Medicul superior, otorinolaringolog, OA Dr. Franz Windisch, are o experiență vastă în înlăturarea operativă a amigdalelor și este activ în Spitalul Privat Döbling.
Una dintre metodele de înlăturare operativă a amigdalelor poartă denumirea de amigdalectomie – îndepărtarea amigdalelor palatine. În prezent, amigdalectomia reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de tratament a amigdalitei cronice cu recidive frecvente.
Care sunt indicațiile pentru amigdalectomie?
Una dintre indicaţiile serioase pentru efectuarea amigdalectomiei o reprezintă recidivele repetate de angină (amigdalită) – de 3-4 ori pe an - însoțite de febră şi administrarea de antibiotice. Acesta trebuie să fie un semnal de alarmă, deoarece angina poate duce la complicaţii grave. De asemenea, o indicaţie pentru efectuarea amigdalectomiei o reprezintă abcesul amigdalelor, suspiciunea de focar cu complicaţii reumatice cardiace, articulare, renale precum şi la alte organe interne.
În cazul tumorilor, în special în cazul celor maligne, operaţia de amigdalectomie este absolut necesară. Mai trebuie menţionate, ca indicaţie pentru necesitatea unei amigdalectomii, inflamaţia cronică, care provoacă halena şi creşterea nodulilor limfatici, precum şi sepsisul amigdalian – inflamaţia purulentă, ca fiind una dintre complicaţiile post-angină.
Există contraindicaţii privind efectuarea operaţiei de indepartare a amigdalelor?
Principalele contraindicaţii sunt afecţiunile cronice grave (leucoze acute şi cronice, diateze hemoragice, afecţiuni cardiace, renale, pulmonare şi hepatice în stadiul de decompensare), tulburări de coagulare, forme grave de diabet, afecţiuni neuro-psihice grave și/sau anomalii vasculare ale faringelui. Totodată această operaţie este contraindicată copiilor în vârstă de până la 6 ani.
Decizia de a efectua o astfel de operaţie se ia de către medicul otorinolaringolog împreună cu medicul terapeut.
În anumite țări, operaţia de amigdalectomie nu se efectuează pacienţilor după 40 de ani, argumentând această decizie prin apariția inevitabilă a complicaţiilor. Care este opinia dvs. în această direc
Metoda operaţiei de amigdalectomie utilizată de noi permite efectuarea intervenției în cazul oricăror pacienţi, indiferent de vârstă. Factorul decisiv constă în prezența indicațiilor asupra necesității acestei intervenții.
Cum decurge operaţia de amigdalectomie?
În prezent există câteva metode operative de amigdalectomie.
De exemplu: amigdalectomia clasică, îndepărtarea şi cauterizarea amigdalelor cu un electrocoagulator special sau cu ajutorul unui bisturiu, ablație prin radiofrecvenţă şi îndepărtarea cu ajutorul laserului. Operaţia cu laser provoacă, de regulă, complicaţii şi anume hemoragii, în ciuda informaţiilor promovate pe internet.
Noi utilizăm de regulă amigdalectomia clasică, pentru că dintre toate metodele aceasta se recomandă ca fiind o operaţie sigură, care produce cele mai mici complicaţii. În plus, în combinaţie cu coagularea, se reuşeşte reducerea hemoragiei, reducând astfel şi perioada de refacere post-operatorie.
Căror aspecte trebuie acordată o atenţie specială după intervenţia chirurgicală?
Perioada de refacere post-operatorie durează, de regulă, circa 2 săptămâni. În această perioadă trebuie evitat efortul fizic, nu se vor consuma alimente acide şi iuţi şi se va renunţa complet la produsele lactate.
Ce complicaţii și efecte secundare pot apărea după operaţie?
Ca şi complicaţii trebuie menţionate senzaţiile de durere în gât, care se manifestă întotdeauna în cazul oricărei intervenţii chirurgicale. Rareori apare febra. De asemenea, este posibilă apariţia hemoragiei, însă astfel de cazuri se întâmplă destul de rar.
Durata de spitalizare: 2-3 zile
Durata de reabilitare post-operatorie: între 10 zile şi 16 zile
Acest website utilizeaza cookie-uri necesare pentru a asigura functionalitatea si securitatea website-ului. Daca va dati consimtamantul prin bifarea casutei de selectare respective, folosim, de asemenea, cookie-uri neesentiale si tehnologii similare, in scopuri statistice si analitice, care ne ajuta sa evaluam comportamentul online al vizitatorilor si, astfel, sa ne imbunatatim continuu oferta de informatii. Daca va dati consimtamantul prin bifarea casutei de selectare respective, includem pe acest website si continut furnizat prin intermediul altor website-uri, precum canalul YouTube al Grupului PremiQaMed. Astfel, folosim si furnizori din tari terte fara un nivel adecvat de protectie a datelor, in special din SUA. Prin urmare, exista posibilitatea ca datele transmise sa fie prelucrate de autoritatile locale si nu va sunt disponibile cai de atac in instanta efective. Prin bifarea casutei de selectare respective sau prin clic pe casuta „Accept toate“ sunteti de acord in mod expres ca noi sau furnizorii (cu sediul si in tari terte, in special in SUA) sa putem utiliza in intregime tehnologiile mentionate mai sus. Informatii suplimentare si posibilitatea de a va edita si modifica setarile in orice moment pot fi gasite in Declaratie privind protectia datelor.
Durata de stocare:
de sesiune (sesiunea de browser curenta)
Denumire tehnica:
csrf_https_contao_csrf_token
Stocheaza sesiunea PHP curenta.
Durata de stocare:
de sesiune (sesiunea de browser curenta)
Denumire tehnica:
PHPSESSID
Stocheaza starea de afisare a ferestrei pop-up de notificare.
Durata de stocare:
Variabila
Denumire tehnica:
overlay
Salveaza starea de afisare a barei de notificare.
Durata de stocare:
1 an
Denumire tehnica:
promotion
Serveste afisarii si respectiv ascunderii barei de distribuire.
Durata de stocare:
1 an
Denumire tehnica:
share_bar
Furnizor:
Sistemul de gestionare a etichetelor al companiei Google Inc.
Informatii suplimentare si o nota privind transferul de date catre tari terte, in special SUA, pot fi gasite in sectiunea „Google Tag Manager” din Declaratia privind protectia datelor.
Furnizor:
Serviciu de analiza web al companiei Google Inc.
Durata de stocare:
2 ani, 2 ani, de sesiune (sesiunea de browser curenta), 1 zi
Denumire tehnica:
_ga,_ga_2S67PHMF6T,_gid,_gat_
Informatii suplimentare si o nota privind transferul de date catre tari terte, in special SUA, pot fi gasite in sectiunea „Google Analytics” din Declaratia privind protectia datelor.
Furnizor:
Instrument de analiza al companiei Meta Platforms Ireland Ltd.
Informatii suplimentare si o nota privind transferul de date catre tari terte, in special SUA, pot fi gasite in sectiunea „Meta Pixel” din Declaratia privind protectia datelor.
Furnizor:
Serviciu video al companiei Youtube LLC
Durata de stocare:
2 ani, 6 luni, de sesiune (sesiunea de browser curenta)
Denumire tehnica:
CONSENT,VISITOR_INFO1_LIVE,YSC
Informatii suplimentare si o nota privind transferul de date catre tari terte, in special SUA, pot fi gasite in sectiunea „YouTube” din Declaratia privind protectia datelor.
Furnizor:
Serviciu de harti al companiei Google Inc.
Informatii suplimentare si o nota privind transferul de date catre tari terte, in special SUA, pot fi gasite in sectiunea „Google Maps” din Declaratia privind protectia datelor.