grad de calcifiere scăzut sau moderat, sunt deja prezente sedimentări la nivelul arterelor coronariene care pot cauza îngustarea acestora.

Medicul specialist va discuta cu Dvs. amănunțit rezultatul examinării medicale și se vor face recomandările cu privire la eventualele măsuri suplimentare.

 

Dacă doriți să efectuați o scanare pentru determinarea scorului de calciu nu ezitați să ne contactați la:


Go back

Biroul international: Heiligenstädter Straße 46-48, 1190 Viena, Austria Icon Standort