Infecția cu Helicobacter Pylori

Infecția cu Helicobacter Pylori poate cauza gastrita și/sau ulcere. Bacteria este depistată la 95% din pacienții cu ulcer duodenal și 70% din pacienții cu ulcer gastric. Trebuie menționat însă, că aceste boli nu sunt atât de frecvente ca și infecția cu Helicobacter, ceea ce înseamnă că la un număr vast de pacienți infecția cu Helicobacter nu prezintă simptome și nu dezvoltă gastrită sau ulcer.

La biopsie însă – chiar dacă până în prezent asimptomatic - se diagnostichează această bacterie aproape întotdeauna.

Care sunt simptomele gastritei asociate cu Helicobacter?

Simptomele generale se manifestă prin arsuri în abdomenul superior, balonare și râgâieli, greață și rareori senzație de vomă.
În cazul unui ulcer gastric, simptomele se manifestă prin disconforturi la consumul de alimente și dureri nocturne.
În cazul unui ulcer duodenal,  simptomele se manifestă printr-un disconfort mai scăzut după mâncare însă apariția durerilor pe stomacul gol.

Datorită deteriorării constante a mucoasei gastrice, cauzată de această bacterie, prezența Helicobacterului este, de asemenea, asociată cu dezvoltarea altor afecțiuni precum carcinom gastric, limfom gastric primar, limfom de celule B. Limfomul apare însă mult mai rar decât ulcerele.

Cum se diagnostichează Helicobacter Pylori?

De regulă, infecția cu Helicobacter Pylori este diagnosticată printr-o gastroscopie și biopsia aferentă. Alte metode de diagnosticare a acestei bacterii sunt testul de respirație și probele de scaun.

Care este tratamentul infecției cu Helicobacter?

Pentru tratamentul infecției cu Helicobacter, sunt disponibile mai multe medicamente, care sunt utilizate întotdeauna în combinație. Tratamentul se efectuează, de obicei, timp de 7 zile (ocazional 14 zile) și constă în combinația dintre un medicament inhibitor al secreției de acid gastric (de regulă inhibitori de pompă de protoni) și două antibiotice. Această terapie cauzează  eliminarea germenilor (se mai numește și terapie de eradicare).

Care este pronosticul?

Deși mecanismele prin care infecția cu Helicobacter poate provoaca afecțiuni adiacente sunt cunsocute, nu este încă posibil a se prezice care dintre pacienți vor dezvolta afecțiuni precum ulcer sau cancer gastric și care vor rămâne fără simpotme pe tot parcursul vieții lor.

Terapia de eradicare menționată mai sus, atinge o rată de succes de peste 90%. Dacă terapia cu antibiotice nu prezintă succes, următorul pas este efectuarea unei antibiograme pentru a determina sensibilitatea bacteriei la antibiotice. Astfel, în concordanță cu rezitența la antibiotice a bacteriei, se poate genera o terapie de eradicare individualizată.

Ce putem să facem noi?

Pentru a evita contaminarea cu Helicobacter Pzlori este important să respectați regulile normale de igienă. În timpul călătoriilor este important să vă spălați pe mâini mai des decât de obicei.

Țigările și alcoolul sunt factori de risc care favorizează dezvoltarea unui ulcer. Astfel, există un alt motiv medical pentru a le evita. În plus, un factor de risc crescut este utilizarea frecventă a aspirinei și a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (de exemplu, diclofenac, ibuprofen etc.) care favorizează apatiția ulcerului. În afară de intoleranțele alimentare individuale, nu este necesară o dietă specială. Cu toate acestea, condiția poate fi îmbunătățită prin alimente ușoare și o alimentație moderată.


Contacteaza-ne acum!

Aveti intrebari? Doriti o a doua opinie medicala sau o programare?

Departamentul International PremiQaMed va sta la dispozitie pentru orice cerere medicala, organizatorica sau estimare financiara pentru investigatii si tratamente medicale.

Campurile marcate cu * sunt obligatorii si trebuie completate.

Va rugam sa nu introduceti date medicale in spatiul pentru text, deoarece acest formular online nu este adecvat pentru transmiterea de date medicale.

Please calculate 2 plus 6.

Go back

Biroul international: Heiligenstädter Straße 46-48, 1190 Viena, Austria Icon Standort