Hernia hiatală - cauze, simptome, diagnostic și tratament

Una dintre problemele destul de frecvente pentru care pacienţii consultă medicul gastroenterolog este reprezentată de greţuri, senzaţia de greutate în stomac, arsuri și durere. Aceste simptome înrăutăţesc calitatea vieţii şi pot reprezenta un semnal de alarmă pentru tulburările gastroenterologice.

Una dintre aceste tulburări constă în hernia diafragmatică (hernia hiatală). Medicul superior Dr. Maic Deckstein se ocupă de tratarea acestei afecţiuni, efectuând şi operaţiile necesare, dacă se dovedesc a fi indispensabile.

Ce este hernia hiatală şi cum apare?

Prin hernie se înţelege, de regulă, deplasarea unei secţiuni dintr-un organ în cavitatea învecinată. În cazul herniei diafragmatice se produce deplasarea unei părţi din esofag sau stomac în cavitatea toracică.

Diafragma reprezintă un muşchi important, implicat în respiraţie. Aceasta separă cavitatea toracică de cavitatea abdominală. Diafragma este formată din ligamente şi ţesuturi, care, din anumite motive (cel mai frecvent – ereditare) prezintă o elasticitate crescută. Diafragma se deschide în trei puncte – zona esofagului, a arterei principale şi în zona venei cave. Elasticitatea crescută şi deschiderea parţială a diafragmei reprezintă factorii de risc pentru apariţia herniei. Uneori, hernia apare din cauza sarcinii, a obezităţii sau a eforturilor fizice deosebite. Destul de rar, această afecţiune se poate constata şi la nou-născuţi, însă este foarte important de ştiut faptul că la vârsta copilăriei aceasta poate pune viaţa în pericol şi este o indicaţie pentru efectuarea imediată a unei intervenţii chirurgicale.

Care sunt simptomele herniei hiatale?

Simptomele specifice herniei hiatale constau în arsuri, regurgitare, dureri în cavitatea toracică, zona superioară a abdomenului, frecvent apar dificultăţile respiratorii şi palpitaţii. De asemenea, trebuie să fiţi atenţi dacă auziţi zgomote în zona cutiei toracice. Un efect al herniei hiatale este afecţiunea numită esofagita de reflux. Aceasta prezintă aceleaşi simptome şi necesită o monitorizare serioasă.

Ce metode de diagnosticare există pentru a identifica hernia hiatală?

După un consult clinic cu medicul specialist în gastroenterologie se prescrie, de regulă, efectuarea gastroscopiei – analiza endoscopică a esofagului şi stomacului. În prezent, această investigaţie reprezintă metoda cea mai eficientă de diagnosticare a herniei diafragmatice.

Care sunt metodele de tratament şi când se impune intervenţia chirurgicală?

În funcţie de dimensiunea herniei se recomandă tratamentul conservator sau intervenţia chirurgicală. Herniile de mici dimensiuni nu prezintă indicaţie de operaţie. În acest caz pacientul trebuie să urmeze o dietă cu un conţinut redus de potasiu şi dacă acuză dureri să i se administreze medicamente pentru reducerea secreţiei stomacale şi reducerea acidităţii sucului gastric. Nu se recomandă ridicarea de greutăţi şi activitatea fizică grea.

Dacă hernia hiatală are dimensiuni mari iar pacientul acuză dureri, aceasta trebuie operată. În Spitalul Privat Döbling se efectuează intervenţii laparoscopice pentru remedierea herniilor diafragmatice. Aceasta este o intervenţie chirurgicală standard, care aproape întotdeauna este minim-invazivă. Esenţa operaţiei de hernie hiatală constă în refacerea stării anatomice iniţiale a organelor interne şi închiderea orificiului care apare în cazul herniei.

Pot să apară complicaţii după efectuarea operației de hernie hiatală?

După orice intervenţie chirurgicală pot să apară complicaţii.

Sunt cazuri extrem de rare, însă pacientul trebuie să ia cunoştinţă de acestea. Complicațiile constau în riscul de hemoragie, dureri post-operatorii, infecţii post-operatorii, tromboze, greaţă, pierderea poftei de mâncare, diaree, constipaţie etc. De obicei această operaţie este suportată destul de uşor, iar simptomele aferente afecţiunii dispar după intervenția chirurgicală.

Cât de mult durează perioada de refacere post-operatorie?

De obicei pacientul este spitalizat pe o durată trei zile. După externare trebuie să urmeze o dietă şi să evite eforturile fizice deosebite pentru ca. 4-6 săptămâni.


Go back

Biroul international: Heiligenstädter Straße 46-48, 1190 Viena, Austria Icon Standort