Chifoplastia - un tratament minim invaziv pentru fracturile vertebrale

Chifoplastia este o tehnică chirurgicală minim invazivă, care stabilizează o vertebră ruptă sau poroasă. În acest scop, cimentul osos sub formă lichidă este injectat în corpul vertebral afectat. Astfel de fracturi sunt cauzate adesea de osteoporoză (mai frecventă în rândul femeilor) sau sunt datoarte unor afecțiuni oncologice.
Un corp vertebral fracturat provoacă, în cele mai multe cazuri, dureri – în general la efort, de exemplu când stăm în picioare sau în timpul mersului; simptomele se diminuează când stăm culcați. Dacă durerea nu se îmbunătățește suficient, în pofida terapiei conservatoare (calmante, fizioterapie), atunci trebuie luată în considerare o intervenție chirurgicală.
Chifoplastia este o tehnică minim invazivă care a înlocuit aproape complet metoda anterioară - vertebroplastia - deoarece oferă rezultate semnificativ mai bune.

Cum decurge chifoplastia?

Chifoplastia este o procedură percutanată, minim invazivă, care reconstruiește vertebrele rupte sau fragile, folosind ciment osos. În acest fel se restabilizează corpurile vertebrale afectate.

La începutul operației se plasează o canulă în piele, la nivelul vertebrei afectate. Acul poate fi apoi plasat în vertebra poroasă, prin acest așa-numit canal de lucru. Cimentul osos este apoi injectat prin canal.

Diferența față de metoda anterioară a vertebroplastiei este că, prin intermediul chifoplastiei, corpul vertebral poros este readus mai întâi în formă, creându-se o cavitate. Astfel poate fi introdus, prin canalul de lucru, un balon mic în vertebrele rupte. Acest lucru se întâmplă printr-o deschidere naturală pe partea coloanei vertebrale și nu sunt rănite structurile importante de ligamente înconjurătoare.
Balonul este împins în vertebra fragilă și umflat la locul respectiv. Acest lucru determină extinderea corpului vertebral. Cavitatea rezultată este apoi umplută cu ciment osos. Cimentul osos se întărește rapid. În acest scop folosim un așa-numit bio-ciment, ale cărui componente apar și în oasele naturale, motiv pentru care materialul este foarte bine tolerat de corp.

Stabilitatea vertebrei fragile este corectată prin intermediul chifoplastiei și durerea, cauzată de corpul vertebral poros, poate fi îndepărtată.

Care sunt beneficiile chifoplastiei?

Chifoplastia unește și stabilizează vertebra ruptă. Drept urmare, nu mai există riscul de a se încleșta măduva spinării, provocând astfel urmări neurologice. În plus, stabilitatea întregii coloanei vertebrale poate fi astfel îmbunătățită.

Funcțiile statice ale coloanei vertebrale sunt foarte importante, la fel și funcția de protecție a măduvei spinării și a organelor interne, situate anterior față de coloana vertebrală. O vertebră ruptă poate pune în pericol statica și atribuțiile coloanei vertebrale.

După o intervenție de chifoplastie, nu este necesar repaus la pat, pacientul se poate ridica imediat, de regulă fără dureri puternice, și se poate mișca normal. În unele cazuri, este recomandată purtarea unui corset pe termen scurt, activitatea excesivă trebuie evitată. Fizioterapia este recomandată în orice caz.

În cele mai multe cazuri, chifoplastia se efectuează sub anestezie generală.

Întrucât orice intervenție la nivelul coloanei vertebrale prezintă riscul ca tractul nervos al măduvei spinării să fie rănit, intervenția trebuie efectuată doar de specialiști cu o vastă experiență în această tehnică chirurgicală.


Contacteaza-ne acum!

Aveti intrebari? Doriti o a doua opinie medicala sau o programare?

Departamentul International PremiQaMed va sta la dispozitie pentru orice cerere medicala, organizatorica sau estimare financiara pentru investigatii si tratamente medicale.

Campurile marcate cu * sunt obligatorii si trebuie completate.

Va rugam sa nu introduceti date medicale in spatiul pentru text, deoarece acest formular online nu este adecvat pentru transmiterea de date medicale.

Please calculate 6 plus 9.

Go back

Biroul international: Heiligenstädter Straße 46-48, 1190 Viena, Austria Icon Standort