Chirurgia laser fără incizie
În ultimii ani chirurgia estetică se dezvoltă într-un ritm ameţitor.
Începând din anul 2001 în tratamentul venelor varicoase se utilizează o metodă revoluţionară – îndepărtarea venelor varicoase cu ajutorul endolaserului. Profesorul universitar Alexander Flor aplică cu succes această metodă în Spitalul Privat Döbling din Viena. În practica sa acesta utilizează laserul diodic cu o lungime de undă de 1470 nm.
Operaţia cu laser fără incizii cu ajutorul endolaserului ELT
În trecut, cea mai populară operaţie pentru vene era crosectomia, care presupunea o incizie destul de mare în zona inghinală, iar vena varicoasă era îndepărtată printr-o metodă suficient de radicală. Efectele unei astfel de operţii constau în răni care se cicatrizau într-o perioadă îndelungată. Pacienţii trebuiau să poarte ciorapi medicinali pe o perioadă de 3 luni iar perioada de recuperare era destul de îndelungată și complicată.
Principiul metodei endovasculare
Metoda endovasculară este o metodă nouă de tratament a venelor varicoase. În zona genunchiului se face o mică incizie prin care se introduce o sondă laser în vena lungă, situată pe latura interioară a coapsei (Vena Saphena Magna) sau în vena lungă din zona pulpei (Vena Saphena Parva). Sub acţiunea unei anumite lungimi de undă, laserul generează îngustarea pereţilor venelor. În timpul intervenţiei chirurgicale, medicul chirurg efectuează controlul cu ajutorul ultrasunetelor (ecografiei), fapt care măreşte precizia operaţiei.
Spre deosebire de scleroterapia cu microspumă energia laserului se concentrează într-un singur punct, fapt care reduce riscul de producere a efectelor secundare precum şi a sindromului dureros.
Prin ce se diferențiază endolaserul de laserul transdermal?
Endolaserul cu laserul transdermal nu trebuie să fie confundate, pentru că acestea reprezintă două metode complet diferite de tratament. În cazul laserului transdermal, energia laser se utilizează din exterior şi trece prin piele. Prin această abordare se efectuează tratamentul celor mai mici vene varicoase şi a reţelelor venoase, însă nu reprezintă în nici un caz înlocuirea intervenţiei chirurgicale complete, cu inciziile efectuate în zona inghinală şi cu îndepărtarea venelor.
Este posibilă păstrarea venelor cu ajutorul laserului?
În prima fază se efectuează ecografia, pe baza căreia se stabilesc zonele concrete ale venelor afectate. Energia laser este destinată exclusiv tratării acestor zone. Se păstrează venele sănătoase, în anumite cazuri este posibilă chiar păstrarea valvelor afectate.
Anestezia locală prin infiltraţie
Intervenţia chirurgicală se realizează sub anestezie locală prin infiltraţie. Pacientului i se administrează doze considerabile de analgezice locale, în concentraţie redusă. Acest lucru garantează absenţa completă a durerii în timpul intervenţiei chirurgicale minim-invazive.
Sedare medicamentoasă
În ciuda faptului că operaţia cu endolaser se încadrează în categoria intervenţiilor minim-invazive şi este foarte blândă, aceasta este, totuşi, o intervenţie chirurgicală care necesită o abordare şi o supraveghere serioasă.
Intervenţia se efectuează obligatoriu într-un spaţiu steril, în prezenţa chirurgului şi a anestezistului. Acesta reprezintă un serviciu special pe care îl acordăm pacienţilor noştri. Specialiştii noştri înţeleg că operaţia reprezintă întotdeauna un mare efort psihologic, de aceea majoritatea operaţiilor se efectuează sub uşoară anestezie (sedare medicamentoasă). Sub supravegherea anestezistului se acordă doza necesară de anestezie locală şi doza de medicamente necesară pentru sedare.
Tratament în regim de spitalizare sau în regim ambulant?
Spre deosebire de metoda clasică de operaţie a venelor reprezentată de crosectomie sau stripping, în multe cazuri intervenţia chirurgicală cu ajutorul endolaserului este posibil de efectuat în regim ambulant.
Operaţia se poate efectua simultan la ambele picioare?
Datorită presiunii reduse exercitate asupra venelor, precum şi a intervenţiei chirurgicale minim-invazive este posibilă efectuarea operaţiei simultan la ambele picioare.
Endolaserul şi miniflebectomia
Rareori venele varicoase se limitează doar la venele principale (Vena Saphena Magna, Vena Saphena Parva). În majoritatea cazurilor acestea sunt extinse şi la nivelul ramificaţiilor venelor. Pentru tratamentul ramificaţiilor de vene varicoase se efectuează îndepărtarea prin miniflebectomie.
Ciorapi de compresie
Frecvent, după anumite proceduri cu endolaser, nu este necesară purtarea ciorapilor sau a şosetelor de compresie, acestea sunt totuşi recomandate pentru câteva zile. Dacă se efectuează miniflebectomia, aceşti ciorapi trebuie purtaţi 1-3 săptămâni, primele 3-7 zile atât ziua cât şi noaptea. Bandajele incomode, alunecoase au rămas din fericire de domeniul trecutului, utilizând în practică ciorapi moderni, comozi, speciali concepuți pentru intervenţiile chirurgicale.