Tratamentul minim invaziv al pietrelor la rinichi prin ureteroscopia flexibilă
Univ.-Prof. Priv.-Doz. Dr. Mesut Remzi
Medic specialist în urologie
Medic primar, Departamentul Universitar de Urologie, MedUni Viena / Spitalul AKH din Viena
F.E.B.U. (membru al Consiliului European de Urologie)
Președinte al grupului de lucru "Laparoscopie și chirurgie asistată de robot" al Societății austriece de Urologie și Andrologie (ÖGU)
Specializări:
Prof. Remzi, pentru ce indicații medicale se utilizează ureteroscopul flexibil?
Ureteroscopia este o metodă modernă de diagnosticare și tratament pentru tractul urinar superior, cu ajutorul căreia putem trata în principal calculii renali și vezicali, cu ajutorul unui laser, dar și cazuri destul de complexe.
Ureteroscopul poate fi folosit și pentru a diagnostica și eventual pentru a trata (prin ablație) carcinomul urotelial al tractului urinar superior (cancerul de rinichi). Acestea cazuri medicale sunt destul de rare.
Incidența calculilor în tractul urinar al aparatului urogenital este foarte mare de aproximativ 10 % în Europa, bărbații fiind mai frecvent afectați.
Pietrele la rinichi nu provoacă adesea niciun disconfort, dar atunci când acestea se desprind din rinichi pentru a intra în vezica urinară prin ureter, pot apărea colici intensive.
Cum funcționează un ureteroscop flexibil?
Ureteroscopul este un dispozitiv foarte subțire cu care putem pătrunde cu ușurință prin ureter.
Datorită flexibilității sale, putem accesa cu ușurință toate regiunile rinichiului, pentru a le vizualiza sau pentru a efectua o terapie. Acesta este alcătuit dintr-o fibră optică, un canal de lucru și un canal de irigare. Laserul este introdus prin canalul de lucru, cu ajutorul căruia pietrele sunt zdrobite și apoi extrase cu un "coșuleț de pietre" sau, în multe cazuri, complet dizolvate până la praf.
Pentru pregătirea operației, este necesară o cultură de urină și o imagistică de o calitate ridicată (de obicei CT) pentru a planifica bine și eficient operația.
Este metoda potrivită și pentru calculi renali mai mari?
În principiu, metoda este potrivită și pentru calculi renali mai mari, dar nu și pentru așa-numitele calculi de efuziune, care sunt calculi renali extremi, în care piatra umple aproape tot pelvisul renal.
Care sunt avantajele în comparație cu un uretersocop rigid?
Marele avantaj este că, prin intermediul ureteroscopului flexibil putem pătrunde în toate zonele tractului urinar superior, ceea ce nu este posibil cu uretroscopul rigid.
Cum se administrează anestezia și cât durează spitalizarea?
Procedura se efectuează sub anestezie generală și durează în medie aproximativ 60 de minute, în funcție de mărimea calculului.
Spitalizarea depinde de indicația medicală și, de obicei, durează doar o noapte.
Ce trebuie avut în vedere după procedură și cât timp durează convalescența?
De obicei, pacienții pot părăsi spitalul a doua zi.
Pentru operația în sine, convalescența durează doar câteva ore.
În funcție de indicație, în unele cazuri trebuie să se plaseze o atelă în ureter pentru a facilita fluxul de urină către vezica urinară; aceasta se îndepărtează din nou la scurt timp după operație.
Contacteaza-ne acum!
Aveti intrebari? Doriti o a doua opinie medicala sau o programare?
Departamentul International PremiQaMed va sta la dispozitie pentru orice cerere medicala, organizatorica sau estimare financiara pentru investigatii si tratamente medicale.