Hipertiroidism - Cauze, Simptome, Diagnoză si Tratament
Disfuncțiile glandei tiroidei se pot manifesta în două feluri: fie prin carență (hipotiroidism) sau printr-un exces de funcție (hipertiroidism). Medicul specialist OA Univ.-Prof. Dr. Peter Mikosch din Spitalul Privat Döbling ne prezintă informații importante cu privire la hipertiroidie.
Ce se înțelege prin hipertiroidie?
La omul sănătos, funcționarea glandei tiroide este reglată cu foarte mare precizie prin intermediul creierului, respectiv al hipofizei. Excesul de hormon tiroidian poartă denumirea de hipertiroidie, respectiv de hipertireoză.
Unde se află glanda tiroidă și ce rol are această glandă?
Glanda tiroidă se află în jumătatea inferioară a gâtului, lateral față de trahee. Din punctul de vedere al formei, glanda tiroidă este comparată deseori cu un fluture, întrucât se compune din doi lobi și un istm, care leagă între ei cei doi lobi. Glanda tiroidă este alcătuită din celule tiroidiene (tireocite), care produc hormonul tiroidian. Tireocitele sunt amplasate sub forma unor mici bășici celulare (foliculi tiroidieni). În interiorul foliculilor tiroidieni este stocat hormonul tiroidian, care este degajat la nevoie către organism. Hormonul tiroidian are un efect de activare asupra metabolismului celular și influențează astfel întregul organism în diverse moduri.
Care sunt cauzele hipertiroidiei?
Există două feluri de hipertireoză: pe de o parte cea generată de producția mărită de hormon tiroidian (hipertireoza de producție) și pe cealaltă parte cea cauzată de distrugerea foliculilor tiroidieni, cu degajarea în organism a hormonului tiroidian stocat (hipertireoza de distrugere). O cauză frecventă pentru o producție mărită de hormon tiroidian se poate consta și într-o mărire difuză sau nodulară a glandei tiroide (struma), la care se înmulțesc și celulele tiroidiene care produc hormonul tiroidian în mod necontrolat (adică nedirijat de creier). Această situație poartă denumirea de autonomie tiroidiană. În cazul hipertireozei de distrugere, cauza principală este legată, în special, de inflamările tiroidei (de exemplu tiroidita de Quervain).
O altă cauză frecventă o constituie îmbolnăvirea de natură imunologică a glandei tiroide (Morbus Basedow), la care se ajunge la o activare necontrolată a producției de hormon tiroidian.
Cum se manifestă hipertiroidia?
Hormonul tiroidian are un rol de activare asupra metabolismului. Un exces de hormon tiroidian duce, în consecință, la o activare mai puternică a organelor. Întrucât glanda tiroidă are o influență asupra întregului organism, urmările hipertiroidiei sunt multiple: stare de neliniște interioară, tremurat, insomnie, transpirație abundentă, tahicardie, tensiune mărită, diaree. Efectele pe termen lung duc, printre altele, la pierderea în greutate și pierderea de masă osoasă (osteoporoză).
Cum se diagnostichează hipertiroidia?
Suspiciunea de hipertiroidie trebuie să apară atunci când se constată apariția mai multora dintre problemele menționate mai sus. Prin determinarea markerilor tiroidieni (TSH, T3 și T4) este posibilă stabilirea modului de funcționare a tiroidei, respectiv diagnosticarea unei funcționări excesive a acesteia.
Cum se diagnostichează afecțiunea de bază?
Pe lângă determinarea markerilor tiroidieni este necesară, în continuare, și efectuarea unei ecografii a glandei tiroide (reprezentarea structurii glandei tiroide), precum și a unei scintigrafii tiroidiene (reprezentarea funcționării glandei tiroide). Valorile analizelor de laborator de bază, cu privire la funcționarea glandei tiroide, sunt completate în cazul hipertiroidiei și de o determinare a anticorpilor tiroidieni. În cazul unei îmbolnăviri imunologice a glandei tiroide, anticorpii tiroidieni sunt pozitivi și permit astfel diagnosticarea acestei grupe de boli.
Cum se efectuează tratamentul?
Tipul de tratament depinde, pe de o parte, de cauzele îmbolnăvirii glandei tiroide, iar pe de altă parte de intensitatea hipertiroidiei. Adaptarea tratamentului la situația și afecțiunea concretă a fiecărui pacient în parte este absolut necesară. Pentru tratarea hipertiroidiei sunt disponibile următoarele posibilități:
- În primul rând, frânarea medicamentoasă a producției excesive de hormon tiroidian, prin intermediul medicamentelor tireostatice, care blochează producția de hormon tiroidian
- În al doilea rând, prin reabilitarea chirurgicală a glandei tiroide, cu îndepărtarea celulelor tiroidiene hiperactive
- În al treilea rând, prin administrarea de iod radioactiv, care se îmbogățește în mod țintit în celulele tiroidiene hiperactive și le distruge
În cazul bolilor inflamatorii ale tiroidei, care duc la o funcționare excesivă prin distrugerea celulelor tiroidiene, tratamentul recomandat cuprinde de cele mai multe ori administrarea de cortizon, care duce la o normalizare rapidă a producției de hormon.