Prevenirea și depistarea precoce a cancerului
Cancerul de sân
Femeile cu vârste cuprinse între 45 și 70 de ani au cel mai mare risc de a dezvolta cancer de sân. Prin urmare, screening-ul cancerului de sân este deosebit de important la această grupă de vârstă. Scopul programelor de screening este de a depista cancerul de sân într-un stadiu incipient - atunci când nu este încă invaziv și nu formează metastaze - pentru că în acest stadiu poate fi tratat cu succes și se pot aplica terapii mai blânde și intervenții chirurgicale de conservare a sânilor.
În Austria, examinările mamare sunt supuse unor proceduri cuprinzătoare de asigurare a calității. Pentru fiecare mamografie, diagnosticul este pus independent de 2 radiologi conform principiului celor patru ochi.
În spitalele private PremiqaMed, tomosinteza (mamografia 3D) este aplicată pentru screening și diagnosticare, metodă care oferă rezultate semnificativ mai precise decât mamografia convențională.
Investigații recomandate:
- Autoexaminare lunară a sânilor
- Mamografie la fiecare 2 ani de la vârsta de 40 de ani
Screeningul cancerului de colon
Datele internaționale arată foarte clar că programele de depistare a cancerului de colon sub forma unei colonoscopii, pentru femei și bărbați cu vârsta peste 50 de ani, pot salva vieți și pot evita terapiile stresante și costisitoare.
Colonoscopia este considerată „standardul de aur” în depistarea precoce a cancerului de colon. Este aplicată pentru prevenirea cancerului, depistarea precoce, diagnosticarea și terapia toate într-o singură investigație: dacă se descoperă un polip intestinal în cadrul colonoscopiei, acesta poate fi îndepărtat imediat, în majoritatea cazurilor, prevenind astfel dezvoltarea cancerului de colon.
Investigații recomandate:
- Test pentru hemoragii oculte în fecale - anual de la vârsta de 40 de ani
- Colonoscopie: de la vârsta de 50 de ani la fiecare 7 – 10 ani
Cancerul de prostată
Controlul pentru depistarea precoce a celui mai frecvent cancer la bărbați, cancerul de prostată, include tușeul rectal, determinarea PSA (examen de laborator) și un examen ecografic.
În stadiile incipiente, când boala este de obicei ușor de tratat, cancerul de prostată nu prezintă simptome.
Prin urmare, este important ca bărbații cu vârsta peste 45 de ani să efectueze regulat und control urologic pentru prevenirea cancerului de prostată.
Investigații recomandate:
- Tușeu rectal, examinări ecografice la urolog o dată la 2 ani
- Test de laborator: determinarea PSA
Cancerul de col uterin
Introducerea vaccinării HPV și a testului HPV reprezintă o piatră de hotar în prevenirea și depistarea precoce a cancerului de col uterin. Vaccinarea HPV poate reduce riscul de a dezvolta cancer de col uterin cu peste 90%. În plus, vaccinarea HPV previne în mare măsură cancerul vaginului și cel vulvar. Deoarece vaccinarea nu oferă protecție de 100% împotriva colonizării cu HPV, se recomandă examene regulate de detecție precoce (test PAP).
Investigații recomandate:
- Test Papanicolau o dată pe an de la vârsta de 20 de ani
- Vaccinarea HPV
- Testul HPV pentru femeile vaccinate și nevaccinate, la fiecare 3 ani începând cu vârsta de 30 de ani
Cancerul de piele
Melanomul malign este al cincilea cel mai frecvent cancer. Numărul cazurilor de cancer de piele este în creștere – la nivel mondial și, de asemenea, în România. Prevenirea și îngrijirea sunt cu atât mai importante.
Asta înseamnă: Evitați expunerea extremă la soare, folosiți protecție solară și faceți controale regulate la un dermatolog. Datorită terapiilor moderne, melanomul poate fi vindecat dacă este detectat și îndepărtat în stadiu incipient.
Investigații recomandate:
- Autoexaminarea pielii de cel puțin două ori pe an
- Examinare anuală de către medicul dermatolog
Vă rugăm să ne contactați pentru mai multe informații sau programări!
Contacteaza-ne acum!
Aveti intrebari? Doriti o a doua opinie medicala sau o programare?
Departamentul International PremiQaMed va sta la dispozitie pentru orice cerere medicala, organizatorica sau estimare financiara pentru investigatii si tratamente medicale.