Procedura AMIS - operația de articulație coxofemurală
Conceptul procedurii AMIS pentru operația de endoprotezare totală de șold (articulație coxofemurală artificială) - întrebări și informații – Dr. Alexander ZEMBSCH
„AMIS” este acronimul pentru „Anterior Minimal Invasive Surgery” - chirurgie minim-invazivă anterioară - și descrie accesul chirurgical cel mai puțin agresiv și cel mai sigur către articulația coxofemurală, în vederea introducerii unei articulații coxofemurale noi (endoproteza totală de șold).
Această tehnică chirurgicală permite protejarea absolută a mușchilor, ligamentelor și nervilor, a căror tăiere și lezare parțială nu mai este necesară, așa cum era la alte tipuri de operații minim-invazive. Datorită unor mijloace tehnice de ultimă generație, cum ar fi, de exemplu, o masă electro-mecanică de sprijin pentru picior, realizarea operației de introducere a unei articulații coxofemurale devine posibilă în condiții absolut sigure și standardizate. Incizia este mică, aria plăgii este minimă, iar vindecarea și mobilizarea au loc foarte rapid și sigur.
Desfășurarea fazei postoperatorii
După intervenția chirurgicală, pacienții intră sub observația medicilor, a asistentelor și a aparatelor de monitorizare în sala de terapie intensivă, fiind aduși după câteva ore în salonul lor.
Ziua operației este și cea a repaosului la pat, fiind necesar mult somn. Are loc o terapie de combatere a durerii, astfel încât pacientul să nu sufere dureri după intervenția chirurgicală.
În ziua de după operație se exersează, împreuna cu medicul fizioterapeut, statul în picioare, mersul și transferul din/în pat. Furtunurile de drenaj sunt îndepărtate din plăgi.
În a doua zi postoperatorie este posibilă transferarea pacientului la hotel sau acasă. Îngrijirea plăgii și fizioterapia, împreună cu antrenamentul de mișcare și învățarea mersului, trebuie continuate zilnic în cadrul spitalului, timp de câteva zile.
Cu ajutorul procedurii AMIS pot fi efectuate, în mod minim-invaziv, următoarele operații:
- Montarea unei articulații coxofemurale artificiale (endoprotezare totală de șold);
- Schimbarea unor părți ale unei articulații coxofemurale artificiale (operații de înlocuire);
- Efectuarea de intervenții chirurgicale la labrumul acetabular, la cartilagiul articulației coxofemurale, la articulația coxofemurală;
- Operații necesare în urma unei accidentări, a unei căzături, a unei fracturi osoase la articulația coxofemurală.
De câtă vreme și cât de des efectuează Dr. A. Zembsch procedura AMIS?
Procedura AMIS este efectuată de Dr. Zembsch - ca procedură chirurgicală eficientă și de succes pentru implantarea endoprotezei totale de șold - din anul 2008.
Doi până la șase pacienți sunt operați de atunci săptămânal, în mod curent. Dr. Zembsch a acumulat experiență dintr-un total peste 7 ani și mai mult de 700 de endoproteze totale de șold efectuate pe baza procedurii AMIS (la nivelul lunii decembrie 2014).
Operația durează circa 45 până la 60 de minute, în funcție de circumstanțe, și se realizează de preferință sub anestezie totală.
Opinii cu privire la procedura AMIS
Procedura AMIS de implantare a unei articulații coxofemurale artificiale reprezintă în momentul de față metoda cea mai sigură, de succes și mai puțin agresivă cunoscută pe plan internațional. Însănătoșirea este senzațională și de ea profită enorm atât persoane mai vârstnice, cât și pacienții mai tineri.
Mulți colegi de renume, cum este fostul profesor de ortopedie de la spitalul universitar din Viena, Univ.-Prof. Dr. Rainer Kotz , recomandă metoda AMIS, pentru accesul chirurgical anterior direct la articulația coxofemurală, ca fiind o tehnică chirurgicală de prim rang și cu protejare maximă a pacientului.
Citat din Prof. Kotz: „Dacă este necesară endoprotezarea minim-invazivă a șoldului – atunci cu AMIS! Această metodă reprezintă singura tehnică ce reduce în mod considerabil riscul de distrugere a țesuturilor de la mușchi și nervi.” Jatros - Orthopädie (Ortopedie) 3/2009-2.
Medicul specialst Dr. Zembsch ne împărtășește următoarea părere cu privire la metoda AMIS:
"Voi continua să practic și mai departe această procedură în mod nelimitat, întrucât nu doresc decât ceea ce este mai bun și mai sigur pentru pacienții mei. Sunt interesat, de asemenea, de dezvoltarea în continuare a procedurii AMIS și colaborez cu „AMIS-Teaching-Center-Vienna” (Centrul de instruire AMIS – Viena) pe plan internațional, împreună cu toți colegii interesați, la popularizarea acestei proceduri chirurgicale excepționale și de mare succes. Pacienții mei și cu mine suntem extrem de satisfăcuți și recomandăm cu plăcere în continuare această metodă chirurgicală"
Informații suplimentare sunt disponibile pe internet, accesând: http://www.amis-hüftoperation.at/.