Corecția minim invazivă a toracelui înfundat (pectus excavatum)

Prim. Univ.-Prof. Dr. Michael Rolf Müller

Medic specialist în medicină generală, chirurgie, chirurgie vasculară, chirurgie toracică

Specializare: chirurgie toracică minim invazivă

Directorul Centrului Pulmonar din Spitalul Privat Döbling

Prof. Müller, sternul înfundat - o deformare a toracelui anterior - este o afecțiune congenitală. Cât de des apare și care sunt cauzele ei?

Așa-numitul stern în pâlnie (lat: pectus excavatum) este o tulburare de creștere cu deformarea cutiei toracice, cu o adâncitură în formă de pâlnie a sternului și a coastelor adiacente.

Cauzele exacte nu sunt clare, dar cel mai frecvent sunt suspectate tulburări de creștere a cartilajului din jurul sternului. Sexul masculin este în mod clar mai frecvent afectat, frecvența în populația normală este de aproximativ 4/1000.

Deformarea cartilajelor costale care iradiază în stern duce la o postură incorectă a coloanei vertebrale și la formarea unui spate rotunjit, care este considerabil intensificată de timiditatea de a se prezenta cu partea superioară a corpului goală. Umerii atârnă în față, spatele este îndoit și, ca urmare, mușchii abdominali sunt flasci.

Este sternul înfundat o problemă pur estetică sau poate afecta, de asemenea, funcția unor organe precum inima și plămânii?

Sternul în pâlnie poate fi observat, de obicei, imediat după naștere și apoi devine mai pronunțat în perioadele ulterioare de creștere.

Copiii și adolescenții sunt adesea lipsiți de simptome, deoarece plămânii se pot mișca cu ușurință în cutia toracică în alte direcții și există, de asemenea, suficient spațiu pentru inimă.

Doar în cazuri excepționale și în forme deosebit de pronunțate, cu o deplasare puternică a acestor organe, apar simptome aferente unui efort.Deoarece persoanele înalte și slabe, cu tensiune arterială scăzută, sunt adesea afectate, este important să se excludă alte cauze ale limitării performanțelor prin măsurarea funcției pulmonare și prin ecografie cardiacă.

În cele mai multe cazuri, însă, accentul se pune pe stresul psihologic cu grade diferite de izolare socială, care afectează în special pacienții tineri în jurul vârstei pubertății.

În ce cazuri este recomandată intervenția chirurgicală și la ce vârstă trebuie efectuată?

În absența simptomelor fizice relevante, ar trebui să se aștepte finalizarea creșterii, dacă este posibil, înainte de a se aplica măsuri chirurgicale.

Cu toate acestea, în formele foarte pronunțate, cu simptome fizice demonstrabile datorate deplasării organelor toracice, poate fi necesară corectarea chirurgicală a toracelui în pâlnie pentru a evita tulburările de dezvoltare.

Cum decurge operația minim invazivă pentru corectarea sternului înfundat și care sunt avantajele față de alte metode chirurgicale?

Pentru a planifica orice eventuală intervenție chirurgicală, investigațiile necesare sunt discutate împreună, în timpul unei consultații personale detaliate: măsurători toracice, testul funcției pulmonare, ecografie cardiacă și EKG. Cu toate acestea, stresul psiho-cosmetic însoțitor pentru cei afectați nu trebuie subestimat, astfel încât o corecție chirurgicală trebuie uneori luată în considerare chiar și în lipsa unor limitări funcționale măsurabile.

Scopul operației este corectarea cât mai bună a sternului înfundat, evitând în același timp cicatrici mari și deranjante. Prin urmare, în prezent se folosesc aproape exclusiv metode minim invazive, ale căror rezultate sunt comparabile din punct de vedere anatomic și funcțional cu cele obținute după o intervenție chirurgicală deschisă, dar care aduc rezultate cosmetice semnificativ mai bune, datorită inciziilor mai mici.

Donald Nuss, un chirurg pediatru, a dezvoltat o metodă de corecție mai puțin invazivă în SUA în 1987. Metoda a fost folosită inițial pentru pacienții tineri de până la 19 ani cu pieptul în pâlnie simetric și mai puțin pronunțat. Un suport de oțel personalizat este introdus în spatele sternului la nivelul celei mai adânci depresiuni, prin ghidare video, ridicând sternul din interior spre exterior.

În prezent, metoda Nuss este folosită și la adulți cu condiții mai puțin elastice și, din experiența mea, este folosită cu succes chiar și la forme foarte asimetrice.

La pacienții aflați în creștere, suportul trebuie înlocuit cu unul mai mare la aproximativ fiecare 2 ani, la adulți suportul rămâne în torace timp de aproximativ 3 - 4 ani, dacă este poziționat corect și nu există disconfort, pentru a preveni scufundarea sternului.

Cât durează spitalizarea după operație și ce trebuie luat în considerare ulterior?

În pofida tehnicii minim invazive, suportul metalic clasic Nuss și fixarea capetelor laterale ale suportului pe coaste au provocat dureri de tracțiune.

Prin urmare, eu folosesc de mulți ani o modificare a metodei Nuss, așa cum a recomandat profesorul Pilegaard, care recomandă o bară mai scurtă, stabilizată doar pe o singură parte. Astfel se evită "efectul de strângere" al suportului metalic, iar pieptul se poate mișca normal chiar și atunci când se respiră adânc. Durerea este astfel incomparabil mai mică.

Care sunt riscurile și șansele de succes ale acestei operații?

Operația efectuată direct între inimă și stern implică întotdeauna un risc de rănire. Cu toate acestea, datorită controlului optic cu ajutorul camerei video, rata complicațiilor este extrem de scăzută în mâinile unui chirurg experimentat.

Succesul operației este deja vizibil imediat după operație și, de obicei, devine și mai bun în următoarele luni și ani.

La cât timp după operație se pot aștepta dureri și de cât timp este nevoie pentru ca sternul să revină la poziția normală?

Durerea provocată de metoda Nuss clasică, cu o bară lungă și plăci de stabilizare pe ambele părți, a dispărut complet cu noua metodă.

Pacienții pot părăsi spitalul în a treia zi cu medicamente ușoare împotriva durerii și raportează simptome similare celor observate atunci când poartă o nouă ajustare dentară, bineînțeles într-un loc diferit.

De obicei, sternul se află în poziția dorită la scurt timp după operație, în funcție de elasticitatea cutiei toracice, iar cutia toracică continuă să se adapteze la ajustare în următoarele luni și ani.

 


Da, doresc sa imi fie afisat continut de la YouTube.
Modificare setari
Permiteti incarcarea YouTube o singura data


Contact

Contacteaza-ne acum!

Aveti intrebari? Doriti o a doua opinie medicala sau o programare?

Departamentul International PremiQaMed va sta la dispozitie pentru orice cerere medicala, organizatorica sau estimare financiara pentru investigatii si tratamente medicale.

Campurile marcate cu * sunt obligatorii si trebuie completate.

Va rugam sa nu introduceti date medicale in spatiul pentru text, deoarece acest formular online nu este adecvat pentru transmiterea de date medicale.

Please calculate 6 plus 4.

Go back

Biroul international: Heiligenstädter Straße 46-48, 1190 Viena, Austria Icon Standort