Endometrioza: Inamicul din abdomen

Endometrioza este cea mai frecventă boală benignă la femeile aflate la vârsta fertilă. Aproximativ una din zece femei de vârstă reproductivă suferă de această boală ginecologică extrem de dureroasă; numai în Viena, aproximativ 35.000 de femei sunt afectate în mod regulat și pe termen lung.

Cauzele și dezvoltarea endometriozei

Endometrioza este considerată a fi cauzată de așa-numitele leziuni endometriotice din afara cavității uterine. Acestea sunt leziuni care sunt localizate în principal la nivelul ovarelor, intestinelor sau peritoneului.

În cazuri rare, leziunile de endometrioză pot apărea și în afara cavității abdominale. Deoarece țesutul lor este similar cu cel al mucoasei uterine, aceste focare se sincronizează cu ciclul menstrual hormonal și pot crește și sângera. În cel mai rău caz - deși sunt clasificate ca fiind benigne - pot provoca chiar leziuni ale organelor învecinate (în special vezica urinară și colonul).

Printre factorii de risc se numără  prima menstruație timpurie, ciclurile scurte și menstruații dureroase. Pot fi implicați și factori genetici și de mediu în dezvoltarea endometriozei.

Efectele și consecințele endometriozei

Endometrioza se manifestă foarte des prin dureri menstruale severe. Alte simptome sunt durerea pelviană cronică (PCC), care apare independent de menstruație, precum și durerea în timpul actului sexual.

În cazul în care chisturile și inflamația se extind la vezica urinară și la intestin, urinarea și scaunul devin dureroase.

Inflamația cronică, aderențele și cicatricile pot provoca dureri în tot corpul și pot duce la probleme de fertilitate. Pacientele cu endometrioză sunt adesea expuse la stres psihologic și psiho-social din cauza durerii cronice și a afectării funcțiilor corporale.

Endometrioza deși frecventă, adesea subdiagnosticată

Din păcate, deși endometrioza este o boală frecventă, aceasta este încă subdiagnosticată.

"Faptul că durează aproximativ șapte ani de la primele simptome până la emiterea diagnosticului real se datorează adesea faptului că nici pacientele însele, nici medicii lor nu iau în serios simptomele și nu le clasifică în mod corespunzător", explică Prim. Univ.-Prof. Dr. Fritz Nagele, director medical și directorul Departamentului de Ginecologie și Obstetrică din Spitalul Privat Goldenes Kreuz.

Durerile menstruale și abdominale extreme sunt adesea "interpretate și tratate greșit - iar pacientele încep o adevărată odisee medicală în suferința lor", spune expertul în endometrioză.

Diagnosticarea și tratamentul endomertiozei

Pentru a diagnostica concludent endometrioza laparoscopia este metoda principală și cea mai eficientă. Cavitatea abdominală și organele din interior sunt vizibile cu ajutorul unui laparoscop, o cameră specială. Această examinare are, de asemenea, avantajul că eventualele focare de endometrioză pot fi îndepărtate imediat, într-un mod mini-invaziv, în cadrul aceleiași proceduri.

Procedurile imagistice, cum ar fi ecografia, tomografia computerizată și RMN-ul, pot oferi doar o suspiciune, dar nu și un diagnostic concret.

"După diagnosticare emitem o terapie individuală, personalizată pentru fiecare pacientă în parte. În funcție de obiectivul terapeutic, acesta constă în intervenție chirurgicală, tratament hormonal sau medicamentos, sau o combinație a acestor terapii", subliniază Prim. Univ.-Prof. Dr. Fritz Nagele.

Endometrioza și dorința de a avea copii

Aproximativ 40 – 60% din problemele de fertilitate la femei sunt cauzate de endometrioză. Din acest motiv, în Austria diagnosticul este recunoscut de fondul de stat pentru FIV și tratamentul infertilității este susținut financiar de către asigurarea națională de sănătate în Austria, pentru persoanele care dețin o asigurare medicală austriacă.

Tulburările de ciclu, aderențele și adeziunile din trompele uterine, uter sau ovar, procesele inflamatorii, reacțiile sistemului imunitar și chisturile în sine afectează fertilizarea, transportul ovulelor sau implantarea.

Dorința de a avea copii trebuie să fie luată în considerare concomitent cu terapia pentru endometrioză. Terapia hormonală, în special, nu este o opțiune în aceste cazuri, deoarece suprimă producția de hormoni în ovare, ceea ce face imposibilă fertilizarea naturală.

În stadiile incipiente, s-a dovedit că tratamentul chirurgical al bolii crește considerabil șansele de a rămâne însărcinată în mod natural.

Tratamentul interdisciplinar al endometriozei

„Deși în ultimele decenii s-au înregistrat multe progrese în cercetarea endometriozei, originea acestei boli, adică patogeneza, nu este încă pe deplin înțeleasă", subliniază medicul specialist în ginecologie Prim. Univ.-Prof. Dr. Fritz Nagele.

În cadrul Spitalului privat Goldenes Kreuz, care se concentrează pe endometrioză, Prim. Univ.-Prof. Dr. Fritz Nagele lucrează îndeaproape cu colegii săi din chirurgie, urologie și diagnosticare imagistică pentru a le oferi femeilor afectate o cale de ieșire din spirala durerii - și, de asemenea, pentru a le ajuta în cazul dorinței neîmplinite de a avea un copil, din cauza endometriozei.

Prim. Univ.-Prof. Dr. Fritz Nagele recomandă o abordare terapeutică holistică, care - în funcție de vârstă și de posibila dorință de a avea copii – pe lângă laparoscopie, tratament hormonal, terapie pentru durere și intervenție chirurgicală - ar trebui să fie însoțită de o schimbare a dietei, sport și exerciții fizice, precum și terapii complementare.

 


Da, doresc sa imi fie afisat continut de la YouTube.
Modificare setari
Permiteti incarcarea YouTube o singura data


Contacteaza-ne acum!

Aveti intrebari? Doriti o a doua opinie medicala sau o programare?

Departamentul International PremiQaMed va sta la dispozitie pentru orice cerere medicala, organizatorica sau estimare financiara pentru investigatii si tratamente medicale.

Campurile marcate cu * sunt obligatorii si trebuie completate.

Va rugam sa nu introduceti date medicale in spatiul pentru text, deoarece acest formular online nu este adecvat pentru transmiterea de date medicale.

What is the sum of 9 and 1?

Go back

Biroul international: Heiligenstädter Straße 46-48, 1190 Viena, Austria Icon Standort