Vitamina D - rolul în organism și importanța pentru sănătate
Vitamina D influențează metabolismul osos (osteoporoza), forța musculară și sistemul imunitar. Totodată, Vitamina D este implicată și în alte procese metabolice din organism.
Vitamina D, cunoscută și sub denumirea de calciferol, este una dintre vitaminele solubile în grăsimi. Poate fi ingerată într-o mică măsură prin alimente, dar organismul o asimilează în principal prin expunerea la soare, iar în ficat și rinichi este transformată în forma sa activă.
Expunerea regulată a pielii la soare – fața neacoperită, mâinile și suprafețe mari ale brațelor și picioarelor – nu este atât de ușoară în cantitatea necesară pentru organism, în special în lunile de iarnă.
De ce avem nevoie de Vitamina D?
Vitamina D îmbunătățește absorbția calciului în tractul digestiv și contribuie la reglarea metabolismului calciului și a fosfatului.
Prin urmare, este foarte importantă pentru sănătatea oasoasă, deoarece stimulează mineralizarea și întărirea oaselor. În plus, vitamina D joacă, de asemenea, un rol important în sistemul nostru imunitar.
Surse naturale de Vitamina D
Vitamina D se numără printre vitaminele liposolubile, dar este de fapt un hormon.
La oameni se formează în piele prin lumina soarelui, mai precis prin radiația UVB, iar astfel se poate acoperi aproximativ 80% - 90% din cantitatea necesară. Asimilarea individuală de vitamina D variază de la persoană la persoană și depinde atât de gradul de latitudine unde locuiți, precum și de anotimp. În funcție de tipul de piele, se recomandă expunerea la soare pentru un total de aproximativ 5 - 25 de minute pe zi, cu fața, mâinile și suprafețe mai mari ale brațelor și picioarelor descoperite și fără protecție solară.
În schimb, doar o mică parte din necesarul de vitamina D poate fi acoperit prin alimente, deoarece doar câteva alimente sunt furnizori eficienți de Vitamina D. Alimentele mai bogate în vitamina D includ peștele gras (de exemplu, hering și macrou), ficatul, gălbenușul de ou și ciupercile comestibile.
Ce să facem în cazul deficitului de Vitamina D?
Deoarece un deficit de Vitamina D nu este atât de rar, puteți verifica valoarea vitaminei D la următoarele analize de sânge planificate (25-OH-vitamina D). Dacă există într-adevăr un deficit, se aplică o altă recomandare de administrare decât pentru menținerea necesarului de vitamina D.
Doza este determinată individual de către medic și nu trebuie decisă personal, deoarece sunt posibile și efecte secundare, datorate unui supradozaj (nu sunt recomandate, pe o perioadă mai lungă de timp, mai mult de 100 µg/zi = 4000 UI). Vitamina D se administrează sub formă de picături sau capsule. Analizele regulate de laborator sunt neaparat recomandate, mai ales în cazul în care deficitul a fost remediat temporar, prin administrarea dozelor mai mari.
În special persoanele de vârstă mijlocie trebuie să își verifice valorile de vitamina D în mod regulat, deoarece capacitatea de a produce vitamina D scade odată cu vârsta și, ca urmare, riscul de osteoporoză poate crește. Acest lucru poate cauza probleme cu densitatea osoasă și o reducere a masei osoase, rezultând oase „slăbite”.
Cum îi afectează pe copii un deficit de Vitamina D?
În cazul copiilor, un deficit de vitamina D poate duce la rahitism, o boală osoasă în care țesutul osos nu este suficient de mineralizat, ceea ce poate duce la oase „moi” și astfel la malformații osoase.
Sfaturi pentru o asimilare bună de Vitamina D
Ieșiți des la aer curat, atât vara, cât și iarna.
Activitatea fizică și activitatea în aer liber, precum și sportul întăresc mușchii, oasele și sistemul imunitar. În plus, programul în aer liber are un efect pozitiv și asupra stării de spirit. Se recomandă consumul de pește gras o dată sau de două ori pe săptămână, acesta conține, pe lângă vitamina D, și acizii grași Omega 3.
O aprovizionare eficientă cu vitamina D poate fi obținută fără a lua suplimente de vitamina D, petrecând suficient timp în aer liber, cu expunerea adecvată a pielii la soare și cu o dietă echilibrată.
Sfaturi:
- Includeți suficienți furnizori de vitamina D în dieta dumneavoastră.
- Ieșiți în aer curat cât mai des posibil.
- Verificați în mod regulat nivelul de Vitamina D în analizele de sânge
Contacteaza-ne acum!
Aveti intrebari? Doriti o a doua opinie medicala sau o programare?
Departamentul International PremiQaMed va sta la dispozitie pentru orice cerere medicala, organizatorica sau estimare financiara pentru investigatii si tratamente medicale.