Tratamentul fibroamelor uterine - Interviu cu medicul specialist Prim. Univ.-Prof. Dr. Christian Kainz
Fibroamele uterine sunt tumori benigne foarte frecvente iar 30% din toate femeile sunt afectate, pe parcursul vieții, de acest diagnostic.
Dacă în cadrul investigațiilor de rutină sau ca urmare a unor simptome nespecifice, cum ar fi o menstruație abundentă sau dureri abdominale inferioare, se emite diagnosticul de fibrom uterin, multe paciente sunt nesigure și devin ingrijorate asupra următorilor pași de urmat, însă aceast diagnostic este foarte frecvent și răspunde pozitiv terapiilor disponibile.
Numeroase opțiuni de tratament permit medicului specialist să aleagă terapia adecvată pentru fiecare pacientă în parte, în funcție de nevoile și etapa vieții sale.
Ce sunt fibroamele uterine și care sunt cauzele dezvoltării lor?
Fibroamele sunt tumori benigne ale musculaturii uterine și reprezintă cea mai frecventă afecțiune ginecologică. 30% din toate femeile sunt afectate, pe parcursul vieții, de acest diagnostic. Cauza exactă a acestei boli nu a putut fi încă clarificată. Evident este însă faptul că, dezvoltarea și creșterea fibroamelor este legată de nivelul de estrogen al femeii.
În perioada de pre-menopauză, predominanța estrogenilor cauzează adesea o creștere puternică, iar nivelurile reduse de estrogen din perioada menopauzei cauzează, de obicei, o micșorare a fibroamelor. De aceea, este foarte important să fie aleasă terapia de substituție hormonală adecvată, pentru fiecare pacientă în parte, pentru a nu restimula creșterea fibroamelor.
Care sunt simptomele fibromului uterin?
În funcție de mărimea și locația fibroamelor, sunt descrise diferite simptome. Printre cele mai frecvente sunt sângerările menstruale abundente, durerea și presiunea în abdomenul inferior, iar uneori infertilitatea.
Când este indicat un tratament chirurgical?
Dacă simptomele cauzate de această afecțiune limitează calitatea vieții, sau dacă acest lucru este previzibil datorită localizării și a ratei de creștere a fibromului, atunci este recomandată inițierea unei terapii.
În ziua de astăzi, sunt disponibile multe tratamente conservatoare (fără intervenții chirurgicale). Dacă intervenția chirurgicală se dovedește a fi necesară - cu condiția unei expertize adecvate - este posibilă, de obicei, o intervenție chirurgicală de conservare a organelor.
Cu privire la dorința de a avea un copil, sau în cazul modificărilor hormonale precum menopauza, decizia asupra efectuării unei intervenții chirurgicale, trebuie luată individual și adaptată pe cazul concret al pacientei în cauză.
Care sunt metodele chirurgicale moderne disponibile, de conservare a organelor?
În ziua de astăzi sunt disponibile numeroase metode chirurgicale minim invazive, care pot fi realizate într-o manieră de conservare a țesuturilor, cu plăgi minimale. Medicul specialist va alege, împreună cu pacienta, tehnica chirurgicală potrivită, în funcție de topografia, numărul și rata de creștere a fibroamelor, precum și în funcție de factorii individuali.
Enucleerea laparoscopică a fibromului este o procedură minim invazivă și este utilizată, în special, în cazul fibroamele externe. Instrumentele optice și chirurgicale sunt introduse în abdomen prin patru incizii mici. Plăgile mici garantează mai puține complicații și o recuperare postoperatorie rapidă.
Enucleerea histeroscopică a fibromului este procedura aplicată, predominant, în cazul fibroamelor interne. În acest caz, procedura este efectuată intravaginal, cu ajutorul unui histeroscop și poate fi efectuată în regim de spitalizare de zi.
Cum decurge procedura de embolizare?
Embolizarea este o nouă procedură, care este deosebit de potrivită pentru tratamentul fibroamelor multiple, greu accesibile.
Sub anestezie locală, prin intermediul angiografiei, este introdusă în artera inghinală a pacientei o sondă foarte fină, echipată cu instrumente de înaltă precizie. Introducerea sondei în artere este monitorizată radiografic continuu. Ca urmare, arterele mici care aprovizionează fibroamele individuale, sunt înfundate cu microparticule, astfel încât fluxul de sânge către fibroame este întrerupt.
Deoarece fibroamele, la fel ca toate tumorile, se bazează pe un aport amplu de sânge, suprimarea acestui flux de sânge cauzează micșorarea țesutului și, în final, duce la dizolvarea fibroamelor.
Afectează aceste metode de tratament fertilitatea?
Deoarece metodele minim invazive se concentrează pe conservarea țesutului sănătos și minimizarea plăgilor și a țesutului cicatricial, efectuarea acestor proceduri nu afectează fertilitatea. Dimpotrivă, pentru multe paciente, împlinirea dorinței de a avea copii devine posibilă numai prin aceste intervenții.
Da, doresc sa imi fie afisat continut de la YouTube.
Modificare setari
Permiteti incarcarea YouTube o singura data
Contacteaza-ne acum!
Aveti intrebari? Doriti o a doua opinie medicala sau o programare?
Reprezentantii PremiQaMed va stau la dispozitie pentru orice cerere medicala, organizatorica sau estimare financiara pentru investigatii si tratamente medicale.