Te confrunți cu menopauza - „mereu tânără” sau „mereu femeie”?

Odată cu debutul menopauzei, multe lucruri se schimbă în viața unei femei. Când ovarele încetinesc și în cele din urmă își opresc funcția producătoare de hormoni, aceasta poate fi însoțită de simptome neplăcute pentru femei - bufeuri, tulburări de somn, modificări ale dispoziției, transpirații, creșterea în greutate etc.

Prof. Kainz, cât de des apar aceste simptome la menopauză?

Odată cu debutul menopauzei, multe lucruri se schimbă în viața unei femei, deoarece funcția producătoare de hormoni a ovarelor încetinește treptat și în cele din urmă se oprește. Acest lucru poate provoca o serie de simptome neplăcute, inclusiv bufeuri, dificultăți de somn, schimbări de dispoziție, transpirație și creșterea în greutate. Aceste schimbări pot avea un impact semnificativ asupra vieții de zi cu zi și pot reduce calitatea vieții. Cu toate acestea, simptomele variază foarte mult de la femeie la femeie, atât ca tip, cât și ca intensitate.

Aproximativ 75-80% dintre femei se confruntă în timpul menopauzei cu simptome precum bufeuri, probleme de somn, schimbări de dispoziție și transpirații. Intensitatea și durata acestor simptome pot varia foarte mult. Aproximativ 20-25% dintre femei se confruntă cu simptome severe care le pot afecta semnificativ calitatea vieții, în timp ce alte femei experimentează doar simptome ușoare sau deloc.

Există mai multe abordări pentru ameliorarea simptomelor, inclusiv modificări ale stilului de viață, terapii de substituție hormonală și tratamente alternative.

Ce alte boli hormonale pot cauza reducerea producției de estrogen?

Pe lângă simptomele tipice de menopauză, producția redusă de estrogen în timpul menopauzei poate crește și riscul apariției diferitelor boli hormonale, printre care: osteoporoză, boli cardiovasculare, probleme urogenitale (uscăciune vaginală, infecții ale tractului urinar, incontinență), precum și schimbări de dispoziție și depresie.

Aceste boli și riscuri subliniază importanța măsurilor preventive și a îngrijirii medicale individuale în timpul și după menopauză.

Terapia hormonală este o modalitate de a atenua simptomele menopauzei - dar este potrivită pentru toate femeile?

Terapia hormonală poate fi o modalitate eficientă de a ameliora simptomele menopauzei, cum ar fi bufeurile, problemele de somn, uscăciunea vaginală și schimbările de dispoziție. Cu toate acestea, nu este potrivită pentru toate femeile. Dacă terapia hormonală are sens depinde de diverși factori, inclusiv profilul individual de sănătate al pacientei, tipul și severitatea simptomelor și riscul anumitor boli. Câteva considerații importante cu privire la adecvarea terapiei hormonale sunt:

Candidatele potrivite pentru terapia hormonală:

  • Femei cu simptome severe de menopauză și afectare severă a calității vieții
  • Femei fără factori de risc serioși, care nu prezintă un risc crescut de a dezvolta anumite boli, cum ar fi cancerul de sân, bolile cardiovasculare sau tromboza
  • Femeile mai tinere aflate la menopauză precoce par să beneficieze mai mult de terapia hormonală și să aibă un risc mai scăzut de complicații.

Terapia hormonală poate să nu fie adecvată pentru:

  • Femei cu risc crescut de cancer de sân, adică cu antecedente personale sau familiale de cancer dependent de hormoni (cum ar fi cancerul de sân)
  • Femei cu risc crescut de boli cardiovasculare: femei care au avut deja boli de inimă, accident vascular cerebral sau tromboză venoasă profundă sau embolie pulmonară,
  • Femei cu o boală hepatică
  • Femei cu hipertensiune arterială necontrolată

Decizia pro sau împotriva terapiei hormonale trebuie luată întotdeauna pe baza unei consilieri cu un medic, care poate cântări riscurile și beneficiile individuale și poate face o recomandare personalizată.

Terapia de substituție hormonală a căzut oarecum în discredit după ce în diverse studii a fost clasificată ca fiind riscantă. Cum se pot orienta femeile cel mai eficient?

Terapia de substituție hormonală (HRT) a devenit într-adevăr controversată în ultimii ani, în special după publicarea studiului Women's Health Initiative (WHI) la începutul anilor 2000. Acest studiu a raportat riscuri crescute de cancer de sân, atac de cord, accident vascular cerebral și tromboză, la femeile care au primit terapie hormonală. Aceste rezultate au condus la o mare incertitudine în rândul femeilor și profesioniștilor și la o scădere semnificativă a prescripțiilor terapiei hormonale.

Cu toate acestea, analizele și studiile ulterioare au arătat că riscurile terapiei hormonale variază în funcție de tipul de hormoni, doză, modalitatea de administrare (pastile, plasture, gel), vârsta femeilor și momentul începerii terapiei. Viziunea de astăzi asupra terapiei hormonale este mai diferențiată și permite o abordare mai individuală, adică o evaluare individuală a beneficiilor și riscurilor.

Pentru femeile cu simptome de menopauză foarte severe, ameliorarea poate depăși riscurile potențiale. Factorii de risc individuali, cum ar fi antecedentele familiale de cancer de sân, boli cardiovasculare, tromboză trebuie să fie întotdeauna luați în considerare, iar doza și durata terapiei trebuie adaptate în mod individual pe fiecare pacientă.

Femeile care aleg terapia hormonală ar trebui să facă acest lucru în consiliere cu medicul lor și să fie monitorizate în mod regulat de un medic, pentru a ajusta terapia dacă este necesar și pentru a minimiza riscurile.

Terapia hormonală crește riscul ca femeile să dezvolte cancer de sân?

Da, terapia de substituție hormonală poate crește riscul de cancer de sân la femei, mai ales atunci când o terapie combinată de estrogen și progestativ este luată pentru o perioadă lungă de timp. Cu toate acestea, creșterea exactă a riscului depinde de diverși factori, cum ar fi tipul de hormoni, durata de utilizare, vârsta femeii și profilul ei individual de sănătate.

Deși terapia hormonală poate crește riscul de cancer de sân, oferă, de asemenea, beneficii semnificative pentru femeile care prezintă simptome severe de menopauză sau care prezintă un risc ridicat de osteoporoză. Decizia de a administra o terapie hormonală ar trebui, prin urmare, să se bazeze pe o evaluare individuală a riscurilor-beneficii, care ia în considerare nevoile și riscurile specifice ale femeii în cauză.

În orice caz, femeile care iau terapie hormonală, în special, ar trebui să efectueze examinări regulate de depistare a cancerului de sân (de exemplu, mamografie) pentru a detecta modificările într-un stadiu incipient.

Există alternative eficiente la terapia hormonală?

Da, există mai multe alternative eficiente la terapia hormonală (HRT) pentru femeile care prezintă simptome de menopauză, dar care doresc să evite riscurile terapiei hormonale sau pentru care terapia hormonală nu este potrivită. Aceste alternative urmăresc ameliorarea simptomelor menopauzei, cum ar fi bufeurile, problemele de somn, uscăciunea vaginală și schimbările de dispoziție.

Prin schimbări ale stilului de viață - alimentație echilibrată, reducerea consumului de alcool, cofeină, o greutate corporală sănătoasă, activitate fizică regulată, managementul stresului și tehnici de relaxare - precum și medicamente non-hormonale și suplimente pe bază de plante, multe femei pot obține o ameliorare semnificativă a simptomelor.

Există multe alternative eficiente la terapia hormonală. Alegerea celei mai bune opțiuni depinde de simptomele specifice, de sănătatea generală, de preferințele personale și de factorii de risc individuali. Este important să cereți sfatul unui medic sau specialist pentru a dezvolta cea mai bună strategie de gestionare a simptomelor menopauzei.

Ce înseamnă „îmbătrânire sănătoasă” pentru femei? Un stil de viață sănătos și o filozofie de viață sănătoasă pot ajuta femeile?

Îmbătrânirea sănătoasă pentru femei înseamnă gestionarea procesului natural de îmbătrânire pentru a promova sănătatea fizică, mentală și emoțională pentru a trăi o viață lungă, activă și împlinită. Îmbătrânirea sănătoasă cuprinde diverse aspecte ale bunăstării, inclusiv un stil de viață sănătos, măsuri preventive de sănătate, conexiuni sociale, fitness mental și o filozofie pozitivă de viață.

Un stil de viață sănătos și o filozofie de viață pozitivă pot ajuta femeile să îmbătrânească sănătos?

Da, un stil de viață sănătos și o filozofie de viață pozitivă pot ajuta în mod semnificativ femeile să îmbătrânească sănătos. Studiile arată că femeile care practică obiceiuri care promovează sănătatea, cum ar fi exercițiile fizice regulate, o dietă sănătoasă, nu fumează și consumul moderat de alcool, au un risc mai scăzut de apariție a bolilor cronice și trăiesc mai mult.

În plus, o atitudine pozitivă și conexiunea socială contribuie la o mai bună sănătate emoțională și mentală și pot atenua efectele stresului și provocărilor legate de vârstă.

Este îngrijirea preventivă la fel de importantă pentru femeile în vârstă ca și pentru femeile tinere?

Da, prevenirea este la fel de importantă, dacă nu mai importantă, pentru femeile în vârstă decât pentru femeile mai tinere. Odată cu înaintarea în vârstă, riscul bolilor cronice precum bolile de inimă, hipertensiunea arterială, diabetul, osteoporoza și anumite tipuri de cancer (de exemplu, cancerul de sân, de colon și uterin) crește. Controalele preventive regulate ajută la detectarea precoce a acestor boli, când sunt cel mai tratabile, și pot îmbunătăți semnificativ prognosticul.

Prevenția medicală continuă poate ajuta la menținerea calității vieții, la prelungirea speranței de viață și la păstrarea capacității de a rămâne activ și independent.

Vaccinurile - de exemplu împotriva gripei, pneumococului și zona zoster - sunt, de asemenea, esențiale în protejarea femeilor în vârstă de boli infecțioase, boli care pot prezenta un risc mai mare odată cu înaintarea în vârstă.

Ce servicii sunt oferite femeilor în vârstă la Spitalul Privat Döbling și Ambulatoriul anexat?

Spitalul Privat Döbling din Viena, Austria, este o unitate medicală renumită care oferă o varietate de servicii medicale pentru femeile în vârstă. Spitalul și Ambulatoriul anexat oferă îngrijire medicală cuprinzătoare, diagnosticare și opțiuni de terapie, care sunt adaptate nevoilor speciale ale pacienților în vârstă.

Combinând îngrijirea medicală modernă, îngrijirea individuală și expertiza specializată, spitalul se asigură că femeile în vârstă primesc cea mai bună îngrijire posibilă pentru a-și menține sau îmbunătăți sănătatea și calitatea vieții. Femeile care caută îngrijire specializată și cuprinzătoare pot beneficia de gama largă de servicii și filozofia orientată către pacient a Spitalului Privat Döbling.


Contact

Contacteaza-ne acum!

Aveti intrebari? Doriti o a doua opinie medicala sau o programare?

Departamentul International PremiQaMed va sta la dispozitie pentru orice cerere medicala, organizatorica sau estimare financiara pentru investigatii si tratamente medicale.

 

Please add 7 and 5.

Dorim sa atragem atentia asupra faptului ca din pacate comunicarea prin intermediul internetului presupune uneori lacune de  siguranta. Mesajele pot fi interceptate de alti utilizatori si citite de catre acestia. In cazul in care primim de la dumneavoastra un mesaj prin posta electronica ne consideram indreptatiti sa va raspundem pe aceeasi cale si sa ne folosim de datele dumneavoastra pentru aceasta.

(Spatiile cu * trebuie completate.)

Go back

Biroul international: Heiligenstädter Straße 46-48, 1190 Viena, Austria Icon Standort