Reumatismul: o durere cu multe fețe

Potrivit Ligii Austriace pentru Reumatism, aproximativ două milioane de oameni din Austria suferă de dureri la nivelul sistemului musculo-scheletic cel puțin o dată pe an, iar 100% dintre persoanele în vârstă sunt afectate.

Reumatismul se poate ține sub control dar nu se poate vindeca

„Reumatismul este o boală cronică care poate apărea la orice vârstă și care, din păcate, nu poate fi vindecată, poate fi doar ținută sub control. Cu toate acestea, cu terapii pe termen lung și medicamente moderne cu puține efecte secundare, putem îmbunătăți semnificativ calitatea vieții pacienților”, spune Dr. Harald Leiss, directorul Departamentului de Medicină Internă din Spitalul Privat Goldenes Kreuz.

Principalele scopuri ale terapiei, atât în ​​cazul formelor degenerativ-reumatice, cât și în cazul formelor inflamatorii-reumatice, sunt ameliorarea durerii și păstrarea funcțiilor articulare.

Bolile reumatice inflamatorii

Bolile reumatice inflamatorii (artrita/poliartrita) sunt mai rare decât formele degenerative neinflamatorii de boala (artroza/poliartroza).

În cazul poliartritei reumatoide, celulele sistemului imunitar atacă propriile țesuturi ale corpului, ceea ce duce la inflamații dureroase la nivelul articulațiilor și mușchilor. Pe termen lung, acestea nu duc doar la pierderea funcției articulare, ci și la boli secundare, unele dintre ele grave, datorate inflamației sistemice.

„Din acest motiv, terapiile de lungă durată cu medicamente antiinflamatoare, imuno-modulante nu contribuie doar la îmbunătățirea calității vieții, ci și la prelungirea vieții”, explică Dr. Harald Leiss.

Bolile reumatice neinflamatorii

Aproximativ 90% din bolile reumatice degenerative sunt cauzate de uzură (așa-numitul reumatism degenerativ).

„Artrozele le tratăm simptomatic: opțiunile de tratament sunt mai vaste decât pentru reumatismul inflamator și, pe lângă utilizarea medicamentelor cu puține efecte secundare, includ și tratamente ortopedice, fizioterapie și ergoterapie, utilizarea plasmei sanguine autologe sau a acidului hialuronic ”, explică medicul specialist.

Astfel de măsuri terapeutice ameliorează sau ușurează durerea pacienților până la șase luni, după care trebuie repetate. Dacă acest lucru nu mai este posibil, în cazurile severe este necesară înlocuirea chirurgicală a articulației.

Clarificarea interdisciplinară a reumatismului

Pentru a diagnostica bolile reumatice și pentru a le trata corect este importantă clarificarea interdisciplinară.

„Reumatologii nu sunt de obicei persoana de contact numărul unu atunci când oamenii suferă de dureri – mai ales în mâini, antepicior și spate. Medicii generalişti şi cei specialiști în ortopedie sunt adesea consultaţi mai întâi”, spune medicul specialist.

Constatările radiologice și testele de laborator nu oferă întotdeauna o imagine clară și, prin urmare, este important să gândești în ansamblu și peste propriile acțiuni pentru a putea clasifica și trata corect durerea.

Sfaturile experților în reumatologie

Din punctul de vedere al lui Dr. Harald Leiss, există doar câteva lucruri care ajută suplimentar persoanele care suferă de reumatism: un stil de viață sănătos, cu exerciții fizice și sport pentru a evita supraponderalitatea și pentru a proteja astfel articulațiile deja afectate. Greutatea corporală excesivă este, de asemenea, dăunătoare, deoarece depozitele de grăsime produc hormoni proinflamatori (adipokine).

Întărirea mușchilor și a tendoanelor, sub îndrumarea fizioterapeutică, poate de asemenea încetini cursul bolii reumatice. Vitamina D (ca micronutrient pentru oase, mușchi și cartilaj), calciul (ca material de construcție a oaselor) și uleiul de pește (cu acizi grași omega-3 ca agenți antiinflamatori) pot fi de ajutor. Pe de altă parte, suplimentele alimentare promovate, cum ar fi sulful și tămâia, aduc, din păcate, doar efecte placebo, conform studiilor”, subliniază expertul în reumatism.


Contacteaza-ne acum!

Aveti intrebari? Doriti o a doua opinie medicala sau o programare?

Departamentul International PremiQaMed va sta la dispozitie pentru orice cerere medicala, organizatorica sau estimare financiara pentru investigatii si tratamente medicale.

Campurile marcate cu * sunt obligatorii si trebuie completate.

Va rugam sa nu introduceti date medicale in spatiul pentru text, deoarece acest formular online nu este adecvat pentru transmiterea de date medicale.

What is the sum of 8 and 6?

Go back

Biroul international: Heiligenstädter Straße 46-48, 1190 Viena, Austria Icon Standort