Inteligența artificială în colonoscopie – un progres enorm în depistarea cancerului de colon

Interviu cu Dr. Marcus Franz MSc - Directorul Centrului de Endoscopie din Spitalul Privat Confraternität

Spitalul Privat Confraternität investește constant în tehnologii noi.

În Centrul de Endoscopie al spitalului, se efectuează până la 3.000 de endoscopii pe an.

Din iunie 2023, se utilizează o nouă tehnologie cu inteligență artificială. Acest sistem reprezintă un progres extrem de mare în diagnosticare, care poate fi oferit acum tuturor pacienților.

Importanța inteligenței artificiale în colonoscopie

Inteligența artificială este deosebit de valoroasă, mai ales în colonoscopie. Cu ajutorul acestor sisteme, care pot fi comutate pe endoscop, rata de detectare a polipilor (Adenoma Detection Rate - ADR) poate fi crescută semnificativ - cu 10-12 %.

Acest lucru este deosebit de important în cazul colonoscopiei, deoarece aceasta este efectuată ca test de screening pentru prevenirea cancerului. Dacă sunt detectați și îndepărtați mai mulți polipi, pot fi prevenite mai multe cazuri de cancer de colon.

Așadar, se poate spune că utilizarea inteligenței artificiale va duce la o reducere a ratei de cancer.

Schimbă inteligența artificială metoda de examinare a colonului?

Nu, examinarea rămâne aceeași și nu implică nicio muncă suplimentară pentru pacient sau pentru medic.

Sistemul este pur și simplu pornit în timpul colonoscopiei. Acesta este prezent pe toată durata examinării și calculează dacă o modificare la nivelul mucoasei ar putea fi un polip. Acest loc este apoi marcat grafic, pentru a indica medicului locul unde ar putea fi un polip. Medicul poate decide apoi dacă polipul trebuie extirpat sau dacă se prelevă o mostră de țesut.

Acest sistem de inteligență artificială este utilizat acum pentru toate colonoscopiile de la Centrul de Endoscopie din Spitalul Privat Confraternität.

Care este marele avantaj al inteligenței artificiale în medicină?

Marele avantaj al inteligenței artificiale este că funcționează întotdeauna la fel de bine și nu obosește niciodată. În plus, așa-numita rată de ratare a polipilor - acei polipi care sunt omiși din motive tehnice - poate fi redusă cu 50 %. Acest lucru înseamnă că sunt omiși cu jumătate mai puțini polipi, deoarece sistemul detectează și leziuni minime pe care nici măcar medicii foarte experimentați nu le pot vedea cu ochiul liber.

Rezultatele examinărilor internaționale sunt atât de bune încât este greu de imaginat că în viitor se poate renunța la această tehnologie, în cadrul screeningului modern pentru cancerul colorectal.

Colonoscopie blândă fără timpi de așteptare lungi

Centrul de Endoscopie de la Spitalul Privat Confraternität oferă o infrastructură perfectă.

Examinările sunt efectuate cu blândețe și fără durere, sub sedare, în cadrul sigur al unui spital. Ulterior, pacientul este monitorizat pentru o perioadă de timp și, în majoritatea cazurilor, poate părăsi spitalul în aceeași dimineață. De obicei, întreaga procedură, de la sosirea la spital și până la externare, durează aproximativ două ore.

Programările pentru examinări pot fi rezervate fără un timp lung de așteptare și fără birocrație.


Da, doresc sa imi fie afisat continut de la YouTube.
Modificare setari
Permiteti incarcarea YouTube o singura data

Contact

Spitalul Privat Confraternität

 
PremiQaMed Cancer Center Vienna
 
Contacteaza-ne acum!

Aveti intrebari? Doriti o a doua opinie medicala sau o programare?

Departamentul International PremiQaMed va sta la dispozitie pentru orice cerere medicala, organizatorica sau estimare financiara pentru investigatii si tratamente medicale.

Campurile marcate cu * sunt obligatorii si trebuie completate.

Va rugam sa nu introduceti date medicale in spatiul pentru text, deoarece acest formular online nu este adecvat pentru transmiterea de date medicale.

What is the sum of 1 and 5?

Go back

Biroul international: Heiligenstädter Straße 46-48, 1190 Viena, Austria Icon Standort