Cataracta - cauze, simptome, tratament
Cataracta este o opacizare a cristalinului ochiului. Din acest motiv se reduce treptat vederea. Înaintarea în vârstă este cea mai frecventă cauză a acestei afecțiuni, însă și radiația UV abundentă poate deteriora cristalinul ochiului cauzând astfel această afecțiune. Cataracta afectează aproximativ 99% dintre cei peste 65 de ani și nu trebuie confundată cu glaucomul. Terapia cea mai eficientă este intervenția chirurgicală, la nivel mondial fiind cea mai frecvent efectuată operație.
Care sunt cauzele cataractei?
Cele mai frecvente cauze ale cataractei includ:
- înaintarea în vârstă
- afecțiuni congenitale ale cristalinului
- malnutriția
- razele ultraviolete
Cauzele concrete ale cataractei nu pot fi întotdeauna determinate cu exactitate. Cea mai frecventă cauză este înaintarea în vârstă. De asemenea, radiațiile ionizante, în special radiațiile UV, precum și fumatul pot promova dezvoltarea cataractei. Alte posibile cauze sunt boli precum diabetul zaharat, efectele secundare ale medicamentelor (cum ar fi cortizonul), consumul de droguri sau leziuni externe ale ochilor. O anumită formă de cataractă apare, în special, în ocupații în care se utilizează materiale fierbinți (de ex.furnale). Formele congenitale de cataractă neonatală pot fi cauzate, de exemplu, de infecția mamei cu rubeola în timpul sarcinii.
Care sunt cele mai frecvente tipuri de cataractă?
- Cataracta senilă (cataract senilis)
- Cataracta datorată unei răni (cataracta traumatică)
- Forme congenitale (cataract congenita)
- Cataracta în bolile sistemice (de exemplu așa-numita cataractă diabetică la diabet)
- Cataracta indusă de radiații (de exemplu, prin infraroșu sau prin raze X)
- Cataracta indusă de medicamente (de exemplu, cortizon, steroizi sau droguri)
Care sunt simptomele cataractei?
Treptat, se reduce capacitatea de a vedea. Persoanele afectate percep contrastele mai difuz, mediul înconjurător fiind perceput foarte încețoșat. În unele cazuri, suferinzii văd imagini duble. Ocazional, adaptarea la lumină-întuneric a ochiului este încetinită și viziunea spațială se diminuează.
Într-un stadiu mai avansat, vederea se deteriorează încât se ajunge aproape la orbire. Culorile gri ale pupilei pot fi vizibile pentru alții. În fotografii, acești oameni nu mai au "ochi roșii".
Cum se diagnostichează cataracta?
În timpul examinării ochiului cu lampa cu fantă - microscopul de examinare al oftalmologului - diagnosticul de cataractă se poate determina pe baza opacității cristalinului.
Cum se tratează cataracta?
Dacă cataracta nu este încă avansată și persoana afectată nu percepe tulburările vizuale ca fiind deranjante, este posibil, cu ajutorul ochelarilor de vedere, să se compenseze inițial acuitatea vizuală redusă. Adesea, este necesar să se adapteze mai des dioptriile ochelarilor. Dacă pacientul resimte tulburările vizuale ca fiind foarte stresante, în ciuda ajustării prin ochelari de vedere, se recomandă intervenția chirurgicală. Operația de cataractă este considerată, în prezent, cel mai eficient tratament pentru această afecțiune.
Intervenția chirurgicala se efectueaza sub anestezie totală sau locală. Prin această intervenție se îndepărtează lentila opacifiată din interiorul ochiului și se înlocuiește cu una artificială. Pe corneea ochiului se face o incizie minimala- aprox. 2.2 mm, prin care se îndepartează lentila. Cristalinul artificial este disponibil în diferite modele și din diferite materiale. El poate fi clasificat în funcție de materialul folosit, de locul implantului și de proprietățile optice.
Operația de facoemulsificare se consideră a fi o metodă revoluționară de tratare a cataractei, deoarece este extrem de eficientă, mai puțin traumatizantă și se aplică în cazul oricărei forme de cataractă și în orice stadiu al acesteia. Intervenția chirurgicală poate fi efectuată în ambulatoriu, sau în spital în clinica de zi. După operație, ochiul se acoperă câteva zile cu un bandaj special și se tratează zilnic cu un pansament antiseptic. Având în vedere că operația nu este dificilă și este nedureroasă, nu implică practic o perioadă de reabilitare medicală (recuperare in 1-3 zile).
Care este prognosticul în cazul cataractei?
În cazul în care cataracta nu este tratată, opacitatea cristalinului cauzează diminuarea vederii. În cazul unei evoluții rapide a cataractei, este posibil să apară și glaucomul, datorită presiunii oculare crescute. În plus, în cazul în care cataracta nu este tratată, lentila devine din ce în ce mai întărită, ceea ce face ca îndepărtarea ulterioară a lentilei să fie mai dificilă și deci mai riscantă.
După intervenția chirurgicală de cataractă, vederea este în mare parte restaurată. În mod normal, totuși, ulterior sunt necesari și ochelari de vedere.
Dacă ochiul este deteriorat, de ex. datorită glaucomului, opacităților corneene, bolii retiniene diabetice, detașării retinei sau degenerării maculare, nu se obține o restaurare completă a vederii nici prin purtarea ochelarilor de vedere după operația de cataractă.
Contacteaza-ne acum!
Aveti intrebari? Doriti o a doua opinie medicala sau o programare?
Departamentul International PremiQaMed va sta la dispozitie pentru orice cerere medicala, organizatorica sau estimare financiara pentru investigatii si tratamente medicale.