Transplantul de cornee în Spitalul Privat Döbling

Corneea este partea frontală, cristalină a ochiului, care lasă lumina să intre în ochi și, prin urmare, este crucială pentru o vedere bună. Corneea sănătoasă are o grosime de aproximativ jumătate de milimetru.

Bolile corneei sunt a patra cea mai frecventă cauză de orbire la nivel mondial. Multe dintre aceste boli pot fi vindecate printr-un transplant de cornee. Keratoplastia (transplantul corneei) este cea mai comună formă de transplant la oameni.

Datorită progreselor semnificative ale chirurgiei corneei din ultimii ani – atât în ​​tehnicile chirurgicale, cât și în pregătirea țesutului de transplantat – ratele de succes ale acestor proceduri efectuate de către specialiști cu experiență sunt foarte mari, iar riscurile și efectele secundare au fost reduse semnificativ.

Domnule Prof. Schmidinger, care sunt cele mai frecvente indicații pentru un transplant de cornee?

În ziua de astăzi, cele mai frecvente motive pentru transplant sunt distrofia lui Fuchs și alte modificări ale straturilor interioare ale corneei. Aceste modificări, în mare parte congenitale, provoacă simptome de regulă după vârsta de 60 de ani. Acestea provoacă, printre altele, o vedere încețoșată, sensibilitate crescută la lumină și, mai târziu, durere la nivelul ochiului.

Un alt motiv obișnuit pentru un transplant de cornee este afecțiunea keratoconus, în care corneea ochiului se subțiază și se deformează sub formă de con, ceea ce este asociat cu scăderea și fluctuația acuității vizuale. Rănile, arsurile chimice sau infecțiile pot duce, de asemenea, la cicatrici și pot provoca daune ireparabile.

În toate aceste cazuri, transplanturile pot fi utilizate folosind ceea ce este cunoscut sub numele de „keratoplastie penetrantă”.

Cum ne putem imagina că decurge procedura de transplant de cornee?

Într-un transplant de cornee clasic, toate straturile corneei sunt înlocuite (transplant complet / keratoplastie penetrantă). Prin urmare, această tehnică este potrivită în principiu pentru toate indicațiile clinice. În această tehnică chirurgicală, țesutul bolnav este îndepărtat din ochi folosind instrumente microchirurgicale și înlocuit cu un țesut adecvat dintr-un organ donator. Noul țesut este apoi fixat și cusut în ochiul destinatar. Aceste suturi rămân apoi în ochi, de obicei, pentru de un an.

Există tehnici chirurgicale în care nu se înlocuiește întreaga cornee, ci doar straturi individuale. În ce cazuri se aplică aceste tehnici chirurgicale?

Da, de exemplu metoda DMEK (Descemet Membrane Endothelial Keratoplasty). Aceasta este cea mai de succes tehnică nouă pentru transplantul parțial al stratului interior al corneei. Această tehnică chirurgicală are avantaje semnificative față de un transplant complet și a revoluționat chirurgia corneei. Timpul de reabilitare este semnificativ mai scurt și acuitatea vizuală realizabilă este mai bună decât în ​​cazul transplanturilor complete. Prin urmare, dacă este posibil, este evitat transplantul tuturor straturilor corneei.

Tehnica DMEK este utilizată pentru boli endoteliale (endoteliu = stratul de țesut interior al corneei) precum distrofia Fuchs sau keratopatia buloasă.

Cum funcționează această metodă?

Spre deosebire de un transplant complet, numai stratul interior al corneei (membrana Descemet cu celule endoteliale) este transplantat. Stratul în cauză are o grosime de doar 0,002 milimetri. Într-o primă etapă, această membrană este obținută din corneea donatorului și pregătită pentru transplant. Stratul bolnav este îndepărtat de la pacient printr-un acces de aproximativ 2 mm lățime de la marginea corneei, apoi țesutul de transplantat este introdus în ochi și fixat de ochiul cu o bulă de aer.

După operație, este necesară o poziție specială (poziția decubit dorsal) pentru aproximativ 24 de ore pentru ca transplantul să adere bine la ochiul recipientului.

Cum se efectuează anestezia? Când este suficientă anestezia locală și când este necesară anestezia generală? Cât durează spitalizarea?

În cazul operației DMEK, anestezia poate fi aplicată local prin picături pentru ochi, ca în operația de cataractă. Pentru transplanturile complete, se recomandă anestezia generală pentru a reduce riscul de sângerare intraoperatorie. Pacienții pot părăsi, de obicei, spitalul după câteva zile.

Ce rol joacă prevenirea și depistarea precoce? Ce examinări ar trebui efectuate în mod regulat?

Multe boli ale corneei pot fi diagnosticate în stadiile lor incipiente doar folosind echipamente speciale de diagnosticare. Dacă există antecedente familiale, se recomandă o investigație adecvată.

Deoarece bolile corneene pot apărea însă și spontan, se recomandă controale regulate de către oftalmologi, mai ales dacă apar simptome.

De unde se obțin transplanturile și cum sunt pregătite acestea?

Extracția și producția de transplanturi sunt supuse unor cerințe legale stricte în toată Europa.

Transplanturile pentru donatori sunt obținute de la bănci de țesuturi certificate oficial. Înainte ca transplanturile să poată fi utilizate pentru un recipient, acestea sunt supuse unei varietăți de teste. Dacă toate criteriile de calitate sunt îndeplinite, transplanturile sunt livrate la spital în condiții controlate.

Aceste cerințe legale garantează trasabilitate deplină și siguranță maximă pentru pacienți.

Care sunt riscurile asociate cu transplanturile de cornee? Care este rata de succes?

Complicațiile generale după operații oculare, cum ar fi infecții, sângerări, creșterea presiunii oculare și complicații retiniene pot apărea, de asemenea, în cazul intervențiilor chirurgicale pe cornee. Reacțiile de respingere a țesuturilor sunt rare în cazul transplanturilor de cornee, dar nu pot fi excluse. După transplanturile de cornee, picăturile pentru ochi trebuie folosite timp de aproximativ un an, pentru a evita reacțiile inflamatorii locale. Nu este necesară medicația pentru a preveni respingerea transplantului, așa cum este cazul în alte transplanturi de organe.

Cu operația DMEK, o acuitatea vizuală de 100% poate fi realizată, dacă nu există alte boli oculare. Acuitatea vizuală este de obicei îmbunătățită la doar câteva săptămâni după operație. După transplanturile totale, se realizează o acuitate vizuală în medie de 60%. Defectele vizuale sunt corectate cu ochelari sau lentile de contact. Durata de funcționalitate a transplantului depinde de diagnosticul inițial. Dacă situația inițială este favorabilă, transplantul poate fi încă pe deplin funcțional chiar și după 20 de ani.

Ce avantaje oferă pacienților tratamentul în Spitalul Privat Döbling?

Pacienții primesc sfaturi și recomandări de terapie adaptate problemelor lor individuale. Examinările pregătitoare pentru procedurile sub anestezie pot fi efectuate direct în coordonare cu echipa de anestezie internă. Operația în sine este efectuată de un specialist calificat cu mulți ani de experiență în chirurgia corneei. Numărul mare de cazuri și rutina asigură o calitate maximă a rezultatelor. Spitalul Privat Döbling oferă, de asemenea, confortul unui hotel și managementul profesionist al pacienților.


Contacteaza-ne acum!

Aveti intrebari? Doriti o a doua opinie medicala sau o programare?

Departamentul International PremiQaMed va sta la dispozitie pentru orice cerere medicala, organizatorica sau estimare financiara pentru investigatii si tratamente medicale.

Campurile marcate cu * sunt obligatorii si trebuie completate.

Va rugam sa nu introduceti date medicale in spatiul pentru text, deoarece acest formular online nu este adecvat pentru transmiterea de date medicale.

Please calculate 7 plus 6.

Go back

Biroul international: Heiligenstädter Straße 46-48, 1190 Viena, Austria Icon Standort