Diabetul gestațional: Pericol pentru mamă și copil
Diabetul zaharat din timpul sarcinii (diabetul gestațional), una dintre cele mai frecvente complicații, este de obicei asimptomatic. Acesta se evidențiază printr-un nivel crescut glicemie în sânge care este descoperit pentru prima dată în timpul sarcinii. Perturbarea metabolismului zahărului crește riscul de tulburări de dezvoltare la copil și consecințe asupra sănătății mamei.
Factorii de risc includ supraponderalitatea, vârsta peste 30 de ani și predispoziția ereditară. Cu toate acestea, această formă de diabet poate apărea și fără factori de risc cunoscuți. Ca parte a examinărilor prenatale, se efectuează un test pentru determinarea glicemiei în sânge (test de toleranță la glucoză pe cale orală) pentru femeile însărcinate între săptămânile 24 și 28 de sarcină.
O dietă sănătoasă, echilibrată și exerciții fizice suficiente în timpul sarcinii nu numai că ajută la prevenirea diabetului gestațional, dar pot, de obicei, să scadă suficient glicemia din sânge la femeile afectate. Riscul pe termen lung de diabet cronic de tip 2 este deosebit de mare la femeile afectate, chiar dacă nivelul glicemiei din sânge revine inițial, după sarcină, la normal.
„Mamele cu diabet gestațional pot reduce foarte mult riscul de a dezvolta diabet mai târziu în viață, alăptându-și nou-născutul”, subliniază Dr. Liliana Grabner, specialist în ginecologie și obstetrică în Spitalul Privat Goldenes Kreuz.
Nutriția și savurarea alimentelor în timpul sarcinii
Un bun aport de energie și nutrienți este deosebit de important în timpul sarcinii. O dietă echilibrată, variată și tolerabilă, cu suficiente vitamine și substanțe nutritive este esențială pentru viitoarea mamă și pentru copilul nenăscut, ne sfătuiește Elisabeth Breuer, dietetician la Spitalul Privat Goldenes Kreuz.
Necesarul de energie crește cu aproximativ 250 kcal din a 13-a până în a 27-a săptămână de sarcină. Din a 28-a până la a 40-a săptămână de sarcină, necesarul de calorii crește cu încă 500 kcal.
- Măncați cinci mese pe tot parcursul zilei – trei mese principale și două gustări.
- Beți cel puțin 1,5 litri: apă, apă minerală, ceai neîndulcit și sucurile 100% din fructe și legume foarte diluate.
- Cafeaua poate fi în continuare băută, dar trebuie limitată la două până la trei căni pe zi. Atenție și la ceaiul verde și negru: beți maxim patru căni pe zi.
- Băuturile bogate în cofeină, cum ar fi băuturile energizante și băuturile care conțin chinină, cum ar fi apa tonică și lămâia amară, trebuie evitate. De asemenea, evitați alcoolul, deoarece poate pune în pericol sănătatea copilului dumneavoastră.
- Consumați zilnic un total de cinci porții de legume, leguminoase și fructe. Trei porții de legume și/sau leguminoase și două porții de fructe.
- Din a 13-a săptămână de sarcină recomandăm o porție suplimentară de legume. Se aplică următoarele: cu cât mâncarea este mai colorată, cu atât mai bine!
- Zilnic patru porții de cartofi și cereale, de preferință cereale integrale, completează baza dietei recomandate. Produsele din cereale integrale conțin vitamine, minerale și fibre valoroase.
- Vă rugăm să fiți atentă la aportul de lichide atunci când mâncați produse din cereale integrale, altfel există riscul de constipație.
Contacteaza-ne acum!
Aveti intrebari? Doriti o a doua opinie medicala sau o programare?
Departamentul International PremiQaMed va sta la dispozitie pentru orice cerere medicala, organizatorica sau estimare financiara pentru investigatii si tratamente medicale.