Dorința de a avea copii după un tratament oncologic
Atunci când femeile aflate la vârsta fertilă primesc un diagnostic de cancer și doresc totuși să aibă copii, sunt adesea foarte îngrijorate, deoarece tratamentul pentru cancer le poate pune în pericol fertilitatea.
Prof. Dr. Jirecek, de ce anume?

Medicamentele utilizate în chimioterapie (citostaticele) afectează diviziunea celulară în grade diferite. Nu numai că sunt distruse celulele canceroase, dar sunt atacate și celulele intacte - precum și ovulele - ceea ce poate avea un efect dăunător asupra fertilității.
Radioterapia poate avea, de asemenea, un impact negativ asupra fertilităţii.
Deteriorarea fertilității depinde de tipul de terapie, doza de medicamente, durata terapiei și vârsta pacientei. Cu cât o femeie este mai în vârstă, cu atât este mai probabil ca ea să-și piardă fertilitatea datorită chimioterapiei. După terminarea chimioterapiei, ovulele disponibile pot fi prea reduse pentru o sarcină în mod natural.
Ce pot face femeile pentru a rămâne însărcinate după tratamentul cancerului?
Pentru a se asigura că femeia are suficiente ovule sănătoase și mature, disponibile pentru sarcină după finalizarea cu succes a tratamentului pentru cancer, înainte de chimioterapie ovulele pot fi extrase și congelate.
Această „crioconservare” permite depozitarea ovulelor în condiții stricte de siguranță și oferă posibilitatea de a utiliza ovulele în viitor pentru proceduri medicale cu scopul de rămâne însărcinată.
Desigur, pe lângă ovule, pot fi și congelați și embrionii. Aceasta înseamnă că, dacă o pacientă este căsătorită sau într-o relație de lungă durată, ar avea sens să se fertilizeze ovulele cu spermatozoizii soțului/partenerului înainte de crioconservare și să fie ulterior înghețate ca embrioni, câteva zile mai târziu. Embrionii sunt semnificativ mai stabili decât ovulele fragile, astfel încât rata de pierdere prin procesul de congelare sau dezghețare este mai mică.
Cum decurge crioconservarea?
Înghețarea și dezghețarea sunt procese critice care sunt de mare importanță pentru viața embrionilor. La Centrul de Fertilitate Döbling, crioconservarea se realizează prin vitrificare, metoda utilizată în prezent cu cel mai mare succes. Astfel atingem aceleași rate de sarcină ca în cazul unui ciclu proaspăt.
Congelarea ovulelor este permisă în Austria numai în anumite condiții. Acestea includ boli sau tratamente medicale care pot afecta grav fertilitatea feminină (boli oncologice cu chimioterapie/radioterapie ulterioară, endometrioză etc.).
Așa-numitul „Social Egg Freezing“ (= crioconservarea ovulelor la o vârstă mai tânără ca rezervă pentru viitor) nu este permisă de lege în Austria.
Înghețarea spermatozoizilor este posibilă fără restricții în Austria și este adesea utilizată înaintea terapiilor care afectează fertilitatea bărbaților (de exemplu, cancer cu chimioterapie/radioterapie ulterioară, terapii hormonale etc.) pentru a putea întemeia o familie după ce terapia a fost finalizată.
Ce trebuie făcut după finalizarea tratamentului oncologic pentru a rămâne însărcinată? Ce metode sunt disponibile?
Și aici, tipul de terapie oncologică este crucial pentru un tratament de fertilitate cu succes.
Cu toate acestea, dacă calitatea spermei este bună, toate etapele de terapie de fertilitate sunt posibile, în majoritatea cazurilor.
Ce avantaje oferă Centrul de Fertilitate Döbling?
În Centrul de Fertilitate de la Spitalul Privat Döbling, sunt disponibile toate metodele moderne de tratament pentru pacienții noștri.
Consilierea este oferită personal și consecvent de specialiști care au zeci de ani de experiență și care vă vor consilia și sprijini cu multă empatie. Tratamentele din institutul nostru se desfasoara intr-o atmosfera placută, discretă - si in cadrul sigur al Spitalului Privat Döbling.
Contact
Aveti intrebari? Doriti o a doua opinie medicala sau o programare?
Departamentul International PremiQaMed va sta la dispozitie pentru orice cerere medicala, organizatorica sau estimare financiara pentru investigatii si tratamente medicale.