Cataracta - Simptome - Diagnostic - Tratament
Cataracta este o afecţiune a ochilor întâlnită în mod frecvent, în special la bătrâneţe. În prezent tratamentul cataractei a devenit mult mai sigur şi mai accesibil fiecărei persoane care suferă de această afecțiune.
Operaţia de eliminare a cataractei se efectuează destul de frecvent şi nu necesită o perioadă de recuperare îndelungată, acesta fiind un aspect foarte important pentru pacienţi.
Care sunt cauzele de apariţie a cataractei?
Cea mai frecventă cauză a acestei afecţiuni este vârsta. Odată cu vârsta se produc anumite modificări în proteina cristalinului – acesta îşi pierde transparenţa şi se opacizează parţial sau chiar total. Din aceste motive se reduce vederea.
Pe lângă modificările produse de vârstă, opacizarea cristalinului poate fi produsă şi de administrarea îndelungată a medicamentelor care conţin cortizon, leziuni ale ochiului, nivelul ridicat de radiaţii și/sau intoxicaţiile.
De asemenea, cataracta poate să apară şi ca complicaţie în urma altor afecţiuni ale organismului. Astfel, putem vorbi de cataractă care se întâlneşte la orice vârstă, deşi acest lucru se întâmplă destul de rar.
Care sunt cele mai răspândite forme de cataractă?
Cele mai răspândite forme ale afecţiunii sunt:
• Cataracta senilă (Katarakta senilis)
• Cataracta traumatică (Katarakta traumatica)
• Forme congenitale de cataractă (Katarakta congenita)
• Cataracta diabetică (Katarakta diabetica)
Ce acuză pacienţii cu această afecţiune?
Simptomele cataractei sunt întotdeauna legate de deteriorarea calităţii vederii. Pacienţii acuză, de regulă, reducerea acuităţii vizuale, miopie, toleranţa scăzută la lumină, pacientul vede mai bine în penumbră sau amurg.
Se constată în special deteriorarea vederii nocturne sau în spaţiile prost iluminate.
De asemenea, există simptomele externe de cataractă, care se manifestă la suprafaţa ochilor. Pupila îşi schimbă culoarea – devine albă sau are o nuanţă galbenă sau gri. În general pacientul vede lumea înconjurătoare în culori mult mai monotone decât de obicei.
Ce metode de diagnosticare a cataractei există în prezent?
În cazul suspiciunii de cataractă, medicul oftalmolog efectuează controlul oftalmologic detaliat al pacientului. Există suficient de multe metode de identificare a cataractei, însă în categoria celor mai moderne şi precise metode se clasifică controlul efectuat cu ajutorul unui echipament special – lampa cu fantă.
Aşa numita „lampă cu fantă” reprezintă un microscop care permite medicului oftalmolog să examineze detaliat cristalinul – structura acestuia, în ce măsură este deplasat și cât de extinsă este opacizarea. Aceste examinări permit stabilirea unui diagnostic precis precum şi a stadiului bolii.
Cum se tratează cataracta şi în ce măsură este tratabilă această afecţiune?
Există un singur tip de terapie eficientă – intervenţia chirurgicală. Operaţia se numeşte facoemulsificare. Prin această intervenţie se îndepărtează lentila opacifiată şi se înlocuieşte cu una artificială.
Pe corneea ochiului se face o mică incizie – de cca. 2,2 mm, prin care se îndepărtează lentila. Operaţia se efectuează sub anestezie totală sau locală.
Facoemulsificarea se consideră a fi o metodă revoluţionară de tratare a cataractei, pentru că este extrem de eficientă, puţin traumatizantă şi se aplică în cazul oricărei forme de cataractă şi în orice stadiu al acesteia. De asemenea, operaţia poate fi efectuată în regim ambulatoriu sau în regim staționar în clinica de zi.
După operaţie, ochiul se acoperă câteva zile cu un pansament special şi se tratează zilnic cu unguent antiseptic.
Pentru a efectua această operaţie vă puteţi programa în orice moment în Spitalul Privat Confraternität.
Ce pronostic se poate da după operaţie?
După cum am afirmat anterior, facoemulsificarea se consideră cea mai modernă şi sigură metodă de îndepărtare a cataractei. Astfel, prognosticul post-operatori este extrem de pozitiv. Vederea se reface, iar dacă pacientul a suferit de astigmatism, această problemă se rezolvă în timpul operaţiei. Este posibil ca, ulterior, pacientul să aibă nevoie de ochelari de citit.
Având în vedere că operaţia nu presupune suturi şi este nedureroasă, nu există practic o perioadă de reabilitare (perioada de este de 1-3 zile).
Durata spitalizării– 3 ore
Durata recuperării – 1-3 zile