Tratamentul inovator al osteocondritei disecante - degradarea țesutului osos sub cartilajul articular

Leziunile cartilajului la copii și adolescenți

Osteocondrita disecantă afectează în principal copiii și adolescenții - cel mai frecvent articulația genunchiului. Cu toate acestea, osteocondrita disecantă poate apărea și la nivelul gleznei sau al cotului.

Moartea țesutului osos din apropierea articulației și, ulterior, moartea țesutului cartilaginos care acoperă osul afectat, cauzează adesea respingerea părților cartilaginoase din articulația genunchiului. Aceste componente libere ale articulației, pot provoca inflamații. La fel ca leziunile traumatice ale cartilajului după o accidentare, modificările articulației cauzate de osteocondrita disecantă pot cauza artroză.

Cauzele osteocondritei disecante

Cauza acestei boli nu a fost încă clarificată în mod adecvat.

Leziunile sau tulburările circulatorii pot contribui la dezvoltarea ei, iar factorii genetici joacă, de asemenea, un rol.

Simptomele și diagnosticarea osteocondritei disecante

În stadiile incipiente ale bolii, foarte rar există vreun disconfort sau durere.

Prin urmare, osteocondrita disecantă este, de obicei, observată doar atunci când leziunile provoacă durere și umflături. Atunci când părți ale cartilajului au fost deja respinse, durerea se agravează.

Aceste părți de cartilaj (corpuri articulare libere) pot fi identificate cu ușurință prin o radiografie. Un RMN (imagistică prin rezonanță magnetică) ulterior, oferă informații mai precise despre evoluția și gradul bolii, în timp ce o artroscopie poate fi utilizată pentru a examina în detaliu articulația și părțile de cartilaj libere.

Pe lângă diagnosticarea precoce, inițierea unei terapii timpurii este deosebit de decisivă pentru prognosticul ulterior al bolii și pentru funcția articulației. Afectarea pe termen lung a articulației poate fi prevenită doar printr-o terapie precoce.

Terapia osteocondritei disecante

Scopul tratamentului este de a restabili funcția normală a articulației, de a elimina durerea și de a minimiza riscul de artrită.

În unele cazuri, terapia conservatoare este suficientă, adică repausul articulației, fizioterapia sau administrarea de medicamente antiinflamatoare.
 
În cazurile avansate, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a repara sau a îndepărta cartilajul sau osul afectat.

Tratamentul inovator al osteocondritei disecante la Centrul de Cartilaj din Viena

Tratamentul osteocondritei disecante a evoluat în ultimii ani și au fost introduse unele abordări inovatoare.

O astfel de metodă de tratament este utilizarea unui șurub osos, așa-numitul "Shark Screw®"  (Info about Shark Screw® - Natural Bone Healing (surgebright.com). Acest tratament este pur artroscopic, adică minim invaziv. Șurubul Shark Screw este un șurub special realizat din os uman, este "biointeligent" și se transformă în osul pacientului.

Pe lângă utilizarea șurubului osos, se folosesc factori de creștere pentru a promova vindecarea și creșterea de noi celule cartilaginoase. Aceștia pot fi obținuți din sângele propriu al pacientului și injectați în articulația afectată.

Care este avantajul acestei metode, care este prognosticul?

Avantajul este că permite repararea țintită a zonei articulare deteriorate, sprijinind în același timp procesele naturale de vindecare ale organismului. Majoritatea pacienților reușesc să se recupereze bine și să restabilească funcția normală a articulației, după această procedură.

Cu toate acestea, nu toți pacienții cu osteocondrită disecantă se claisfică pentru acest tratament specific. Decizia pentru acest tratament este întotdeauna luată de un specialist în artroscopie, după o evaluare minuâioasă a cazului individual al pacientului afectat.

Ce trebuie să luați în considerare după operația inovativă de osteocondrită disecantă?

O îngrijire ulterioară atentă este foarte importantă pentru a sprijini recuperarea. Aceasta include controale regulate, fizioterapie, exerciții de consolidare musculară și evitarea stresului excesiv asupra articulației.


Contact

 

Contacteaza-ne acum!

Aveti intrebari? Doriti o a doua opinie medicala sau o programare?

Departamentul International PremiQaMed va sta la dispozitie pentru orice cerere medicala, organizatorica sau estimare financiara pentru investigatii si tratamente medicale.

Campurile marcate cu * sunt obligatorii si trebuie completate.

Va rugam sa nu introduceti date medicale in spatiul pentru text, deoarece acest formular online nu este adecvat pentru transmiterea de date medicale.

What is the sum of 9 and 1?

Go back

Biroul international: Heiligenstädter Straße 46-48, 1190 Viena, Austria Icon Standort