Medicina personalizată - Interviu cu medicul specialist Prim. Univ.-Prof. Dr. Christian Kainz

Ce înseamnă medicina personalizată?

Medicina personalizata înseamnă prescrierea terapiei potrivite, pacientului potrivit, în doza potrivită și la momentul potrivit. Aceasta este o condiție esențială pentru un tratament eficient, cu cât mai puține efecte secundare.

Tratamentele medicale sunt adaptate pe cazul pacientului în așa fel, încât datele biologice individuale ale acestuia să fie colectate, luate în considerare și implementate în toate etapele terapiei. Acest lucru se aplică atât pentru prevenție, cât și pentru diagnosticarea și tratamentul bolilor.

Abordarea „one size fits all”(abodarea generalizată) se dovedește a fi din ce în ce mai mult ineficientă. Se estimează, de exemplu, că antidepresivele sunt ineficiente în 38% din cazuri.
În cazul terapiei nețintite pentru cancer, procentul este de până la 75%, pentru că în trecut, înainte de medicina personalizată, nu se putea prevedea cine ar beneficia cu adevărat de terapie.

Biomarkeri

Cu ajutorul biomarkerilor se pot evalua predispozițiile, pe baza analizelor genetice, se evaluează probabilitatea cu care se poate dezvolta o anumită boală. Un exemplu este BRCA pentru dezvoltarea cancerului de sân. Există biomarkeri de diagnosticare- substanțe din sânge sau urină - la care se poate reacționa foarte specific și individual.

Cu ajutorul biomarkerilor de prognostic, de exemplu, se poate evalua prognosticul individual în cazul bolilor oncologice; prin investigații biologic moleculare și genetice se poate diferenția în continuare și se poate prezice probabilitatea cu care un pacient va beneficia de o anumită terapie. De exemplu, astfel se poate determina probabilitatea unei recidive a cancerului de sân și se poate evalua dacă chimioterapia este sau nu utilă în aceste cazuri concrete.

Biomarkerii predictivi oferă informații despre eficacitatea unui tratament. Dacă astfel de biomarkeri sunt disponibili, pacientul va beneficia foarte mult de o terapie nouă, țintită. Dacă acești biormarkeri nu sunt prezenți, atunci tratamentul nu este avantajos pentru pacient.

Diferite medicamente au efecte diferite, în funcție de mecanismul biologic. Aceasta înseamnă că acești biomarkeri predictivi ne permit să efectuăm terapii țintite.

Medicina personalizată în chirurgie

Datorită noilor metode de diagnosticare, este posibil să se efectueze tratamente și mai personalizate, de exemplu operații ginecologice care permit păstrarea fertilității, terapii minim invazive și terapii ajustate la riscul personal, pentru a putea acționa cât mai puțin radical și pentru a obține rezultate mai bune pe termen lung.

Înlocuirea personalizată a articulațiilor

Implanturile standard sunt din ce în ce mai mult înlocuite cu proteze personalizate.

Astfel, pe baza unei examinări radiologice în secțiune transversală, se realizează o proteză individuală și personalizată pe pacientul în cauză - de exemplu pentru o articulație a genunchiului.

Testarea farmacogenetică

Această investigație examinează modul în care genele influențează reacția unei persoane la diferite medicamente. În cadrul acestei investigații se măsoară markeri pe baza cărora se poate prezice ce medicamente, în ce doze sunt necesare, pentru pacientul individual, pentru a asigura o terapie eficientă.

În trecut, pe baza studiilor, li s-a prescris tuturor pacienților aceeași doză de medicament, indiferent dacă erau femei sau bărbați și indiferent de modul în care medicamentul a fost procesat în organism. În cazul multor medicamente, această abordare nu este corectă, deoarece diferiți pacienți procesează anumite medicamente în moduri complet diferite.

Analiza farmacogenică ajută la prezicerea medicamentului și a dozei, prin care se obține un efect bun al tratamentului și prin care pot fi evitate efectele secundare potențial grave.

Imprimarea 3D - tehnologia viitorului

Imprimarea 3D poate fi folosită și pentru a crea țesuturi biologice care să imite țesuturile naturale cât mai conform posibil.

Țesuturile corpului se conectează foarte bine cu țesuturile nou adăugate. De asemenea, se pot folosi și pentru a crea anumite forme naturale. Totodată, pot fi imprimate și structuri foarte fine, în care pot crește vasele de sânge sau vasele limfatice și astfel se pot înlocui zone mici ale corpului.

Concluzie cu privire la medicina personalizată

Medicina personalizată oferă mai multe informații despre fiecare om în parte, despre riscurile sale viitoare si prognosticul lui pentru diferite boli.

În multe cazuri, acest lucru facilitează decizia terapiei. Cu toate acestea, este vorba despre un subiect foarte complex, așadar este importantă o experiență vastă în medicina personalizată. Informațiile complexe obținute prin aceste analize, trebuie evaluate și implementate corespunzător.

Scopul nostru este de a obține un succes terapeutic mai bun cu mai puține efecte secundare, prin medicamente și terapii personalizate, deoarece doza este precisă și individualizată, iar operațiile pot fi planificate și efectuate atât de personalizat, încât să ofere pacienților cel mai bun efect pe termen lung.


Contacteaza-ne acum!

Aveti intrebari? Doriti o a doua opinie medicala sau o programare?

Departamentul International PremiQaMed va sta la dispozitie pentru orice cerere medicala, organizatorica sau estimare financiara pentru investigatii si tratamente medicale.

Campurile marcate cu * sunt obligatorii si trebuie completate.

Va rugam sa nu introduceti date medicale in spatiul pentru text, deoarece acest formular online nu este adecvat pentru transmiterea de date medicale.

Please calculate 8 plus 6.

Go back

Biroul international: Heiligenstädter Straße 46-48, 1190 Viena, Austria Icon Standort