Boala Parkinson - cauze, simptome, tratament

Interviu cu medicul specialist în neurologie Prim. Dr. Dieter Volc

Ce este boala Parkinson și care sunt cauzele acestei boli?

Boala Parkinson este una dintre cele mai frecvente boli neurologice.
Incidența cazurilor de Parkinson s-a dublat - la nivel mondial - din anul 1990, aspect care poate fi corelat și cu creșterea speranței de viață. Unele cauze ale bolii sunt diversele substanțe nocive, precum cele utilizate la nivel mondial în agricultură și industrie, acesta fiind o cauza pentru cresterea exponențială a cazurilor de Parkinson, în ultimii ani.
 
Probabilitatea de a dezvolta boala Parkinson crește odată cu vârsta: 1% dintre persoanele cu vârsta de peste 60 de ani suferă de Parkinson, precum și 3% dintre cei cu vârsta de peste 80 de ani.
Conform ultimelor studii, boala Parkinson afectează bărbații de două ori mai mult decât femeile, iar cursul bolii este diferit la femei și la bărbați.
 
Boala Parkinson este cauzată de lipsa unor neurotransmițători în creier, cum ar fi dopamina sau serotonina, cauzând un proces de îmbătrânire prematură: anumite celule ale creierului sunt distruse, ceea ce încetinește viteza de reacție și, ca urmare, mișcările nu mai pot fi efectuate rapid și precis. Vorbirea devine, de asemenea, mai puțin clară și mai înceată, expresiile faciale devin rigide.
Lipsa dopaminei și a serotoninei poate provoca modificări ale dispoziției, depresie sau apatie. Toate acestea au loc în timp ce, de regulă, pacienții dețin în continuare o vigilență și claritate interioară. Cei afectați se simt deseori izolați sau ca într-o închisoare.
 
Cauza reală a acestor modificări la nivelul echilibrului neurotransmițătorilor o reprezintă o tulburare a unei proteine ​​celulare numită alfa-sinucleină. Această proteină va juca, în viitor, un rol major în prevenție.

Care sunt primele semne ale bolii Parkinson?

Scăderea nivelului de dopamină începe lent și treptat - până se observă primele simptome trec, de obicei, ani sau decenii.  Diferite simptome pot reprezenta primele semne precursoare bolii Parkinson:

  • o modificare a mirosului
  • constipație
  • exteriorizarea motorie a viselor
  • apatie
  • scăderea performanței
  • stare de spirit depresivă

Unele semne caracteristice sunt adesea incorect atribuite vârstei pacienților:

  • încetinirea mișcărilor
  • balansarea redusă a unui braț în timpul mersului
  • un mers „târșâit”
  • rigiditate incipientă a membrelor / doar pe o parte (mai ales în zona umăr-braț - este adesea confundat cu reumatismul!)
  • anxietate
  • scăderea flexibilității mentale
  • modificări ale scrisului de mână
  • modificări ale expresiei faciale
Dacă apar simptomele descrise, trebuie consultat un medic specialist în neurologie. Acesta poate iniția investigații medicale suplimentare și poate clarifica dacă este vorba de boala Parkinson.
Inițierea rapidă a unui tratament țintit pentru boala Parkinson este esențial pentru protejarea celulelor nervoase.
 
Când boala este avansată, apar trei simptome tipice:
 
  • Tulburări de mobilitate (Akinezia)

Dificultăți de a se ridica din șezut și de a începe să meargă, reflexele care mențin corpul în echilibru pot fi perturbate, afectând postura și mersul. Limbajul poate fi, de asemenea, afectat - pacienții au dificultăți să articuleze cuvinte tare și clar.

  • Rigiditate

Diferitele grupe musculare sunt sub o tensiune constantă, ceea ce cauzează rigiditatea. Pacientul poate să efectueze mișcări numai împotriva rezistența mușchilor săi crispați.

  • Tremor

Tremorul incontrolabil, care apare de obicei în repaus și este tipic pentru boala Parkinson, nu poate fi influențat de către pacient. Uneori acesta este primul semn al acestei boli. La început sunt afectate măinile, brațele și picioarele pe o singură parte a corpului.

Dacă simptomele apar de la început bilateral sau la nivelul capului, foarte probabil nu este vorba despre boala Parkinson.

Pacienții cu Parkinson își pierd, în exterior, o parte din abilitățile lor de comunicare – limbajul, gesturile, mișcările și scrisul – însă abilitățile mentale sunt inițial neschimbate.

Calitatea vieții în pofida diagnosticului de Parkinson:

Prin nicio formă de terapie utilizată în ziua de astăzi, nu este posibil să încetinim cursul bolii Parkinson. Cu toate acestea, cu cât mai devreme este emis diagnosticul, cu atât mai bine se poate menține calitatea vieții.

Zvonuri care trebuie clarificate:

  • Boala Parkinson nu scurtează speranța de viață
  • Boala Parkinson nu duce direct la viața în scaun cu rotile. Prin administrarea timpurie a unei terapii optime, se poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții pacienților cu Parkinson.

Cum este tratată boala Parkinson?

Boala Parkinson este o boală progresivă și incurabilă.

Într-adevăr, terapiile disponibile pot atenua simptomele, dar nu pot încetini cursul bolii. Cursul bolii se poate prezenta foarte diferit, la pacienții mai tineri boala progresează de obicei mai repede decât la pacienții mai în vârstă.
Speranța de viață a celor afectați corespunde acum aproximativ mediei populației sănătoase.

Care sunt cei trei piloni pentru un tratament de success al bolii Parkinson?

  1. Terapia medicamentoasă

Scopul terapiei medicamentoase este de a compensa lipsa dopaminei, de a încetini degradarea acesteia și de a corecta dezechilibrul altor neurotransmițători. În acest scop, medicamentul Levodopa este considerat standardul de aur.

  1. Intervenții chirurgicale

Chirurgia este aplicată, în principal, în cazul unui tremor foarte puternic; dacă tratamentul medicamentos nu mai este suficient de eficient sau dacă apar efecte secundare severe ale terapiei DOPA, cu mișcări involuntare.

În aceste cazuri, există posibilitatea echilibrării simptomelor, prin intervenția de stimulare profundă a creierului. În acest scop sunt implantați electrozi în profunzimea creierului, care sunt conectați la un generator de impuls, implantat sub piele. Aceste sisteme pot fi acum reîncărcate, astfel încât persoanele afectate sunt scutite de o înlocuire a generatorului.
 
  1. Terapii complementare
  • Exerciții de fizioterapie
  • Ergoterapie (terapie ocupațională)
  • Terapie fizică (masaje, băi medicinale, împachetări sau inhalații)
  • Logopedie (terapia tulburărilor de limbaj)
  • Consiliere nutrițională
  • Consiliere psihologică

Exerciții fizice regulate – esențiale pentru fiecare pacient cu Parkinson

  • Pierderea performanței pacienților cu Parkinson se datorează foarte des lipsei de exerciții fizice.
  • Mișcarea și exercițiile fizice au un efect pozitiv asupra menținerii abilităților mentale, dispoziției sufletești, asupra sistemului imunitar și a metabolismului, stimulând digestia și un somn odihnitor.

Cu cât mai rapid este diagnosticată și inițiat tratamentul pentru boala Parkinson, de către un medic specialist în neurologie, cu atât mai bine se poate menține calitatea vieții. Pentru o diagnosticare completă și o planificare a tratamentului adecvat, pacientul trebuie să fie supus unui examen clinic complet.

Controalele medicale sunt necesare - cel puțin - trimestrial și pot fi efectuate, de asemenea, online prin intermediul telemedicinei. Deoarece toate examinările sunt efectuate prin intervievare și observare, nu este necesar un contact fizic direct.
Consultațiile online de telemedicină se desfășoară printr-un sistem securizat peer-to-peer, respectă regulamentul general pentru protecția datelor și au o structură definită.
 
Această variantă de telemedicină online oferă posibilități complet noi, prin examinarea într-un mediu familiar, fără sarcini de călătorie, griji de parcare, timp de așteptare și alte inconveniențe.
 
În plus, dispunem acum de încă o opțiune pentru examinarea și îngrijirea la domiciliu. Prin noua noastră aplicație Encephalog Home Prescription, vă putem măsura mobilitatea, tremorul și mersul în fiecare zi, folosind o aplicație simplă pe smartphone - fără a fi necesar un alt senzor. Datele sunt generate de dvs. și afișate direct pe dashboard-ul medicului dumneavoastră curant.
Modificările pot fi astfel diagnosticate rapid, prin măsurători zilnice se pot cristaliza tendințe, modificările pot fi corelate cu schimbările de terapie, fiind astfel posibilă o planificare a terapiei mult mai precisă.


Da, doresc sa imi fie afisat continut de la YouTube.
Modificare setari
Permiteti incarcarea YouTube o singura data

Da, doresc sa imi fie afisat continut de la YouTube.
Modificare setari
Permiteti incarcarea YouTube o singura data


Contacteaza-ne acum!

Aveti intrebari? Doriti o a doua opinie medicala sau o programare?

Departamentul International PremiQaMed va sta la dispozitie pentru orice cerere medicala, organizatorica sau estimare financiara pentru investigatii si tratamente medicale.

Campurile marcate cu * sunt obligatorii si trebuie completate.

Va rugam sa nu introduceti date medicale in spatiul pentru text, deoarece acest formular online nu este adecvat pentru transmiterea de date medicale.

Please add 2 and 5.

Go back

Biroul international: Heiligenstädter Straße 46-48, 1190 Viena, Austria Icon Standort