Tratamentul chirurgical minim invaziv al cancerului de plămân

Interviu cu medicul specialist Prim. Univ.-Prof. Dr. Michael Rolf Müller

Cancerul pulmonar prezintă cea mai mare incidență la nivel mondial și cauzează majoritatea deceselor în rândul afecțiunilor oncologice, mai multe decât cancerul de sân si cancerul colorectal împreună.

Conform statisticilor OMS, în anul 2018 s-au înregistrat peste 1,5 milioane de cazuri noi și circa 1,8 milioane de decese. Diagnosticat la timp, datorită noilor tehnici inovatoare, cancerul pulmonar poate fi tratat, prezentând un prognostic favorabil.

Spitalul Privat Döbling deține un Centru Specializat pe Afecțiuni Pulmonare, care aplică cele mai noi metode chiurgicale pentru cancerul pulmonar.

Care este abordarea terapeutică pentru cancerul pulmonar?

Cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer la nivel mondial și se situează pe primul loc în rândul deceselor cauzate de cancer la bărbați. Aproximativ 1,5 milioane de cazuri noi sunt înregistrate anual în întreaga lume, iar aproximativ 1,2 milioane de persoane decedează anual, în urma acestei boli.

Tratamentul cancerului pulmonar se bucură, în prezent, de schimbări majore. Datorită disponibilității unor tratamente conservatoare complet noi și în continuă evoluție, chiar și pacienții cu afecțiuni avansate, cazuri care în urmă cu câțiva ani trebuiau considerate fără speranță, au acum șanse reale de recuperare. Și în ceea ce privește tratamentul chirurgical, într-un timp scurt s-au consacrat, în departamentele specializate, forme noi de tratament, cu o invazivitate scăzută și mult mai puțin solicitante pentru pacient.

Tehnicile chirurgicale minim invazive au eliminat, în mare măsură, teama de complexitatea și amploarea operațiilor toracice deschise. Iar spitalizarea pentru extirparea chirurgicală a cancerului pulmonar durează mai puțin de o săptămână, în ziua de astăzi.

Cheia succesului constă într-o combinație strategică de măsuri conservatoare și tehnici chirurgicale, bazate pe cele mai recente descoperiri științifice, dezvoltate în beneficiul pacientului. Standardul ridicat de specializare în acest domeniu necesită, pe de o parte luarea unei decizii personalizate în cadrul unui Tumor Board interdisciplinar, pe de alta parte clarificarea și efectuarea tratamentului într-un centru specializat pe boli pulmonare.

Cum se stabilește un tratament personalizat pentru cancerul de plămân?

Prognosticul acestei boli s-a îmbunătățit în ultimii ani, atât datorită diagnosticării la timp, cât și datorită metodelor îmbunătățite de tratament.

Fiecare plan de tratament modern, pentru cancerul pulmonar, necesită integrarea  tuturor disciplinelor medicale implicate în diagnosticarea și tratamentul acestei afecțiuni maligne - de la diagnosticare, la consilierea cu privire la tratamentul potrivit și până la îngrijirea post-terpeutică. Reperul calitativ al acestei abordări personalizate, este condiția ca toate cazurile de cancer pulmonar să fie evaluate în cadrul unui Tumor Board interdisciplinar, înainte de aplicarea unui tratament.

Acest factor este esențial în special în cazul unui tratament chirurgical planificat. Din perspectiva chiurgiei oncologice, în ziua de astăzi este posibilă aplicarea unui tratament radical, corect și eficient, la cele mai înalte standarde calitative. Acest lucru se datorează tehnologiei moderne avansate, iar datorită experienței solide a medicilor specialiști chiar și stadiile de boală avansate la nivel local nu mai constituie un impediment. Calitatea oncologică a procedurii poate fi îmbunătățită și mai mult, prin înlăturarea ganglionilor limfatici mediastinici, folsind accesul din zona gâtului, operație efectuată bilateral prin tehnici chirurgicale minim invazive (VAMLA - limfadenectomie videoasistatã cu mediastinoscopul).

Ce rol joacă accesul chirurgical în cazul operației radicale pentru cancerul pulmonar?

În mai mult de 20 de ani de la prima lobectomie toracoscopică raportată, Lobectomia Video-Asistată VATS (lobectomia pulmonara prin chirurgie toracica video-asistata) a devenit procedura standard în centrele specializate și este procedură aplicată în cazul unui stadiu incipient de cancer de plamani. Avantajele evidente ale unei incizii mici, fără a se deschide coastele, sunt traumatismele chirurgicale minimale, o frecvență semnificativ redusă a apariției durerilor cronice și mecanica respiratorie eficient îmbunătățită.

Aceste proceduri chirurgicale minim invazive sunt deosebit de benefice în cazul pacienților vârstnici. Această interventie chirurgicală este semnificativ mai puțin traumatizantă, recentele descoperiri indică o afectare diminuată a sistemului imunitar al pacienților, cauzând astfel mai puține complicatii si îmbunătățirea supraviețurii pe termen lung.

Care este rolul ganglionilor limfatici în chirurgia cancerului pulmonar?

Directivele internaționale prevăd eliminarea sistematică a ganglionilor limfatici mediastinali, în cursul oricărei intervenții radicale de cancer pulmonar. Astfel se intenționează eliminarea oricărei surse de celule tumorale și, în același timp, determinarea gradului de răspândire a bolii. Acest principiu trebuie păstrat chiar și atunci când se utilizează tehnici minim invazive, precum lobectomia VATS.

O tehnică eficientă și recomandată este îndepărtarea ganglionilor limfatici printr-o incizie mică separată, la nivelul gâtului (procedura VAMLA). În primul rând, prin această procedură pot fi îndepărtați ganglionii limfatici de pe ambele părți ale traheei, ceea ce îmbunătățește suplimentar calitatea operației. În al doilea rând, o eliminare consecventă a nodulilor limfatici prin calea de acces lateral toracică ar implica o prelungire a ventilației unilaterale, o procedură foarte solicitantă pentru inimă și plămâni. Prin incizia și accesul de la nivelul gâtului, pacientul poate fi ventilat bilateral.

Combinația dintre lobectomia VATS și limfadenectomia VAMLA este, prin urmare, cea mai radicală și totuși cea mai neagresivă formă de tratament chirurgical disponibilă în prezent.

Ce se întâmplă după operația de cancer pulmonar?

La sfârșitul procedurii, se introduce o drenaj subțire în cavitatea toracică, care are rolul de a scurge lichidul și aerul, în primele zile după operație.

Inciziile chirurgicale mici sunt inchise prin cusături interne (sub suprafața pielii), cu ață dizolvabilă. Pacientul este mobilizat cu asistență medicală, în primele zile după operație și în majoritatea cazurilor poate părăsi spitalul în termen de o săptămână.

Rezultatul histopatologic a probei prelevate, determină necesitatea unei terapii medicamentoase. Acest pas este, de asemenea, evaluat și decis interdisciplinar, într-o echipă specializată.

Spitalul Privat Döbling deține o infratsructură medicală de ultimă oră și un centru specializat pe diagnosticarea și terapia conservatoare și radical minim-invazivă a cancerului pulmonar.


Contact

PremiQaMed Cancer Center Vienna

Contacteaza-ne acum!

Aveti intrebari? Doriti o a doua opinie medicala sau o programare?

Departamentul International PremiQaMed va sta la dispozitie pentru orice cerere medicala, organizatorica sau estimare financiara pentru investigatii si tratamente medicale.

Campurile marcate cu * sunt obligatorii si trebuie completate.

Va rugam sa nu introduceti date medicale in spatiul pentru text, deoarece acest formular online nu este adecvat pentru transmiterea de date medicale.

Please calculate 7 plus 3.

Go back

Biroul international: Heiligenstädter Straße 46-48, 1190 Viena, Austria Icon Standort