Endometrioza - Interviu cu medicul specialist Prof. Univ. Dr. Fritz Nagele

Endometrioza este o afecțiune cronică, benignă care afectează 10-15% din femeile de vârstă reproductivă, reprezentând o povară mare, atât la nivel fizic cât și la nivel psihic, fiind una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilității. Prof. Univ. Dr. Fritz Nagele ne prezintă informații cu privire la alegerea tratamentului  corect pentru endometrioză, cu scopul de împlinire a dorinței de a avea copii.

Prof. Univ. Dr. Fritz Nagele este directorul medical al Spitalului Privat Goldenes Kreuz, precum și directorul Centrului Certificat de Endometrioză, din cadrul spitalului.Spitalul Privat Goldenes Kreuz este primul spital privat din Austria care deține un centru certificat de endometrioză. Echipa noastră de experți le asigură pacientelor o îngrijire medicală multidisciplinară și o calitate ridicată în diagnosticarea și tratarea endometriozei.

Ce este endometrioza și care sunt simpotmele acestei afecțiuni?

Endometrioza este o afecțiune cronică, benignă care afectează 10-15% din femeile de vârstă reproductivă, reprezentând o povară mare, atât la nivel fizic cât și la nivel psihic.

Endometrioza este una dintre cele mai frecvente și în același timp cele mai subdiagnosticate boli ale femeilor, în timpul anilor de reproducere. După debutul primelor simptome, trec adesea mulți ani până la emiterea diagnosticului corect și inițierea unei terapii individualizate.

Principalele simptome ale endometriozei sunt :

 • Dureri menstruale intense
 • Durere în timpul contactului sexual
 • Dureri în timpul urinării și a scaunului
 • Dureri cronice la nivelul abdomenului inferior – independent de ciclul menstrual
 • Sângerarea menstruală devin din ce în ce mai lungă și mai dureroasă

În cazul endometriozei, mucoasa din pereții interiori ai uterului, care este eliminată o dată pe lună în timpul menstruației, migrează în afara uterului. Cel mai frecvent, acest endometru se extinde în ovare, sub forma de chisturi, precum și în zona peritoneală.

Endometrioza este una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilității.

Cum se diagnostichează endometrioza și care este tratamentul adecvat?

Problematic este faptul că, de obicei, endometrioza este foarte greu de diagnosticat. De aceea, de la debutul simptomelor și până la emiterea diagnosticului corect, trec, în medie, 7 ani. Un diagnostic precis poate fi emis numai prin examinarea histologică a unei probe de țesut. Investigațiile de imagistică medicală (ecografie, RMN) nu sunt suficiente. Se presupune că o femeie din 10 suferă de endometrioză.

Ovarele sunt doar o localizare a endometriozei. Cu toate acestea, atunci când ovarele sunt afectate, fertilitatea este întotdeauna compromisă. Afectarea ovarelor implică întotdeauna chisturi, care prezintă o imagine ecografică foarte tipică. Scopul oricărei intervenții chirurgicale este de a elimina aceste chisturi în așa fel încât să se mențină funcția ovariană, confirmată de testele hormonale ulterioare.
 
Astfel, o operație la nivelul ovarelor efectuată corect nu induce o menopauză timpurie.
Din acest motiv, metoda de crioprezervare a ovocitelor înainte de operație, pentru a fi apoi utilizate pentru inseminarea artificială, nu s-a consacrat.
 

În cadrul laparoscopiei se stabilește diagnosticul și totodată se îndepărtează țesutul afectat.

Tratamentul hormonal pentru endometrioză

Deoarece endometrioza se alimentează cu hormonii secretați de ovare, cel mai eficient tratament este suprimarea hormonală a funcției ovariene. Pentru decizia de aplicare a tratamentului hormonal, vârsta pacientei este decisivă.

O pacientă de 25 de ani poate fi tratată cu o terapie hormonală pentru o anumită perioadă de timp, cu scopul de a  împiedica o recidivă, deoarece are la dispoziție un interval mai mare de timp pentru a avea copii.
Acest lucru este mai problematic în cazul unei paciente de 35 de ani sau mai în vârstă. După intervenția de laparoscopie și confirmarea histologică a diagnosticului, trebuie inițiată cât mai curând posibil o înseminare artificială.
 

Terapia hormonală implică administrarea preparatelor hormonale – de la pastila anticoncepțională până la analogi GnHR.

Endometrioza este o boală cronică și, în unele cazuri, poate fi extrem de agresivă și poate provoca, de asemenea, boli maligne prin infiltrarea țesutului endometrial în organele vecine (vezică, rect etc).
Pentru aceste cazuri cronice grave, este impetuos necesar un tratament efectuat de un centru certificat de endometrioză, cu o abordare multidisciplinară.
 

Tratamentul endometriozei în Spitalul Privat Goldenes Kreuz

Centrul Certificat de Endometrioză

Un centru certificat de endometrioză nu este un simplu spațiu, ci descrie mai degrabă furnizarea centrală și comună de servicii medicale, într-o rețea securizată.

Centrul de Endometrioză Goldenes Kreuz vă pune la dispoziție experți din diferite discipline medicale, aferente acestui diagnostic de endometrioză, pentru o abordare terpeutică holistică și implicit, interdisciplinară.

Prima consultație are loc în cabinetul directorului medical al spitalului și a Centrului de Endometrioză - Prof. Univ. Dr. Fritz Nagele.
În cadrul acestei prime vizite medicale, sunt efectuate investigații în regim ambulant și sunt planificați și organizați, împreună cu dumneavoastră, următorii pași recomandați.
 

Prof. Univ. Dr. Fritz Nagele  precum  și Departamentul de Ginecologie și Obstetrică din cadrul Spitalului Privat Goldenes Kreuz vă oferă:

 •  Un tratament medical de calitate, diagnosticare, terapie chirurgicală și/ sau medicamentoasă, consiliere administrativă
 • Coordonarea tuturor serviciilor medicale ambulatorii, de  diagnosticare, chirurgie precum și a terapiei medicamentoase
 • Cooperare interdisciplinară, de ex. cu Centrul de Fertilitate, cu Centrul de Fizioterapie, cu departamentul de consiliere nutrițională și cu Asociația de Endometrioză Austria
 •  Infrastructura optimă pentru o consiliere medicală completă, combinată cu un confort ridicat, creat de o atmosferă familială
 •  Follow-up medical după întoarcerea în țară
 •  Obligația de a îmbunătăți calitatea în mod constant, prin intermediul auditurilor externe regulate, precum și de a dovedi în permanență procesul, structura și calitatea rezultatelor

Acest video vă prezintă mai multe informații despre serviciile medicale pentru sănătatea femeii, oferite în Spitalul Privat Goldenes Kreuz.


Da, doresc sa imi fie afisat continut de la YouTube.
Modificare setari
Permiteti incarcarea YouTube o singura data


Contacteaza-ne acum!

Aveti intrebari? Doriti o a doua opinie medicala sau o programare?

Reprezentantii PremiQaMed va stau la dispozitie pentru orice cerere medicala, organizatorica sau estimare financiara pentru investigatii si tratamente medicale.

Please calculate 8 plus 9.

Dorim sa atragem atentia asupra faptului ca din pacate comunicarea prin intermediul internetului presupune uneori lacune de  siguranta. Mesajele pot fi interceptate de alti utilizatori si citite de catre acestia. In cazul in care primim de la dumneavoastra un mesaj prin posta electronica ne consideram indreptatiti sa va raspundem pe aceeasi cale si sa ne folosim de datele dumneavoastra pentru aceasta.

(Spatiile cu * trebuie completate.)

Go back

Biroul international: Heiligenstädter Straße 46-48, 1190 Viena, Austria Icon Standort