Amigdalectomia - Indicații și Contraindicații

Medicul superior, otorinolaringolog, OA Dr. Franz Windisch, are o experiență vastă în înlăturarea operativă a amigdalelor și este activ în Spitalul Privat Döbling.

Una dintre metodele de înlăturare operativă a amigdalelor poartă denumirea de amigdalectomie – îndepărtarea amigdalelor palatine. În prezent, amigdalectomia reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de tratament a amigdalitei cronice cu recidive frecvente.

 

Care sunt indicațiile pentru amigdalectomie?

Una dintre indicaţiile serioase pentru efectuarea amigdalectomiei o reprezintă recidivele repetate de angină (amigdalită) – de 3-4 ori pe an - însoțite de febră şi administrarea de antibiotice. Acesta trebuie să fie un semnal de alarmă, deoarece angina poate duce la complicaţii grave. De asemenea, o indicaţie pentru efectuarea amigdalectomiei o reprezintă abcesul amigdalelor, suspiciunea de focar cu complicaţii reumatice cardiace, articulare, renale precum şi la alte organe interne.
 
În cazul tumorilor, în special în cazul celor maligne, operaţia de amigdalectomie este absolut necesară. Mai trebuie menţionate, ca indicaţie pentru necesitatea unei amigdalectomii, inflamaţia cronică, care provoacă halena şi creşterea nodulilor limfatici, precum şi sepsisul amigdalian – inflamaţia purulentă, ca fiind una dintre complicaţiile post-angină.
 

Există contraindicaţii privind efectuarea operaţiei de indepartare a amigdalelor?

Principalele contraindicaţii sunt afecţiunile cronice grave (leucoze acute şi cronice, diateze hemoragice, afecţiuni cardiace, renale, pulmonare şi hepatice în stadiul de decompensare), tulburări de coagulare, forme grave de diabet, afecţiuni neuro-psihice grave și/sau anomalii vasculare ale faringelui. Totodată această operaţie este contraindicată copiilor în vârstă de până la 6 ani.
Decizia de a efectua o astfel de operaţie se ia de către medicul otorinolaringolog împreună cu medicul terapeut.
 

În anumite țări, operaţia de amigdalectomie nu se efectuează pacienţilor după 40 de ani, argumentând această decizie prin apariția inevitabilă a complicaţiilor. Care este opinia dvs. în această direc

Metoda operaţiei de amigdalectomie utilizată de noi permite efectuarea intervenției în cazul oricăror pacienţi, indiferent de vârstă. Factorul decisiv constă în prezența indicațiilor asupra necesității acestei intervenții.

Cum decurge operaţia de amigdalectomie?

În prezent există câteva metode operative de amigdalectomie.
De exemplu: amigdalectomia clasică, îndepărtarea şi cauterizarea amigdalelor cu un electrocoagulator special sau cu ajutorul unui bisturiu, ablație prin radiofrecvenţă şi îndepărtarea cu ajutorul laserului. Operaţia cu laser provoacă, de regulă, complicaţii şi anume hemoragii, în ciuda informaţiilor promovate pe internet.
 
Noi utilizăm de regulă amigdalectomia clasică, pentru că dintre toate metodele aceasta se recomandă ca fiind o operaţie sigură, care produce cele mai mici complicaţii. În plus, în combinaţie cu coagularea, se reuşeşte reducerea hemoragiei, reducând astfel şi perioada de refacere post-operatorie.
 

Căror aspecte trebuie acordată o atenţie specială după intervenţia chirurgicală?

Perioada de refacere post-operatorie durează, de regulă, circa 2 săptămâni. În această perioadă trebuie evitat efortul fizic, nu se vor consuma alimente acide şi iuţi şi se va renunţa complet la produsele lactate.

Ce complicaţii și efecte secundare pot apărea după operaţie?

Ca şi complicaţii trebuie menţionate senzaţiile de durere în gât, care se manifestă întotdeauna în cazul oricărei intervenţii chirurgicale. Rareori apare febra. De asemenea, este posibilă apariţia hemoragiei, însă astfel de cazuri se întâmplă destul de rar.

 

Durata de spitalizare: 2-3 zile

Durata de reabilitare post-operatorie: între 10 zile şi 16 zile


Go back

Biroul international: Heiligenstädter Straße 46-48, 1190 Viena, Austria Icon Standort