Cum să îmbătrânim sănătos și să ne menținem în formă

O viață împlinită și independentă

Este bine cunsocut faptul că un stil de viață sănătos și îngrijirea sănătății, cu accentul pus pe prevenție, sunt factorii esențiali pentru menținerea unei sănătăți bune.

Cu toate acestea, statisticile arată că, în special, persoanele în vârstă sunt mai puțin preocupate de prevenție, decât tinerii. Mulți devin mai confortabili la bătrânețe, abia mai practică sport, acordă mai puțină atenție unei diete echilibrate și neglijează controalele medicale preventive. Iar tocmai prevenția este deosebit de importantă la bătrânețe – majoritatea afecțiunilor oncologice apar la pacienții cu vârsta peste 60 de ani. La fel ca la toți pacienții, același lucru se aplică și pesoanelor în vârstă: cu cât boala este descoperită mai devreme, cu atât mai mari sunt șansele de vindecare.

În special pentru generația 50+ menținerea sănătății și a condiției fizice sunt cele mai importante premise, pentru o calitate ridicată a vieții și o viață împlinită și independentă. Scopul este de a trăi, cât mai mult posibil, sănătoși, productivi și să ne bucurăm de o calitate ridicată a vieții.

Se spune că femeile sunt mai preocupate, decât bărbații, de îngrijirea sănătății și prevenție?

Da, în general acesta este cazul. Cu toate acestea, femeile sub 50 de ani merg mai des la investigații de prevenție, decât femeile mai în vârstă, iar acest lucru este paradoxal, deoarece majoritatea cancerelor apar abia la o vârstă înaintată. Investigațiile preventive regulate sunt deosebit de importante, mai ales pentru femeile aflate în postmenopauză.

De ce merg bărbații mai rar la controale medicale?

Mulți bărbați merg la medic abia atunci când sunt cu adevărat bolnavi. Investigațiile sunt evitate pentru că sunt incomode, sau pentru că nu se dorește preocuparea cu boli grave. Bărbații evită vizitele la medic pentru că se tem de un diagnostic neplăcut, de posibilele repercursiuni ale bolii și de tratamentul acestora. De asemenea, se informează mai puțin sau minimizează gravitatea simptomelor.

Cu toate acestea, domeniul sănătății bărbaților a devenit mai important în ultimii ani și din ce în ce mai mulți bărbați se ocupă mai deliberat de starea lor de sănătate.

De ce este important sportul și la o vârstă mai înaintată?

Practicarea sportului creează satisfacție, o senzație corporală bună, protejează împotriva diverselor boli și are un efect antidepresiv.

Există multe motive întemeiate pentru a începe practicarea sportului, chiar și la o vârstă mai înaintată, în cazul unor boli cronice sau chiar și dacă nu s-a mai practicat sport de mult timp. Cu toate acestea trebuie să consultați înainte medicul dvs. cu privire la ce sporturi sunt potrivite pentru dumneavoastră.

De ce ar trebui tocmai persoanele în vârstă să efectueze un screening regulat pentru cancer?

Majoritatea pacienților cu cancer au peste 65 de ani. Cu cât un cancer este depistat mai devreme, cu atât mai mari sunt șansele de vindecare – la orice vârstă. Noile cercetări științifice arată că persoanele în vârstă supraviețuiesc o boală oncologică, în medie, la fel de mult ca și persoanele mai tinere.

Nu vârsta pacienetului determină succesul unui tratament oncologic, ci starea fizică și alți factori ai bolii.

Bolile cardiovasculare sunt cea mai mare problemă – se poate face ceva în acest sens?

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauza de deces. Acestea se dezvoltă pe o perioadă lungă de timp, ca urmare a unui stil de viață nesănătos.

Leziunile vasculare, precum arterioscreloza, sunt înșelătoare: adesea nu provoacă niciun simptom, pentru o perioadă lungă de timp. Primele indicii pot fi descoperite în cadrul unui screening, în care medicul specialist, pe baza unor analize de sânge nefavorabile sau a unor afecțiuni, poate iniția terapia în timp util. În multe cazuri acest lucru poate preveni un infarct.

De asemenea, trebuie verificate depunerile de pe arterele carotide sau de pe vasele mici ale creierului, deoarece acestea pot cauza un atac cerebral.

Vederea și auzul scad de asemenea odată cu vârsta

Cine dorește să se bucure cu toate simțurile de pensie, trebuie să efectueze, de asemenea, investigații regulate preventive la ochi și urechi. Studiile au arătat că astfel se reduce și riscul de demență. O vedere bună poate, de asemenea, să promoveze capacitatea mentală.

Prin examinări periodice la oftalmolog, până și boli răspândite, precum cataracta sau glaucomul, pot fi diagnosticate la timp și tratate cu ușurință.

Mulți oameni în vârstă suferă de artrită sau osteoproroză

Artrita reumatoidă și osteoporoza reduc adesea calitatea vieții la bătrânețe. În special în cazul artritei reumatoide, terapia trebuie administrată imediat după ce apar primele simptome, pentru a preveni leziunile articulare permanente.

Osteodensitometria este o investigație importantă pentru evaluarea riscului de osteoporoză. Osteoporoza poate fi prevenită, printr-o dietă bogată în calciu și exerciții fizice regulate în aer liber. Dacă densitatea osoasă este deja prea mica, diferite terapii medicamentoase sunt disponibile.

Glanda tiroidă – un organ mic cu un impact mare

Glanda tiroidă a persoanelor în vârstă se exteriorizează diferit. Odată cu vârsta simptomele clasice, aferente unei hiper- sau hipofuncții, se modifică și astfel pot fi uneori confundate cu alte boli legate de vârstă. De aceea este esențială o diagnosticare foarte precisă. Hormonii tiroidieni sunt importanți nu doar pentru multe organe, ci au o influență semnificativă asupra psihicului și a echilibrului emoțional.

Cât de importante sunt vaccinările la bătrânețe?

Funcționalitatea sistemului imunitar scade odată cu vârsta, de aceea prevenția prin intermediul vaccinării este deosebit de importantă în aceste cazuri.

Mulți oameni în vârstă subestimează importanța vaccinărilor. Evoluția bolilor poate fi mai severă la bătrânețe și poate cauza mai multe complicații. Medicii recomandă menținerea protecției împotriva gripei și pneumococilor (bacterii care pot provoca pneumonie, printre altele) prin vaccinări regulate. La fel de importante sunt vacinările de rapel împotriva tetanosului, difteriei și tusei convulsive.

Investigații preventive regulate

În Ambulatoriul și Centrul de Cabinete Medicale Döbling se efectuează investigații medicale preventive, de către medici specialiști cu o experiență vastă, efectuate pe baza celor mai recente cunostințe științifice – atât module paușale, cât și programe individualizate. Acestea se efectuează în regim ambulant, într-o atmosferă plăcută și discretă. Programările pot fi organizate rapid.

Aici găsiți diferitele pachete de investigații medicale preventive.


Da, doresc sa imi fie afisat continut de la YouTube.
Modificare setari
Permiteti incarcarea YouTube o singura data


Contacteaza-ne acum!

Aveti intrebari? Doriti o a doua opinie medicala sau o programare?

Departamentul International PremiQaMed va sta la dispozitie pentru orice cerere medicala, organizatorica sau estimare financiara pentru investigatii si tratamente medicale.

Campurile marcate cu * sunt obligatorii si trebuie completate.

Va rugam sa nu introduceti date medicale in spatiul pentru text, deoarece acest formular online nu este adecvat pentru transmiterea de date medicale.

What is the sum of 9 and 2?

Go back

Biroul international: Heiligenstädter Straße 46-48, 1190 Viena, Austria Icon Standort