Chirurgia herniilor de dimensiuni mari

Interviu cu medicul specialist Dr. Teodor Kapitanov

Ce sunt herniile și unde pot să apară?

Herniile sunt defecte sau puncte slabe în peretele abdominal, care determină protruzia peritoneului și ulterior a intestinului.

Cele mai frecvente forme sunt hernia inghinală, hernia femurală, hernia ombilicală și hernia incizională. Acestea pot fi congenitale, dobândite sau pot apărea după o operația primară.

Care sunt cauzele herniilor de dimensiuni mari?

Herniile incizionale, de exemplu, sunt o complicație târzie ale intervențiilor din domeniul chirurgiei abdominale. Riscurile dezvoltării unor hernii incizionale depind de mai mulți factori. Literatura de specialitate descrie frecvența apariției unei hernii incizionale, după o intervenție chirurgicală abdominală deschisă, ca fiind de 10-20%.

Herniile abdominale de dimensiuni mari sunt mai frecvente la pacienții obezi.

Când este necesară o intervenție chirurgicală?

Herniile pot fi tratate numai prin intermediul unei intervenții chirurgicale.

Dacă părți ale intestinului sunt blocate sau încleștate, se recomandă un consult clinic imediat.

În ce cazuri se aplică metoda de separație cu botox a componentelor și detensionarea mușchiului transvers abdominal?

Pentru herniile incizionale ale peretelui abdominal, cu o dimensiune mai mare de 10 cm, se recomandă efectuarea unei separații posterioare deschise a componentelor, așa-numita Musculus transversus abdominal release (TAR).

Aceasta este o procedură specială care nu este oferită de mulți medici specialiști. Operațiile standard nu pot vindeca complet astfel de hernii de dimensiuni mari, rata de recurență fiind foarte mare. Prin această nouă metodă este posibilă o refacere completă.

Cum decurge intervenția?

Pentru a facilita închiderea peretelui abdominal și pentru a crește elasticitatea mușchilor, se administrează, preoperator, botox în mușchii laterali. Toxina botulinică este o neurotoxină, care determină o relaxare temporară a mușchilor, pentru o perioadă de 2-5 luni.

Efectul maxim este obținut la 3 până la 4 săptămâni după infiltrare. Ulterior este aplicat tratamentul chirurgical deschis pentru hernia incizională, prin detensionarea mușchiului abdominial transvers.

Care este avantajul acestei metodei TAR în comparație cu metodele anterioare?

Avantajul acestei tehnici chirurgicale este posibilitatea obturației fără tensiune, prin introducerea unei plase sintetice neresorbabile permanente, de dimensiuni mai mari.

Prin metoda TAR, plasa sintetică se află între peritoneu, mușchiul abdominal drept și mușchiul abdominal transvers. Prin pregătirea extinsă, laterală, a regiunii afectate, rafeul tendinos din mijlocul peretelui abdominal -Linea Alba - poate fi reconstruită.

Cât durează spitalizarea?

Spitalizarea durează, de regulă, 3 până la 5 zile.

Cât timp durează convalescența?

Recuperarea fizică și evitarea ridicării și transportării a peste 5 kg trebuie respectată pentru cel puțin 5 săptămâni. În acest timp este recomandată purtarea unei centuri elastice.

Rezultatele postoperatorii ale combinației de separație chimică cu botox a componentelor și implantarea bilaterală cu plasmă retromusculară (Rive-Stoppa sau / și TAR) sunt, per total, foarte promițătoare.


Da, doresc sa imi fie afisat continut de la YouTube.
Modificare setari
Permiteti incarcarea YouTube o singura data


Contacteaza-ne acum!

Aveti intrebari? Doriti o a doua opinie medicala sau o programare?

Departamentul International PremiQaMed va sta la dispozitie pentru orice cerere medicala, organizatorica sau estimare financiara pentru investigatii si tratamente medicale.

Campurile marcate cu * sunt obligatorii si trebuie completate.

Va rugam sa nu introduceti date medicale in spatiul pentru text, deoarece acest formular online nu este adecvat pentru transmiterea de date medicale.

Please add 8 and 3.

Go back

Biroul international: Heiligenstädter Straße 46-48, 1190 Viena, Austria Icon Standort