Diagnosticarea și terapia nodulilor tiroidieni

Interviu cu medicul specialist OA Dr. Thomas Winkler

Incidența cancerului tiroidan crește în toată Europa și afectează din ce în ce mai mult populația mai tânără. Comparativ cu statistica din Europa Centrală, în Europa de Est incidența cancerului tiroidian este de zece ori mai mare, unele zone prezentând o cifră chiar și mai ridicată.
 
O diagnosticare timpurie și corectă este primul pas esențial pentru succesul terapiei aferente.
În cadrul Spitalului Privat Döbling medici specialiști cu o vastă experiență în afecțiunile tiroidiene, oferă investigații de diagnosticare modernă și aplică tratamente de ultimă oră pentru bolile tiroidiene.

Nodulii tiroidieni – când este necesar un tratament?

Fiecare nodul tiroidian este considerat patologic și trebuie supus unei examinări medicale amănunțite.

20-30% dintre adulții din latitudinile noastre au noduli tiroidieni mai mari de 1 cm. În zonele cu deficit de iod, procentul este de aproape 50%. Incidența cancerului tiroidan crește în toată Europa și afectează din ce în ce mai mult populația mai tânără. Comparativ cu statistica din Europa Centrală, în Europa de Est incidența cancerului tiroidian este de zece ori mai mare, unele zone prezentând o cifră chiar și mai ridicată.

În cazul nodulilor tiroidieni, se face distincția între „noduli calzi” cu producție independentă de hormoni și „noduli reci” fără producție de hormoni. Deoarece nodulii reci prezintă un risc mai mare de o degenerare malignă, acești noduli necesită o diagnosticare amănunțită, verificări periodice și, în multe cazuri, o intervenție chirurgicală.

Cum se diagnostichează nodulii tiroidieni?

Procesul de diagnosticare cuprinde emiterea unui istoric medical amănunțit și a unui profil de risc, palpări periodice, verificări ale valorilor tiroidiene – precum TSH, fT3 și fT4, eventual și markerii tumorali -TG și calcitonină.
Aceste investigații sunt la fel de importante precum ecografia glandei tiroide și scintigrafia.
 
Prin intermediul ultimelor investigații menționate se poate determina destul de precis, pe baza imaginilor ecografice și a distribuției absorbției de iod a glandei tiroide, cât de mare este riscul individual și implicit necesitatea administrării unei terapii. În cazul unor condiții neclare, informații suplimentare pot fi obținute prin intermediul unei puncții cu ac fin.

Când trebuie operați nodulii tiroidieni?

Nodulii reci cu un diametru mai mare de 1cm - care sunt hipoecogeni, imprecis delimitați, respectiv care prezintă microcalcifieri în ecografia tiroidiană - trebuie operați.
 
Totodată, o indicație pentru o intervenție chirurgicală este prezența unui nodul mare, solitar, într-o glandă tiroidă altfel sănătoasă, sau un nodul semnificativ mărit într-o glandă tiroidă cu mulți alți noduli mici (= gușă multinodulară).
În plus, creșterea (autonomă) sau un rezultat suspect în urma unei puncții cu ac fin sau a unei puncții aspirative, reprezintă o indicație clară pentru o intervenția chirurgicală.
 
Un nodul cald decompensat, respectiv o autonomie care nu poate fi controlată medicamentos, înseamnă că glanda tiroidă produce prea mult hormon tiroidian, într-un mod necontrolat. Aceste circumstanțe necesită, de asemenea, o intervenție chirurgicală pentru a evita o degenerare negativă.

Spre deosebire de adulți, nodulii calzi la copii prezintă o tendință crescută de degenerare și reprezintă aproape întotdeauna o indicație pentru o intervenție chirurgicală.

Suspiciunea sau confirmarea unui cancer tiroidian, boala Basedow-Graves, gușă/struma (glanda tiroidă mărită) cu compresia altor organe înconjurătoare, sunt alte indicații importante pentru necesitatea unei intervenții chirurgicale.

Cum decurge intervenția chirurgicală?

În primul rând se oferă informații despre opțiunile de terapie, tehnicile chirurgicale posibile, amploarea rezecției planificate și posibilele complicații. În principiu, țelul este de a efectua cea mai mică rezecție posibilă și conservarea maximală a tiroidei, în funcție de tipul de boală, precum și de dimensiunea și locația patologiei. Accentul este pus pe pacient și pe siguranța acestuia.
 
Folosind cele mai moderne instrumente și tehnici, folosind ochelari cu lupă pentru a efectua intervenția microchirurgicală în condiții de siguranță, precum și cu ajutorul neuromonitorizării, prin intermediul căreia nervul cordonului vocal este afișat și astfel menajat în siguranță; prin tehnica ICG-NIR, o tehnică nouă care poate fi utilizată pentru a monitoriza fluxul de sânge și a prezerva și mai bine glanda paratiroidă, intervenția poate fi efectuată cu rezultate excelente, iar rata de complicații poate fi redusă la minim, respectiv la mai puțin de 1%.
 
Operația se realizează cu cea mai mică incizie cutanată posibilă, care este determinată, în ceea ce privește lungimea, în funcție de situația concretă a fiecărui pacient în parte. Astfel se obține un rezultat cosmetic excelent, cu o cicatrice aproape invizibilă după câteva săptămâni.

Cât durează spitalizarea? Există restricții după operație?

Monitorizarea de 12 ore oferă o siguranță maximă pentru pacient. În prima zi postoperatorie, se determină în sânge valorile de calciu și hormonul paratiroidian și se efectuează o examinare ORL, pentru a verifica funcția corzilor vocale.

Alimentele moi și băuturile răcoritoare, băute înghițitură cu înghițitură în prima și a doua zi după operație, s-au dovedit a fi foarte eficiente. Ulterior nu există restricții în ceea ce privește alimentația.

Externarea are loc în a 2/3-a zi postoperatorie. După externare, se recomandă menajarea fizică pentru 2-3 săptămâni. Schimbarea regulată a pansamentului este importantă. Dozarea hormonilor tiroidieni depinde de extinderea rezecției și este de obicei necesară doar temporar.

În cazul unei tiroidectomii totale, terapia de înlocuire a tiroidei, sub formă de substituție hormonală, trebuie administrată permanent. La 6 săptămâni după prescrierea hormonilor tiroidieni, o nouă determinare a valorilor tiroidiene este efectuată, pentru a adapta terapia medicamentoasă.

Vă rugăm să nu luați medicamente tiroidiene în ziua în care sunt prelevate analizele de sânge.

Sunt necesare investigații suplimentare la intervale regulate?

La 6 săptămâni de la începerea administrării medicamentelor tiroidiene, trebuie determinați parametrii TSH, fT3 și fT4 pentru o ajustare a terapiei medicamentoase. Următoarele analize de sânge se efectuează după un an. Tot atunci, trebuie efectuată și o ecografie tiroidiană.

Ce măsuri suplimentare trebuie luate în cazul unei tumori?

În cazul carcinoamelor tiroidiene foliculare sau papilare, cu dimensiunea de peste 1 cm, trebuie efectuată o radioterapie cu iod la câteva săptămâni după operație.
 
Dacă dimensiunea tumorii este mai mică de 1 cm, este vorba despre un microcarcinom care nu necesită niciun tratament suplimentar, ci doar investigații ulteriore efectuate în mod regulat.

În perioada dintre operație și administrarea radioterapiei cu iod, trebuie respectată o restricție strictă de iod. Acesta este singurul mod în care radioterapia cu iod are efect.

Carcinomul tiroidian medular nu necesită niciun tratament postoperator și poate fi ținut în evidență prin intermediul investigațiilor regulate de ecografie și determinarea în sânge a parametrului de calcitonină.

Alte tipuri de carcinom necesită un concept de terapie multimodală, care este determinat individual, pentru fiecare pacient în parte, în cadrul consilierii medicilor specialiști în Tumorboard.


Da, doresc sa imi fie afisat continut de la YouTube.
Modificare setari
Permiteti incarcarea YouTube o singura data


Contacteaza-ne acum!

Aveti intrebari? Doriti o a doua opinie medicala sau o programare?

Departamentul International PremiQaMed va sta la dispozitie pentru orice cerere medicala, organizatorica sau estimare financiara pentru investigatii si tratamente medicale.

Campurile marcate cu * sunt obligatorii si trebuie completate.

Va rugam sa nu introduceti date medicale in spatiul pentru text, deoarece acest formular online nu este adecvat pentru transmiterea de date medicale.

What is the sum of 7 and 9?

Go back

Biroul international: Heiligenstädter Straße 46-48, 1190 Viena, Austria Icon Standort