Cancerul endometrial – cauze, simptome, tratament
Interviu cu medicul specialist Prim. Univ. Prof. Dr. Fritz Nagele
Care sunt cauzele cancerului de endometru?
Obezitatea și diabetul sunt printre cei mai importanți factori de risc în dezvoltarea carcinomului endometrial. Alți factori sunt tensiunea arterială crescută și utilizarea unilaterală a anumitor hormoni sexuali feminini.
Există, de asemenea, un anumit risc genetic de dezvoltare a unui cancer endometrial. De exemplu, sindromul Lynch este o mutație autosomal dominantă, în germinația genetică a unei gene de reparație a ADN-ului (MMRs). Această mutație provoacă un risc crescut, de până la 80%, de dezvoltare a unei afecțiuni maligne pe toată durata vieții și în special de dezvoltare a unui cancer endometrial (în funcție de mutația MMR un risc de 17-66%) și /sau a unui cancer ovarian (în funcție de mutația MMR un risc de 10-33%).
Care sunt simptomele cancerului endometrial?
Cum se diagnostichează cancerul uterin?
Examenul ginecologic cuprinde o examinare a vaginului și a colului uterin, testul Papanicolau, o examinare prin palpare, o sonografie vaginală și testul pentru identificarea antigenului canceros - CA 125.
Ca metodă de screening, există două variante: anamneza personală și familială detaliată și evaluarea conform criteriilor Amsterdam II sau a criteriilor SGO (Societatea de Ginecologie Oncologică) precum și testarea MSI (instabilitatea microsatelită) a țesutului tumoral la femeile care au fost deja diagnosticate cu cancer endometrial sau ovarian.
Confirmarea histologică se efectuează, de obicei, prin intermediul histeroscopiei diagnostice și a chiuretajului, iar pentru o evaluare preoperatorie suplimentară se efectuează un CT toracic și abdominal.
Cum este tratat cancerul endometrial?
Terapia standard a carcinomului endometrial constă într-un tratament chirurgical incluzând histerectomia (îndepărtarea uterului), anexectomia bilaterală (îndepărtarea ovarelor și a trompelor uterine) și eventual limfadenectomia pelviană +/- para-aortică (extirparea ganglionilor limfatici pelvieni si aortici).
Care este prognosticul?
Cancerul de col uterin prezintă cel mai favorabil prognostic din rândul tuturor tumorilor ginecologice maligne. Acest lucru se datorează faptului că 75% dintre cazuri sunt detectate timpuriu, situații în care o vindecare completă este foarte probabilă.
Acest video vă prezintă mai multe informații despre serviciile medicale pentru sănătatea femeii din Spitalul Privat Goldenes Kreuz.
Da, doresc sa imi fie afisat continut de la YouTube.
Modificare setari
Permiteti incarcarea YouTube o singura data
Da, doresc sa imi fie afisat continut de la YouTube.
Modificare setari
Permiteti incarcarea YouTube o singura data
Contacteaza-ne acum!
Aveti intrebari? Doriti o a doua opinie medicala sau o programare?
Departamentul International PremiQaMed va sta la dispozitie pentru orice cerere medicala, organizatorica sau estimare financiara pentru investigatii si tratamente medicale.