Colonoscopia virtuală

Colonoscopia virtuală reprezintă o metodă relativ nouă de investigare a intestinului gros pentru diagnosticarea precoce a formaţiunilor. Colonoscopia virtuală se efectuează fără utilizarea endoscopului, prin urmare reprezintă o metodă complet nedureroasă pentru pacient.

Investigaţia se efectuează prin tomografie computerizată multislice care, cu ajutorul razelor X, fotografiază secţiunile corpului, iar un computer special transformă fotografiile rezultate în imagini tridimensionale.

Această metodă poate fi recomandată ca o metodă sigură de investigație, fără efecte secundare semnificative. Astfel, investigaţia se pretează excelent pentru identificarea precoce a cancerului de colon, a afecţiunilor inflamatorii şi pentru observaţiile de efectuat după tratamentul cancerului de colon. Caracterul informativ al investigaţiei depinde în mare măsură de acurateţea curăţării colonului, de aceea colonul trebuie pregătit cu atenţie pentru efectuarea acestei proceduri.

Pregătirea pentru colonoscopia virtuală a intestinului

Curăţarea intestinului gros se poate efectua în mod individual, acasă, prin administrarea orală a unei soluţii speciale. Dificultatea constă în faptul că pacientul trebuie să bea ca. 1,5 l din această soluţie pe parcursul a 12 ore. Cu 24 de ore înainte de efectuarea investigaţiei se recomandă ca pacientul să mănânce doar ceva uşor sau să îngurgiteze lichide. Reţeta soluţiei orale poate fi prescrisă de medicul dumneavoastră.

Colonoscopia virtuală a intestinului – descrierea procedurii

În timpul efectuării investigaţiei, sunteţi aşezat în poziţia culcat pe o masă specială, care se mişcă lent în deschiderea conică a computerului tomograf. Analiza se efectuează atât în poziţia culcat pe burtă, cât şi în poziţia culcat pe spate.

Pentru distensia intestinului, acesta se umple cu aer, cu ajutorul unui tub foarte subţire. În plus,pentru prevenirea spasmelor se administrează un preparat care relaxează muşchii intestinului. La finalul investigaţiei medicul radiolog analizează fotografiile rezultate şi întocmeşte raportul referitor la starea de sănătate a colonului dumneavoastră. În cazul constatării unor modificări, pe pereţii intestinului, se impune efectuarea colonoscopiei endoscopice pentru evaluarea ulterioară a situaţiei.

Avantajele colonoscopiei virtuale

 •  Colonoscopia virtuală reprezintă o metodă extrem de blândă de investigare a pereţilor interiori ai intestinului.
 •  Intestinul poate fi investigat nu numai din interior ci şi din exterior.
 •  Investigaţia este complet nedureroasă.
 •  Nu necesită administrarea de sedative, iar după procedură pacientul se poate întoarce imediat acasă.
 •  Investigaţia nu influenţează capacitatea de a conduce mijloacele de transport.
 •  Întreaga procedură durează ca. 15 minute.

În ce cazuri se efectuează colonoscopia virtuală?

 • Identificarea precoce a cancerului de colon.
 • Investigaţii de control în cazul afecţiunilor ereditare de colon.
 • Diagnosticarea afecţiunilor inflamatorii ale colonului.
 • Diagnosticarea ulcerelor intestinale.
 • Planificarea operaţiilor de colon.
 • Investigaţii de control după intervenţiile chirurgicale ale colonului.
 • Micşorarea colonului.

Go back

Biroul international: Heiligenstädter Straße 46-48, 1190 Viena, Austria Icon Standort