Programele de Check-Up în Viena

În ultimul timp în Europa au devenit tot mai populare programele preventive sau aşa-numitele programe check-up. Check up se traduce din limba engleză ca „verificare” sau „control”, iar în cadrul medicinii acest termen semnifică controlul preventiv, controlul medical sau dispensarizare.

Spitalele private Döbling şi Confraternität oferă o serie de programe de prevenţie care includ controale destinate identificării problemelor ascunse, precum şi a problemelor legate de durerile și simptomele pe care le acuză pacientul. Medicul superior OÄ Dr. Sadik, specialistă în medicina internă, administrează de câţiva ani programele de prevenţie derulate în spitalul privat Döbling.

De ce este importantă efectuarea sistematică a controlului medical preventiv?

Controlul medical sistematic nu constituie doar o parte integrantă din stilul de viaţă, ci este o componentă vitală a acestuia.

Anumite afecţiuni grave pot exista o perioadă îndelungată de timp fără a prezenta simptome. Omul duce o viaţă normală fără a acuza nici un fel de dureri. În această perioadă practic orice afecţiune este tratabilă, de aceea este extrem de importantă diagnosticarea corectă şi identificarea simptomelor tuturor problemelor existente. Dacă afecţiunea este deja instalată şi nu se administrează tratamentul necesar, efectele sunt impredictibile, ca de exemplu complicaţiile care sunt foarte dificil de combătut.

Ca exemplu putem lua hipertensiunea arterială. Această afecţiune poate exista mult timp fără simptome, iar pacientul nu îşi face probleme. Organismul se adaptează la hipertensiunea arterială, iar aceasta devine inobservabilă. Doar investigaţiile speciale pot identifica această problemă – acestea fiind ergometria (analiza sistemului cardio-vascular la efort – testul de efort), monitorizarea tensiunii timp de 24 h şi ecografia cardiacă.

Cui şi la ce vârstă se recomandă efectuarea controlului medical preventiv?

În principiu, controlul preventiv se recomandă a fi efectuat sistematic de către pacienţii de orice vârstă. Este foarte important, chiar vital, ca setul de analize preventive să fie efectuat de către pacienţii cu afecţiuni cronice ereditare sau dobândite (diabet, afecţiuni cardio-vasculare, boli infecţioase virale etc.). Controlul medical va identifica statusul afecţiunii, va preveni complicaţiile şi va ajuta pacientul să ţină situaţia sub control. Programul de menţinere a sănătăţii va fi conceput împreună cu un specialist calificat, fapt care va îmbunătăţi semnificativ calitatea vieţii.

De asemenea, se recomandă în mod special efectuarea controlului medical de către pacienţii cu predispoziţie genetică, deci pacienţii ale căror rude apropiate suferă de afecţiuni cronice. În această categorie intră afecţiunile oncologice, bolile sistemului cardio-vascular, afecţiunile metabolice (diabet, tiroidă) etc. Aşa cum am afirmat mai înainte, diagnosticarea permite prevenirea dezvoltării de afecţiuni cronice şi oprirea din evoluţie a acestora în stadii incipiente.

Există diferenţe între programele de prevenţie pentru femei şi bărbaţi?

În principiu, programele de prevenţie pentru femei şi bărbaţi sunt concepute aproape la fel.

În cazul femeilor, se adaugă controlul ginecologic (include frotiu, ultrasunete, statusul hormonal) cu mamografie (se recomandă după 40 de ani) şi măsurarea densităţii osoase, iar în cazul bărbaţilor – controlul urologic (testul cu markerul oncologic PSA şi ecografia rectală). Tot după 40 de ani se recomandă efectuarea unui control mai detaliat al tractului gastrointestinal cu gastro-colonoscopie, care contribuie la identificarea unor afecţiuni cronice grave într-un stadiu incipient.

Ce importanţă au imunizările pentru prevenţia bolilor infecţioase şi virale?

În Austria se acordă o atenţie deosebită imunizărilor. Vaccinurile se administrează tuturor, fără excepţie, începând cu perioada copilăriei. Pentru fiecare pacient există aşa numita hartă a imunizărilor, în care se consemnează data şi doza administrării vaccinului. Pe baza acestei hărţi, medicul terapeut stabileşte data următoarei imunizări.

Pentru o vaccinare reuşită, fără efecte secundare, este nevoie de vaccinuri de calitate, doze corect calculate şi un interval de timp corect prescris pentru administrarea vaccinului. Dacă se iau în considerare aceste condiţii, vaccinarea va fi eficientă şi sigură. În prezent există o multitudine de vaccinuri împotriva afecţiunilor periculoase şi grave. Cu ajutorul imunizărilor se pot evita boli neplăcute, precum hepatitele A,B,C, varicela, pojarul, rubeola (foarte important pentru femei), virusul herpetic, virusul papiloma uman, meningita etc.

Cum se efectuează investigațiile de Check-Up în spitalul privat Döbling?

În Spitalul Privat Döbling investigațiile preventive de Check-Up încep cu o discuţie cu medicul specialist în boli interne, în cazul în care se dorește un Check-Up general, sau cu medicul de specialitate - în funcție de pachetul de Check-Up ales: urologic, oncologic, ginecologic, radiologic etc.

În timpul discuţiei, pe baza anamnezei pacientului, medicul face recomandări privind controalele medicale necesare sau medicii specialişti recomandați suplimentar faţă de programa standard (în cazul în care acest lucru se dovedește a fi necesar). Adiacent se face analiza extinsă a urinei şi sângelui, principalele controale radiologice, controalele sistemului cardiovascular şi controalele specifice (medicul specialist în ginecologie, urologie etc.).

Ulterior, imediat după ce se primesc rezultatele, medicul curant va purta o discuţie finală, în care va centraliza toate recomandările. De asemenea, există un check-up extins care oferă posibilitatea de a discuta cu diverşi medici specialişti.

Ce se poate recomanda tuturor pacienţilor pentru menţinerea generală a stării lor de sănătate?

Desigur că este foarte important ca pacienţii să aibă un stil de viaţă sănătos – să facă sport, să consume cât mai puţine alimente grase, să nu fumeze şi să reducă consumul de alcool.   Acestea sunt recomandări clasice, foarte simple la prima vedere, foarte uşor de urmat, însă, dacă se respectă aceste reguli, calitatea vieţii creşte semnificativ. Pacienţii care au un stil de viaţă sănătos prezintă, în urma efectuării controlului medical, indicatori semnificativ mai buni.


Da, doresc sa imi fie afisat continut de la YouTube.
Modificare setari
Permiteti incarcarea YouTube o singura data


Contacteaza-ne acum!

Aveti intrebari? Doriti o a doua opinie medicala sau o programare?

Departamentul International PremiQaMed va sta la dispozitie pentru orice cerere medicala, organizatorica sau estimare financiara pentru investigatii si tratamente medicale.

Campurile marcate cu * sunt obligatorii si trebuie completate.

Va rugam sa nu introduceti date medicale in spatiul pentru text, deoarece acest formular online nu este adecvat pentru transmiterea de date medicale.

Please add 7 and 8.

Go back

Biroul international: Heiligenstädter Straße 46-48, 1190 Viena, Austria Icon Standort